Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Futuristische surprise voor CV90-bemanningen

“Herhaal vuur”, klinkt het door een luidspreker in de simulatorhal van de Manoeuvreschool op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Op een grijsgroen beeldscherm is te zien hoe een in een virtuele wereld manoeuvrerende gevechtstank wordt getroffen. Even later is een helikopter hetzelfde lot beschoren. Met 4 nieuwe, hypermoderne simulators zitten de bemanningen van het infanterievoertuig CV90 van de landmacht sinds kort beter in hun spullen dan ooit. 

"Zo werkt hij." Tijdens de openingsbijeenkomst geeft opperwachtmeester Türkcan van de Manoeuvreschool tekst en uitleg. Rechts luistert kapiteijn ter zee Jorn Bleijs, hoofd Sectie JIVC, aandachtig.
Kolonel Eric Moolenaar (links) van DMO draagt de CV90-simulator over aan luitenant-kolonel Richard Stet, commandant van de Manoeuvreschool.

Voor het project tekent de Defensie Materieel Organisatie, die samenwerkt met het Commando Landstrijdkrachten. De simulators worden gefabriceerd door het Franse Ruag (militaire simulators en munitie) en onderleverancier eSimGames, bouwer van digitale ‘werelden’. Ze zijn vooral bedoeld om voertuigcommandanten en schutters les te geven in de procedures voor waarnemen, richten en vuren. 

De simulators herbergen software die bijna alle acties op een gevechtsveld kunnen nabootsen.

Chassis

De simulators zitten verwerkt in en bij de geschutskoepels van de CV90. Op hun beurt staan die gemonteerd op een bok in plaats van op een chassis. Ze herbergen software die bijna alle acties op een gevechtsveld kan nabootsen. Of dat nu ligt, staat, rijdt of vliegt: geen doel ontsnapt. Zolang dat zich maar binnen het effectieve bereik van de gekozen munitiesoort bevindt.

Door de techniek van after action review kan de instructeur een oefening naderhand met zijn leerlingen van voor tot achter terugkijken en ‘beluisteren’. Een variant op Uitzending gemist. Mogelijk komt er in de toekomst een mobiele versie van de simulator. Te gebruiken als het bijvoorbeeld tijdens een schietserie bar weer is. Dan kan de CV90-bemanning met de simulatie-apparatuur in het eigen voertuig trainen, stellen projectmanager Nieke Beckeringh Woudsma-van Loenen en Rob Nannes (geheel links en midden op de foto geheel boven) zich voor.

De simulators zitten verwerkt in en bij de geschutskoepels van de CV90
In de nieuwe simulators krijgen voertuigcommandanten en schutters les in de procedures van waarnemen, richten en vuren.

ITAR-probleem

Het heeft even geduurd voordat de nieuwelingen de Manoeuvreschool binnenrolden. Reden: het benodigde geld kwam laat op tafel en er rees een probleem rond de International Traffic in Arms Regulations (ITAR). Dat zit ongeveer zo: zitten in (militair) materieel onderdelen van Amerikaanse makelij verwerkt, dan is de fabrikant verplicht dit aan de overheid van dit land rapporteren. Geen bedrijf mag zonder toestemming van de Amerikaanse autoriteiten de markt op met producten waarvoor Amerikaanse ITAR-regels gelden. Lange tijd was niet duidelijk hoe dat bij de CV90-simulator zat. Ook kostte het Ruag en eSimGames wat moeite om een geschutskoepel met ‘echt’ vuurleidingsgedrag aan een virtuele wereld te koppelen. “Maar”, weten Beckeringh Woudsma en Nannes, “nu de problemen verholpen zijn, staat er een simulator die er wezen mag.” 

De CV90-simulators staan in een hal van de Manoeuvreschool.