Op 25 en 26 maart 2014 was ik met een kleine delegatie in de Chileense hoofdstad Santiago voor de luchtvaartbeurs FIDAE. Dat gebeurde op uitnodiging van de voormalig commandant Logistic Command luitenant-generaal Manuel Quiñones Sigala van de Chileense Luchtmacht.

DMO onderhoudt al geruime tijd zakelijke, maar inmiddels ook vriendschappelijke betrekkingen met de Chileense Luchtmacht. We hebben immers intensief samengewerkt bij de contracten voor de levering van in totaal 36 F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht en bij de MoU voor de aansluitende ondersteuning. Vandaar dat ik heb besloten op de uitnodiging in te gaan om gezamenlijk de afronding van de contracten en de MoU te evalueren.

x

Het was mooi om te zien en te horen dat de Chileense luchtmacht zeer tevreden is over de DMO, onze leveringen en de steun van CLSK. De bevelhebber van de Chileense luchtmacht, generaal Jorge Rojas Ávila, en commandant Logistic Command luitenant-generaal Lorenzo Villalon onderstreepten opnieuw de kwaliteit van de door ons geleverde vliegtuigen. Ze gaven ook hoog op van de grote meerwaarde van de door Nederland geboden ondersteuning. Ze hebben ook blijvende interesse in advisering vanuit Nederland en – gelukkig voor ons – ook voor overtollige F-16 reservedelen en ground support equipment.

Op de FIDAE  heb ik een rondgang over de beurs gemaakt en daarbij ook de deelnemende Nederlandse bedrijven op hun stand (gecombineerd onder de vlag van de Netherlands Aerospace Group, NAG) bezocht. Als gevolg van de verkoop van de F-16’s is een aantal Nederlandse bedrijven erin geslaagd een langdurige relatie met de Chileense luchtmacht en andere Chileense bedrijven op te bouwen. Een win-win-win-situatie dus, die we moeten proberen te continueren. Ook nu onze MoU met de Chileense luchtmacht is afgerond.

Lex Hendrichs

Directeur DMO

x