Tekst Evert Brouwer
Foto Martijn Beekman
Artillerie meer mans met Excalibur, dankzij het JIVC
De vuurmond van de houwitser verschiet munitie met 20.000 G, terwijl in de kop zeer gevoelige apparatuur zit. Krijg het dan maar eens voor elkaar alles werkend te houden.
Maar dat was niet het enige dillemma voor Casper van Beurden, projectmanager Excalibur bij het Joint IV Commando/SATS (Systemen, Applicaties, Trainers en Simulatoren) en zijn ploeg. Met Cor van Duivenboden, Hilmar Jansen en Jan Pieter Sonnemans zorgt hij ervoor dat de Panzerhouwitser NL-2000 en de nieuwe Amerikaanse precisiemunitie elkaar ‘verstaan’.
De GPS-gestuurde projectielen – uiteindelijk zo’n 200 in getal - arriveren binnenkort bij het Defensie munitiebedrijf. “We kunnen hiermee doelen uitschakelen zonder grote nevenschade”, legt commandant VUSTCo kolonel Rob Jeulink uit.
Om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, testte het Vuursteun Commando in ’t Harde alle procedures en apparatuur tijdens een 3-daagse oefening. Weliswaar waren daarbij 3 PzH’s en de rest van de zogeheten vuursteunketen aanwezig, een daadwerkelijk schot werd niet gelost. Dat gebeurt eind dit jaar voor de eerste keer.
Bugs
Voor die tijd heeft het JIVC nog wel wat werk te verrichten. “De Amerikanen hebben voor hun houwitser (de M109 ‘Paladin’ en de M777) de PEFCS ontworpen, het Portable Excalibur Fire Control System”, weet Sonnemans. Dat is een koffer die het vuurleidingssysteem herbergt. “Voor ons was het dus zaak om via een interface die PEFCS te laten samenwerken met ons eigen Advanced Fire Support Information System (AFSIS). Deze interface hebben we uitgebreid getest in ons laboratorium in Amersfoort en daar werkte het perfect. Tijdens een oefening komt er meer bij kijken en zie je dat de betrokken gebruikers tegen problemen en bugs aanlopen. Vandaar onze aanwezigheid hier. We gaan de komende tijd naar de definitieve versie toe werken.”
Geweldig
De Amerikanen hebben hun PEFCS ingebouwd in de Paladin, voor de PzH leverde dat een aantal grote bezwaren op. Vandaar dat het systeem en de Nederlandse interface vooralsnog in een Mercedes Benz wordt ingebouwd. “Het is geweldig zoals de artillerie en de specialisten van JIVC dit oppakken”, zegt de Amerikaanse luitenant-kolonel Dana Hampton bewonderend. Ook het Vuursteuncommando is zeer tevreden over de eerste tests. En na Excalibur komt daar in de toekomst wellicht nog meer precisiemunitie bij en dus werk voor DMO/SATS. “We zijn in de VS aan het testen met precisiemunitie voor de mortieren”, laat overste Hampton weten.