Tekst Kapitein Jaap Wolting
Foto Valerie Kuypers

Innovatie in operationele omstandigheden

Een verdekt opgestelde soldaat stuurt met een smartphone foto’s van vijandelijk afweergeschut naar de commandopost. Later geeft hij met een tekstbericht de coördinaten door. Geen ruis op de lijn, maar kraakheldere communicatie. De commandant ziet op een scherm waar zijn manschappen zich bevinden en krijgt van zijn ‘sensoren’ in het veld essentiële data voor een prachtig overzicht.

x
Foto links: Op 15 januari bespraken Defensie, TNO, brandweer, politie, kennisinstituten en het bedrijfsleven de uitkomsten van het project PROMISE. Foto rechts: Korporaal Milan Verbunt: “Ik ben ervan overtuigd dat PROMISE werkt. De situational awareness wordt zeker vergroot.”

Een demo van een nieuwe game? Nee, bevindingen uit de testfase van PROMISE, en toekomstmuziek voor verbeterde command&control voor de krijgsmacht en de Openbare Orde- en Veiligheidssector. PROject Multi-touch Information System Experiment (PROMISE) is geen ‘Call of Duty’, maar biedt wél situational awareness om je vingers bij af te likken. Geen virtuele poppetjes, maar echte kerels met kisten in de klei. Op 15 januari bespraken Defensie, TNO, brandweer, politie, kennisinstituten en het bedrijfsleven de uitkomsten van het project.

Situational awareness om je vingers bij af te likken

Mix van civiel en militair

Essentieel voor PROMISE is een stabiel netwerk zodat collega’s met elkaar kunnen communiceren. Het experiment gebruikt civiele apparaten zoals smartphones, tablets en birdtables (liggende schermen ter grootte van een televisie). Die worden voorzien van militaire apps voor bijvoorbeeld kaarten, schetsfuncties, vijandelijk vuur en de posities van eigen troepen. Het rubriceringsniveau is op dit moment ‘restricted’.

11 Luchtmobiele Brigade was in 2014 proefkonijn. “Het werkte eigenlijk heel simpel”, vertelt soldaat Remy Boot. “De telefoon die ik had gekregen, zond een signaal uit zodat de commandant wist waar ik me bevond. Naast mijn locatie kon ik doorgeven wat ik zag, waar ik achter was gekomen en wat ik ging doen. Om datzelfde met een grote, zware radio te doen kost veel meer tijd.” Korporaal Milan Verbunt vult aan: “Alles wat er op dit gebied komt, is een verbetering van de huidige situatie, omdat we nu simpelweg niets hebben. Ik ben ervan overtuigd dat PROMISE werkt. De situational awareness wordt zeker vergroot. En je kunt wel nagaan dat het voor een commandant ideaal is om te zien waar zijn mannen lopen.”

x
Foto links: Projectleider luitenant-kolonel Duco Brongers: “De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op.” Foto rechts: Geïnteresseerde militairen nemen een kijkje bij de static shows van verschillende bedrijven, na afloop van de bespreking van het project PROMISE.

Gemakkelijk opleiden

Majoor Harry van Riessen draaide een oefening met behulp van het nieuwe systeem. “Ik kon mijn eenheid real time volgen en leiding geven”, aldus de luchtmobiele infanterist. “Ik zie veel voordelen. We hebben PROMISE nodig om onze doelen binnen de brigade te kunnen behalen. Je leidt mensen eenvoudig op. Daarnaast is het draagvlak groot en wil iedereen meedoen. De interactie tussen gebruiker en ontwikkelaar is ontzettend goed.

Natuurlijk heb ik ook kritiek. Tekstberichten kunnen stem niet altijd vervangen omdat soms de intonatie juist belangrijk is voor de inschatting van een situatie. Daarnaast zijn alle successen behaald met Long Term Evolution (opvolger van GSM en UMTS-netwerk, ook wel 4G genoemd, red), maar zul je een efficiënte koppeling met militaire communicatiemiddelen moeten maken om wereldwijd op deze manier te kunnen opereren.”

x
Foto rechts: Door een smartphone op een kijker te monteren, hebben militairen de mogelijkheid om foto’s te maken en door te sturen naar bijvoorbeeld hun commandopost.

Techniek staat voor niets

Projectleider luitenant-kolonel Duco Brongers geeft toe dat het systeem nog niet volmaakt is: “Wat wil je ook; we doen dit nog maar kort. Wat ik merk, is dat ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen en oplossingen vlot gevonden worden. De techniek staat voor niets. Nu is het zaak om zo snel mogelijk de handen ineen te slaan. Sámen moeten we kennis genereren en stappen zetten. We hebben zelfs al contacten met Duitsland en Scandinavische landen. Hoe dan ook, onafhankelijk worden van serverconnectie is de grootste uitdaging. Als we Long Term Evolution regelen met de militaire radio als vluchtmiddel, zijn we spekkoper.”