Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant Hille Hillinga

Luitenant-kolonel Jan van Leeuwen: "JIVC staat er hier goed op"

Het zal even wennen zijn voor luitenant-kolonel Jan van Leeuwen als hij volgende maand als senior informatica analist bij het Joint IV Commando in Utrecht terugkeert. Vorige week richtte hij als ceremoniemeester nog zo’n 300 militairen naar rechts op de Turkse vliegbasis Inçirlik. In de functie van plaatsvervangend commandant van de Nederlandse Patrioteenheid verbleef Van Leeuwen 4 maanden in het uitzendgebied. "Ik moest me wel weer even inlezen in de commando's bij de ceremonie", bekent hij.

x
Luitenant-kolonel Jan van Leeuwen met op de achtergrond een voertuig van zijn voormalig squadron.

Van Leeuwen is, zoals hij het zelf zegt, een man van de geleide wapens. Begonnen op het HAWK-systeem in het Duitse Stolzenau had hij vervolgens vrijwel zijn hele loopbaan functies bij de voormalige Groep Geleide Wapens. Daar kwam een paar jaar geleden verandering in. In 2012 stapte Van Leeuwen over naar de informatica en kwam hij in het team dat de overgang van het toenmalige IVENT naar JIVC begeleidde, dat vervolgens onder DMO-vlag kwam te staan. “Een interessante tijd”, noemt hij dat.

Op het moment dat minister Hennis bekend maakte dat de missie van de Ballistic Missile Defence Task Force in Turkije met een jaar zou worden verlengd, wist Van Leeuwen wel hoe laat het was. “Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando heeft niet genoeg capaciteit om dat vol te houden.”

x
DMO/JIVC spreekt een woordje mee in Turkije. Overste Jan van Leeuwen leidt de overdrachtsceremonie op Incirlik.

Overste Van Leeuwen begon in de functie van plaatsvervangend commandant, maar moest al snel een maand lang het stokje van kolonel Gielen overnemen, die wegens persoonlijke omstandigheden naar Nederland terug keerde. “Voor het eerst moest ik een complete eenheid aansturen. Dat is me goed bevallen, mag ik wel zeggen. Vanuit die functie heb ik nu eens goed kunnen zien hoe de mensen en producten van het JIVC werken tijdens een missie. Er wordt wel eens op ons gemopperd en deels is dat terecht. Maar hier in Turkije staat JIVC er heel goed op. Niet alleen voor onze operationele en dus noodzakelijke middelen staat iedereen paraat, dat geldt ook het internet en de welfarevoorzieningen. Ik heb deze operatie buiten Nederland zowel met de ogen van een uitgezonden militair als van een DMO/JIVC’er kunnen bekijken. Er is, via de Directie Operaties, met man en macht gewerkt om ons in de lucht te houden. Die kant van ons wordt in mijn ogen te weinig belicht.”

Dat hij goed werk heeft geleverd, blijkt uit de tevredenheidsbetuiging die Van Leeuwen ontving. “Ik heb het bijzonder naar mijn zin gehad tijdens deze uitzending; leuk om weer bij mijn oude club terug te keren. Nu kan ik eerst lekker een paar weken op vakantie met mijn vrouw. En daarna ga ik, echt, met frisse moed naar mijn eigen club op de Kromhoutkazerne.”