Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

Experiment PROMISE-MON scoort in Mali

Een tablet als reparatiehulplijn. Het Hersteldetachement in Mali is er razend enthousiast over. De militairen maken voor het eerst op missie gebruik van het PROject Multi-touch Information System Experiment (PROMISE) Materieeldienst Ondersteunings Netwerk (MON). PROMISE-MON is een initiatief van het Opleidingscentrum Logistiek (OTCLog) met ondersteuning van het Kenniscentrum Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS) van het Joint IV Commando. Gewapend met 10 tablets leggen de monteurs contact met externe experts en fabrikanten om mysteries omtrent defect materieel op te lossen.

‘Visueel overbrengen van probleem is een verademing’

Het is net als skypen. Maar dan via beveiligde lijnen en met zakelijke doeleinden. Bij het PROMISE MON-project in Mali ligt de focus op het Hersteldetachement. Deze militairen mogen met hun tablet aan de slag als zij zelf met de handen in het haar zitten. “Onze monteurs zijn breed opgeleid, maar daardoor missen zij  op bepaalde vlakken concrete expertise”, vertelt pelotonscommandant eerste luitenant Sander van der Panne. “Het PROMISE-MON project vult de hiaten perfect op.”

Bij specifieke of onduidelijke mankementen zoeken monteurs contact met het MON-frontoffice in Nederland. Medewerkers van deze afdeling zoeken uit welke fabrikant of expert benaderd dient te worden. “Als dat gelukt is, gaat hier in Mali het tablet rinkelen. De monteur neemt op en heeft dan direct contact. Ideaal.”

Het systeem is in Mali al een keer met succes ingezet om contact te leggen met een fabrikant.
Het beeld is volgens de gebruikers kraakhelder en hierdoor perfect om allerlei soorten mankementen te bespreken.

“Het beeld is ook kraakhelder.”

Verademing

Die mening deelt ook sergeant Maarten Polman. “Het visueel overbrengen van problemen is in vergelijking met het gesproken woord een verademing”, zegt de groepscommandant. "Voorheen werd er vaak gebruik gemaakt van de mail of telefonie. Dan moet je op basis van het gesproken woord bepaalde handelingen verrichten. Dat is toch een stuk lastiger.”

Het afronden van klussen gaat per tablet ook een stuk sneller. Geen vertraging door het afwachten van een mailreactie of een slechte telefoonverbinding. “Het beeld is kraakhelder. Zelfs als het gaat om het aanwijzen van kleine schroefjes, draadjes of moertjes. Alles is duidelijk te zien”, vertelt Polman.

Sergeant Maarten Polman gebruikt het tablet bij een defecte Bushmaster.
Het tablet worden ook gebruikt om handleidingen te raadplegen.

“Dikke pillen zijn nu allemaal compact digitaal verwerkt

Dikke pil

Maar het gebruik van een tablet houdt niet op met  ‘skypen’ met experts en fabrikanten. Bij al het Defensiematerieel in Mali horen ook verschillende handleidingen. Die dikke pillen zijn nu allemaal compact digitaal verwerkt op de MON-Tablet. “Daarnaast zijn er verschillende handige bruikbare applicaties op het tablet. Zo is er een MON-forum waarop monteurs met elkaar in gesprek gaan over vaak voorkomende mankementen. Een perfecte manier om onderlinge kennis te delen. “Je wilt niet overal een fabrikant voor benaderen. Soms zijn het kleine zaken die je dan via een forum kan uitzoeken”, aldus Polman.             

Kinderziektes

Hoewel het systeem nog niet lang in gebruik is, zijn de reacties nu al positief. Van der Panne: “Door PROMISE-MON werken we effectiever en efficiënter in missiegebieden. Het terugsturen van materieel en het aantal werkbezoeken vermindert omdat wij hier ter plekke oplossingen vinden. Niets is zo vervelend om als monteur te lang met defect materieel te zitten. Dit systeem neemt veel frustraties weg en dat maakt het werk ook voor ons een stuk fijner”.

PROMISE gebruikt moderne civiele technologische middelen zoals smartphones, tablets en birdtables, in een operationele omgeving. Het experiment PROMISE-MON is een samenwerkingsverband tussen TNO, Thales, FOX-IT en Defensie. Defensie geeft de gewenste functionaliteiten aan en TNO verzorgt op basis daarvan de evaluatie en rapportage. Thales ontwikkelt onder andere de app Soldier View en FOX-IT beveiligt de communicatie met door hun ontwikkelde software. Dit is een voorbeeld van de zogenoemde gouden driehoek, waarin kennisinstituten, industrie en Defensie met elkaar samenwerken.