Denken, durven, proberen en vooral doen

In veel opzichten begint voor u en mij als medewerkers van de Defensie Materieel Organisatie een nieuw jaar. Op 17 december 2015 heb ik de taken van vice-admiraal Matthieu Borsboom overgenomen, waarvan u elders in deze Materieelgezien een (video)verslag kunt vinden.

Gaat er dan nu veel veranderen? Nee, dat is zeker niet het geval. De DMO heeft in 2015 bewezen heel slagvaardig te zijn. In de speeches van mijn voorganger en mijzelf bij de overdracht hebben wij dit verwoord als: de DMO is back in town. En deze uitspraak was niet van onszelf, maar van een medewerker van de Bestuursstaf. Dat de DMO zichzelf vorig jaar weer op de kaart heeft gezet is ook breed binnen de krijgsmacht opgemerkt. Ik heb daar wel aan toegevoegd dat we ook in town zullen blijven. We bouwen verder aan een assertieve organisatie die staat voor wat zij doet, niet bang is om te proberen en daarmee voor het materieellogistiek en IT-domein de onmisbare hoeksteen voor onze krijgsmacht is.

Ik zet daarmee onverkort in op de speerpunten betrouwbaar, slagvaardig en innovatief. Natuurlijk zal ik mijn eigen accenten uitzetten voor de koers van de DMO. Maar dat ga ik samen met u doen. Vandaar dat ik de eerste zes weken van 2016 vooral benut om naast de lopende verplichtingen met velen van u en met onze externe belanghebbenden te praten. Ook investeer ik in de dialoog met de medezeggenschap en dat blijf ik ook doen omdat ik hen als een zeer belangrijke vertegenwoordiging van het personeel bij de DMO beschouw.

Halverwege februari 2016 gaan we als DMO-raad er tussenuit om de horloges gelijk te zetten en daarmee de focus vast te stellen over de koers die ik als DMO met u ga varen. Daar zal ik natuurlijk met u over communiceren. In ieder geval staat één ding voor 2016 vast: er staat ons een flink aantal grote opdrachten te wachten waarvoor de krijgsmacht op ons rekent. De intrede van F-35, de start van de vervanging van de onderzeeboten, de vernieuwing van het IT-domein, het stroomlijnen van de ”voorzien in keten” en de ondersteuning van de gereedstelling en inzet door onze ketenlogistieke bedrijven, om er een paar te noemen. We kunnen dat als DMO zeker niet alleen. Ook in 2016 gaan we nog intensiever samenwerken met de industrie en de kennisinstituten om altijd het beste product voor een goede prijs te leveren aan onze opdrachtgevers. Kortom de uitdagingen en het verwachtingspatroon zijn groot maar met datgene wat ik in de afgelopen weken heb gezien, kunnen wij dat aan.

Ik wens u allen een goed, maar vooral gezond 2016 toe en kijk uit naar de reis die wij samen gaan maken.

Directeur DMO

Arie Jan de Waard

Vice-admiraal Technische Dienst