Tekst Evert Brouwer

Hij vliegt!

De V-280 Valor van Bell heeft voor het eerst gevlogen. De tiltrotor hing een tijdje boven de grond op het testcentrum van de helikopterbouwer in Amarillo, Texas. Het demo-model is in september vorig jaar afgebouwd.

De Amerikaanse landmacht wil 2 prototypes van de Valor in actie zien voor het einde van dit jaar. Die moeten de basis vormen voor de toekomstige verticaal stijgende helikopters die in de jaren ’30 in groteren getale het luchtruim moeten kiezen.


Bekijk hier de video.

Thunder in trek

Het Zuid-Koreaanse Hanwha Land Systems scoort goed met de K9 Thunder houwitser. Verrassend genoeg is Noorwegen, na onder meer Finland en Estland, het volgende land dat de artillerie voorziet van dit systeem. De Noorse DMO, Forsvarsmateriell, heeft liefst 24 Thunders besteld, met een optie voor nog eens 24. Het is de opvolger van de M-109A3GNM (foto).

Daarmee versloegen de Aziaten de Panzerhaubitze 2000 van het Duitse Krauss-Maffei Wegmann, de Caesar van het Franse Nexter en de vernieuwde versie van de M109. Al deze houwitsers zijn in 2016 uitgebreid door Noorse specialisten getest onder allerhande barre omstandigheden (bekijk de video onder).


Bekijk hier de video.

QE lekt

De trots van de Britse Royal Navy, het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth lekt. Tijdens de eerste proeven op zee bleek het gevaarte verre van waterdicht. Van een schip van zo’n 4 miljard euro zou je meer verwachten, maar de Britten blijven er als altijd vrij laconiek onder. Staatsecretaris van Defensie Gavin Williamson haastte zich om te melden dat de belastingbetaler niet hoeft op te draaien voor de reparatie. Ook heeft het defect geen effect op het opwerkingsprogramma voor de QE.


Bekijk hier de video.

Roemeense  Piranha


De Roemeense krijgsmacht is bezig met een rigoureuze verandering. Alles van Russische makelij kan naar de schroothoop. Zo heeft minister van Defensie Mihai Fifor onlangs het contract ondertekend voor de aanschaf van 227 Piranha V infanterie-gevechtsvoertuigen. De gepantserde 8-wiels gevaartes kosten het land € 895 miljoen euro.

Bijzonder aan de overeenkomst is dat het merendeel van de Piranha’s bij Bucharest Mechanical Factory uit de fabriek rolt. General Dynamics European Land Systems heeft hiervoor een licentie afgegeven. 

Polen versterkt marine

Polen timmert behoorlijk aan de weg waar het de defensie betreft. Remontowa Shipbuilding en staatsbedrijf Polska Grupa Zbrojeniowa hebben de opdracht gekregen 2 mijnenvegers en een reddingsvaartuig te bouwen. De investering bedraagt 2 miljard złotty (480 miljoen euro). Het is de bedoeling dat  Remontowa de schepen in 2020 en 2021 oplevert. Of dat nog niet genoeg is, zoekt de Poolse marine ook een vervanger voor de sterk verouderde onderzeeboten van de Kobben-klasse (foto). 

Pakistan zoekt fregatten

Ook Pakistan wil de zeestrijdkrachten moderniseren. De marine opent de jacht op een opvolger voor de 6 fregatten van de (Britse) Type 21-klasse (op de foto PNS Tipu Sultan - ex-HMS Avenger- en Shah Jahan - ex-HMS Active). Er zou al contact zijn geweest met China voor de levering van 3 Type 054A Jiangkai II-fregatten. Ook is er interesse in 4 korvetten uit het Turkse Milgem-programma.