02

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 01

In 't kort

Bandvagn krijgt opknapbeurt

Op de valreep van 2014 ondertekende de DMO een contract voor de Mid Life Update (MLU) van het rupsvoertuig Bandvagn BV206D. Deze opdracht is gegund aan BAE Hägglunds uit Zweden.

De ontwikkeling, prototyping en kwalificatie van de gemoderniseerde BV206D vinden dit jaar plaats. Tegelijk werkt Hägglunds de instructies uit voor het demonteren van de oude voertuigen, het repareren van de polyester carrosserie en ook de assemblage van de nieuwe voertuigen. Defensiebedrijven voeren die met gecontracteerde steun van de leverancier uit.

De assemblage van de vernieuwde BV’s begint naar verwachting begin 2017. De eerste gemoderniseerde voertuigen stromen na de zomer van dat jaar bij de gebruikers in. Eind 2018 moet het project zijn afgerond. Dan beschikt het Commando Zeestrijdkrachten over 95 gemoderniseerde BV206D voertuigen. (Thiara Saimo/stagiaire)

x
Streepje

DMO Crossfit-survivalteam waagt een duik

Het DMO Crossfit-survivalteam deed op 6 januari mee aan de Nieuwjaarsduik. Dit evenement luidt traditioneel het nieuwe trainingsjaar in. Ondanks de gure wind en de koude zee deden er toch 16 dappere mensen mee, die allemaal een duik in de golven waagden.

Het DMO Crossfit-survivalteam bestaat uit een groep enthousiaste burgers en militairen die tweemaal per week gezamenlijk trainen. Dit doen zij op het terrein bij de voetbalvelden achter de voormalige Alexanderkazerne. Hier beschikken zij over een touwbaan en crossfitmaterieel. Voorheen verzorgde LO/Sport deze trainingen, tegenwoordig doet het team dit zelf.

Elke dinsdag is er een training, van 12.00 – 13.00 uur. Om 11.45 verzamelt de groep zich bij de fitness (G-toren, begane grond) om vervolgens gezamenlijk naar de trainingslocatie te gaan.

Voor meer informatie: Sjaak van Bommel (e-mail: Jg.v.bommel@mindef.nl)

(Thiara Saimo/stagiaire)

x
Streepje

Ook heli’s naar Peru

Peru koopt de 3 AB-412 Search and Rescue-helikopters van Nederland, inclusief een pakket reservedelen, testapparatuur en speciaal gereedschap. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dat de Tweede Kamer laten weten.

De ondertekening van de koopcontracten gebeurt waarschijnlijk aan het eind van de maand. Defensie vliegt sinds 1 januari niet meer met de gele AB-412 reddingshelikopter. Ze werden gebruikt voor het opsporen en redden van drenkelingen en patiëntenvervoer. De luchtmacht nam de helikopters in 1994 in dienst.

Peru nam het afgelopen jaar meer Defensiematerieel over. Zo vertrokken Zr.Ms. Amsterdam en de laatste 2 Fokker 50’s naar het Zuid-Amerikaanse land. (Foto: Phil Nijhuis)

x
Streepje

Nieuwe commandant ABB

Luitenant-kolonel Arjen Wassink is sinds 15 januari de nieuwe commandant van de Afdeling Brand- en Bedrijfsstoffen in Bathmen. Hij nam het stokje over van Hans van Loon die 3,5 jaar de scepter zwaaide over de afdeling.

Van Loon keek terug op een zowel leerzame als roerige periode. Hierin vielen 2 reorganisaties, de invoering van het assortimentsgewijs werken en de implementatie van SAP. Hij roemde de veerkracht van het personeel.

x
Streepje

CV90 voor Estland

DMO maakt de 44 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen gereed die zijn verkocht aan Estland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser tekenden onlangs het contract voor de levering. De verkoop aan de Baltische staat omvat ook 2 brugleggers, 2 bergings- en 2 genietanks, van het type Leopard 1. Opleidingen, documentatie, gereedschap en reservedelen maken eveneens deel uit van de overeenkomst.

x
Streepje

Tempelman in het zonnetje

Een man met een ongelooflijke kennis van munitie en wapens, van wie de gehele krijgsmacht profiteert. Met die woorden omschreef directeur DMO viceadmiraal Matthieu Borsboom collega Johan Tempelman van het Munitiebedrijf. Tempelman ontving tijdens het bezoek van de directeur aan de werkplaats in ’t Harde de zogenoemde directeurscoin. “Het is mijn inzet om hiermee medewerkers die net dat stapje extra doen in het zonnetje te zetten”, aldus admiraal Borsboom.