03

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 01

In 't kort

Tekst Evert Brouwer
Foto Mediacentrum Defensie

Nieuwe ambulances

Projectleider majoor Jacko Rijzenga heeft namens DMO 5 nieuwe ziekenauto’s overgedragen aan de Commandant der Zeemacht in het Caribische Gebied, commandeur Hans Lodder.

De voertuigen zijn voor steun aan het marinierssquadron op Aruba en de landmachtcompagnie op Curaçao. De oude ziekenauto’s hadden het einde van de technische levensduur bereikt. De vervanging van deze voertuigen was enkel mogelijk dankzij een vlotte samenwerking tussen de Defensie Materieel Organisatie en de Koninklijke Marine. Omdat de ziekenauto’s een cruciale rol spelen bij oefeningen en inzet, moest het vervangingstraject snel doorlopen worden.

“Dit project is een prima prestatie geweest van DMO in samenwerking met de marine, waarbij snel gehandeld is op basis van de eisen van de behoeftesteller”, aldus commandeur Hans Lodder.

Streepje

Doorontwikkeling

Directeur DMO vice-admiraal Arie Jan de Waard heeft het Beleidsvoornemen Doorontwikkeling DMO getekend.

Hiermee is de eerste formele stap in het reorganisatietraject gezet dat nu gaat lopen. Deze verandering wordt naar verwachting ingevoerd in 2016 en moet een jaar later zijn beslag krijgen. Voor het IT-domein bestaat de reorganisatie uit meerdere fases. De reorganisatie van JIVC en OPS lopen door tot 2020.

De meest in het oog springende verandering in het beleidsvoornemen is de samenvoeging van het JIVC en Operations. “Een belangrijke stap bij het realiseren van de inrichting van een moderne en wendbare IT-organisatie”, aldus admiraal De Waard.

De staven van het JIVC en de Staf van OPS zijn vanaf deze maand al samen. Chef-staf kolonel Frank van Wieren gaf hiervoor het startsein. De teamleiders en clusterhoofden gaan nu samen de staf verder vormgeven.

Streepje

Nieuwe beveiliging

De Defensiecomplexen krijgen de komende jaren een nieuw Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS). Alle bestaande elektronische bewakings- en toegangssystemen worden vervangen. Vanuit het JIVC en OPS is intensieve begeleiding geweest om tijdens de aanbesteding de mogelijkheden en werkwijze van IT binnen Defensie te verduidelijken.

Nu heeft Defensie meerdere partijen die deze systemen leveren, ieder op eigen wijze en met eigen invulling. Dat maakt het gebruik, maar ook het onderhoud en beheer complex en kostbaar. Dit jaar wordt het hart van een nieuw systeem gebouwd waarna elke Defensielocatie kan aansluiten. De luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel ondergaat als eerste een proef, gevolgd door nog 21 locaties dit jaar. In 2018 moet de vervanging zijn afgerond. De centrale meldkamers komen in Stroe en Soesterberg.

Streepje

Denemarken doet mee

Duitsland, Denemarken en Nederland hebben de overeenkomst voor Ballistic Missile Defence (BMD SIS TA) ondertekend. Daarmee is Denemarken nu als volwaardig studiepartner toegetreden.

De studie, die in samenwerking met de Amerikaanse Missile Defence Agency (USA MDA) wordt uitgevoerd, geeft inzicht in de benodigde BMD Early Warning-architectuur en sensor-wapenintegratie.

Dat geldt voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten en de Deense en Duitse zusterschepen die een toekomstige NATO BMD-sensorcapaciteit leveren.

Kennis uit de studie stelt Nederland in staat om een dusdanig goede quality of service-radartrack door te geven, dat een Amerikaans schip haar exo-atmosferische interceptor (SM-3) kan lanceren, zonder dat haar eigen radar de dreiging heeft gezien.

Streepje

Verder met TNO

Onderzoeksresultaten sneller toepasbaar maken. Het is onderdeel van de nieuwe Defensiestrategie ‘Let’s make IT happen’. Om dat te bereiken sloot de DMO deze maand een overeenkomst met TNO.

Digitale vernieuwingen gaan razendsnel. Het akkoord moet het gat tussen onderzoek en ingebruikname van applicaties verkleinen. Dat gebeurt door een aantal stappen in de verwerving te bekorten en de samenwerking tussen het onderzoeksinstituut en Defensie op ICT-gebied te versterken. TNO is al sinds jaar en dag strategisch innovatiepartner van de krijgsmacht.