Toen waren er nog 3

De Saab Gripen is afgevallen als kandidaat voor de opvolger van de Belgische F-16’s. Het Air Combat Capability Program heeft nu nog drie kandidaten over: de Franse Rafale, de F-35 van Lockheed-Martin en de Eurofighter Typhoon. De planning voorziet dat de Belgische regering midden 2018 een keuze maakt.

Weglaseren

De Amerikaanse krijgsmacht experimenteert met steeds sterkere lasers op snel wendbare voertuigen. Met deze wapens wil de US Army het hoofd bieden aan de snel groeiende vloot van onbemande toestellen. De verwachting is dat binnen 3 jaar de Stryker-pantserwielvoertuigen trucks uit de Family of Medium Tactical Vehicles kunnen worden voorzien van de Multi-Mission High Energy Laser (50 tot 100 kilowatt). Daarmee kunnen ze niet alleen ongewenste pottenkijkers uitschakelen, maar ook inkomende raketten en granaten.

Snelle Arabier

Het nieuwe 4x4 all-terrain voertuig van NIMR Automotive heeft een test in de snikhete woestijn van Abu Dhabi met glans doorstaan. Het snelle voertuig, bedoeld voor verkenning en speciale operaties, is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten en MIRA in het Verenigd Koninkrijk. Een eerdere proef onder koude weersomstandigheden is ook geslaagd, zodat de wereldmarkt open ligt voor de Nimr (Tijger). De wagen laat zich gemakkelijk in of onder een helikopter vervoeren en is bewapend met een 12.7 millimeter kaliber machinegeweer.

Vliegende tank

De T-84 Oplot gevechtstank kent hernieuwde belangstelling. Al eerder verkocht Oekraïne 49 exemplaren aan Thailand, nu is Pakistan weer in de markt voor 100 van deze tanks.

De Oplot, bijgenaamd de vliegende tank vanwege de snelheid van het pantservoertuig, kan naar de wensen van de koper worden aangepast. Dat geldt zowel de bewapening als ‘secundaire’ zaken als airconditioning. In Pakistan rijden al 320 oudere T-84 UD’s rond. De Oplot weegt zo’n 51 ton en heeft 3 man aan boord.  

Roemenen investeren

Roemenië is het eerste land in Oost-Europa dat volgens de NAVO-norm 2 procent van het Bruto Nationaal Product aan Defensie besteedt (3,65 miljard euro). Met een extra budget van bijna 10 miljard euro voor de komende 10 jaar versterkt Roemenië de slagkracht van de krijgsmacht aanzienlijk. De ene bestelling is nog niet gedaan of de volgende wacht al. Minister van Defensie Adrian Tutuianu kan zich verheugen op (36) nieuwe F-16’s, voor 3,9 miljard aan Patriot-luchtdoelraketten (foto), Bell AH-1Z Viper-helikopters, nieuwe 4- en 6-wiels pantserwagens, High Mobility Artillery Rocket Systems.

Sukhoi erbij?

3 jaar lang kwamen ze er niet uit, maar eindelijk zijn Rusland en Indonesië het eens geworden over de levering van 11 Sukhoi Su-35 gevechtsvliegtuigen. De betaling vindt niet plaats in roebels, dollars of euro’s, maar in goederen. Rusland krijgt in ruil voor de toestellen onder meer palmolie, thee en koffiebonen.