Tekst Evert Brouwer
Foto Archief Ministerie van Defensie

Bruggenlegger

De Australische krijgsmacht (Australian Defence Force) heeft de eerste serie bruggenleggers van de Britse producent WFEL’s in ontvangst genomen. Het gaat om snel inzetbare bruggen, inclusief zogenoemde Dry Support-bruggen en Medium Girder-bruggen. Een aantal daarvan is gebouwd op het 45 meter 10x10 chassis van een Rheinmetall MAN Military Vehicle (RMMV). De Dry Support-bruggen kunnen zo’n 120 ton dragen en zijn uit en te na getest. Het dubbeldeks Medium Girder-brugsysteem kan tot 76 meter overspannen. Er zijn 8 man personeel nodig om in anderhalf uur een complete brug te leggen. De Britse, Amerikaanse, Zwitserse en Turkse krijgsmacht hebben de bruggenleggers van WFEL al in gebruik.

Zweden kiest Patriot

Het ziet ernaar uit dat ook Zweden toetreedt tot de landen die over het Patriot-systeem tegen luchtdoelen beschikken. Het U.S. State Department heeft goedkeuring gegeven aan de verkoop van 4 complete systemen voor zo’n 3 miljard euro. Het gaat om gemoderniseerde patriot 3+ fire units, inclusief 4 AN/MPQ-65 radars; controlestations, 9 antennemasten, 12 M903-lanceerstations. De 300 raketten, verschillende soorten, komen van Raytheon.

Turkije onbemand

Onbemande tanks en nieuwe trainingstoestellen die de verouderde T-38 moeten vervangen. Turkije wil flink investeren in de vernieuwing van de krijgsmacht. In een toespraak zei president Erdogan dat de Amerikaanse weigering om drones te leveren de oorzaak is van deze ontwikkelingen in eigen beheer. (Zie onderstaande video van de Black Knight)

Een voorbeeld daarvan is de Hurjet, een trainingsvliegtuig dat van wapens is te voorzien. Nu vliegt de Turkse luchtmacht nog met 70 T-38’s, die grotendeels in de jaren 60 zijn gebouwd. De Hurjet is de jet-versie van de Hurkus-turboprop, ook een product van Turkish Aerospace Industries.

https://www.youtube.com/watch?v=VTTO6ZkuLzQ

Toch Rafale

De beslissing over de opvolger van de F-16 laat in België nog even op zich wachten. Alles leek erop dat ook de zuiderburen voor de F-35 zouden kiezen, maar volgens welingelichte kringen is de Franse Rafale nog steeds een geduchte kandidaat.Het zou dan gaan om de marine-versie, waarmee de Belgische luchtmacht ook gebruik zou kunnen maken van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle.

Spike voor Letland

Voor € 108 miljoen koopt de Letse krijgsmacht Spike anti-tankraketten van het Duits-Israëlische consortium EuroSpike GmbH. In 2023 moet het systeem zijn ingevoerd bij de landmacht. Inmiddels is de Spike al in gebruik bij ondermeer Duitsland, België, Polen en Portugal.De Spike is een vuur-en-vergeetsysteem. De modernste versie hoeft het mikpunt niet eens in zicht te hebben en kan een doel tot op 25 kilometer afstand uitschakelen. De verschillende type systemen kunnen worden ingezet tegen doelen op land, maar ook op zee.

Su-57 in actie

De Russische stealthfighter, de Su-57, moet de tegenhanger worden van de Amerikaanse F-22 Raptor. Beide toestellen zijn op dit moment actief boven het Syrische luchtruim. Het Russische gevechtsvliegtuig uit de 5e generatie kent inmiddels 11 prototypes, waarvan er dus enkele daadwerkelijk zijn ingezet. De toestellen zijn afgelopen december nog voorzien van een nieuwe motor. Als de serieproductie, naar verwachting volgend jaar, op gang komt, betekent dat het begin van het einde van de MiG-29 en Su-27 in de Russische luchtmacht.

Kijk hier voor een gedetailleerde blik op het toestel:

https://www.youtube.com/watch?v=Qll6PTcjDEA

En hier voor een proefvlucht:

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=69&v=EVlTjSlo4fM