09

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 07

Scholier te gast bij ‘berenmutsen’

Foto Herman Zonderland

KPU bezorgt Stijn (10) dag van zijn leven

“Zo, wat is dit gaaf!” De 10-jarige Stijn Biesheuvel kon zijn emoties bijna niet de baas bij zijn bezoek aan het KPU-bedrijf, de kledingleverancier van Defensie. Jaarlijks staat de geestelijk gehandicapte scholier langs de route van de Gouden Koets op Prinsjesdag om de ceremoniële tenues van de Koningscompagnie van de Garde Grenadiers te bewonderen, met name de berenmutsen van de tamboers. Omdat hij dit jaar geen vrij kreeg van school, nodigde commandant kolonel Harold Jacobs hem uit. “Zo dichtbij ben ik nog nooit geweest”, kraaide Stijn van plezier.

Sergeant 1 Marco Venema helpt Stijn bij het opzetten van de berenmuts.

De bal kwam aan het rollen door moeder Elke. Zij deed namens Stijn in een brief een beroep op de koning. Of ‘de berenmutsen’ wat harder willen trommelen, zodat haar zoon de feestelijkheden in de klas zou kunnen horen. Via via pikte dé man van de ceremoniële tenues bij KPU, sergeant 1 Marco Venema, de hartenkreet op. “Ik ben meteen naar de commandant gelopen en we dachten hetzelfde: we nodigen hem uit, ondanks de drukte hier voor Prinsjesdag.”

'Oh, een echte berenmutsenmeneer'

Een blije Stijn (rechts) met zusje Sophie en hun moeder.

Standbeeld

Tussen de bedrijven door had Venema ook nog korporaal 1 Bart Pennings geregeld. De tamboer van de Koninklijke Militaire Kapel, Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, stond in vol ornaat gereed om Stijn te verrassen. “Ben jij een standbeeld”, vroeg het mannetje terwijl Pennings een roffel weggaf. “Oh, een echte berenmutsmeneer”, proestte hij het  uit. “Dit is de beste trommelaar van allemaal!" Helemaal mooi werd het toen Stijn en zijn zusje ook nog eens in de ceremoniële tenues van de Koningscompagnie en de Garderegiment Fuseliers Prinses Irene werden gehesen. “Dit is de dag van mijn leven”, glunderde Stijn. “Geweldig dat we dit voor die jongen en zijn familie kunnen doen”, vond sergeant Venema.

x
Stijn mag even trommelen van tamboer Bart Pennings.