Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Hille Hillinga

MORsim doet intrede bij landmacht

“Uniek in de wereld, een nu al onmisbare aanvulling op het arsenaal simulators, een ongekend staaltje van vernuft”. De superlatieven waren niet van de lucht bij de overdracht van de 4 mortiersimulators aan het Vuursteuncommando van de landmacht. De eerste werd gepresenteerd bij het Vuursteuncommando in ’t Harde. De andere 3 gaan naar de brigades in Havelte, Oirschot en Schaarsbergen.​

10 jaar sleutelde Van Halteren Defence met deskundigen en gebruikers aan het ontwerp. De simulator is bedoeld voor het effectief en efficiënt opleiden en trainen van mortiergroepen. “Alle handelingen die moeten worden verricht bij het gebruik van de 81 millimeter mortier kunnen door de instructeur via data, video en audio worden gevolgd”, weet projectmanager Sharief Imambuks van DMO/JIVC.

Kolonel Rick Peddemors (DMO/JIVC) en commandant Vuursteuncommando kolonel Marc van Ockenburg lossen het eerste ‘schot’.

Zelfvertrouwen

Ook de ‘granaten’ zitten vol met sensoren, zodat werkelijk geen detail hoeft te worden gemist. “De mortier registreert welke munitie wordt gebruikt en berekent waar de granaat terecht komt in de virtuele wereld. Hier mag en kun je dus fouten maken, zonder gevolgen. Sterker nog: er zitten fouten ingebouwd waardoor je ook blindgangers kunt krijgen en de problemen moet oplossen. De gebruikers gaan straks met meer zelfvertrouwen het veld in.”

De granaten zitten vol sensoren, maar zijn toch ‘hufterproof’.

Kloof

De MORsim is de eerste simulator die draait op Mulan hardware en is aangesloten op dit defensienetwerk. Het levensechte videospel VBS (Virtual Battlespace) zorgt voor de beleving. De gesimuleerde omgeving overbrugt, in beeld en geluid, de kloof tussen trainingen in een klaslokaal en 'live firing'.

Iedereen kan richten met de mortiersimulator.

Gezien het programma van eisen, alleen al zo’n 60 pagina’s, is het niet zo vreemd dat er 10 jaar over is gedaan. Destijds waren soft- en hardware nog niet zover ontwikkeld dat een goede simulator mogelijk was. “Nu hebben we een goed en nieuw product waar de brigades om zitten te springen”, meldde commandant Vuursteuncommando, kolonel Marc van Ockenburg.

Codemo

De mortiersimulator MORsim is het resultaat van het project Commissie Defensie Materieel Ontwikkeling (Codemo). Dat is een fonds waarin Defensie en industrie samenwerken bij innovatieprojecten, die ze samen financieren. Het Vuursteuncommando heeft het prototype in samenwerking met DMO/JIVC getest en geëvalueerd. De producent van de MORsim, Van Halteren Defence uit Bunschoten, verwacht meer interesse voor de simulator vanuit andere landen die de 81 millimeter mortier gebruiken.

De beelden worden in VSB geprojecteerd op grote schermen.