06

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 03

Dankzij KPU-bedrijf piekfijn voor NSS

x

Niet alleen het Joint IV Commando was vorige maand namens DMO actief tijdens de Nucleair Security Summit (NSS). Het KPU-bedrijf ondersteunde de ontmoeting van wereldleiders met personeel en materieel. Met name de ontvangst van de Chinese presicent Xi Jinping en president Obama maakte indruk.

Zo’n 100 militairen van Koninklijke Marechaussee en landmacht kregen voorafgaand aan de top een ceremonieel tenue aangemeten. Zij ontvingen hierin president Obama en de Chinese delegatie op Schiphol en stonden als erewacht in het World Forum. 'Wij kleedden ze op de werklocaties in Amsterdam en Den Haag', vertelt kapitein Anjo Veldkamp, projectleider van het KPU-gedeelte van de NSS. 'Om er voor te zorgen dat alles compleet was en tot in de puntjes klopte. Er mag natuurlijk geen knoop ontbreken aan je jasje wanneer je een wereldleider als Obama ontvangt.'

Collega’s van het KPU-bedrijf leverden verder ruim 1.600 slaapzakken en 1.200 opblaasbare matjes aan militaire eenheden. De politie voorzagen ze van helmen. Voor de mobiele eenheid en bijstandseenheid verzorgden ze extra uitrustingsstukken. De beschermingspakken tegen chemische, biologische en radiologische/nucleaire aanvallen lagen klaar maar konden gelukkig in de kast blijven. 6 collega’s draaiden stand-by diensten mocht er in het land snel iets nodig zijn. 

x

Eerste luitenant Hans Pruim was een van de cyberspecialisten van het Joint IV Commando (JIVC). Samen met een handvol collega’s ondersteunde hij tijdens de NSS de ‘verbindelaars’ van het Commando Luchtstrijdkrachten op de locatie Valkenburg. De ervaren officier stond paraat, mocht er iets helemaal mis zijn gegaan met de verschillende communicatiesystemen.

 “Als specialist satelietcommunicatie probeerde ik mijn steentje bij te dragen aan de top”, aldus luitenant Pruim. “Alle hardware was geleverd door onze luchtmachtcollega’s, maar soms is het toch wel erg gemakkelijk als ik bij lastige vragen even kan inspringen. Kwam een lokale gebruiker er niet uit, kon hij bij mij aan de bel trekken. Door fysiek op Valkenburg aanwezig te zijn, was ik snel ter plekke. Een enorm voordeel natuurlijk. Bijna alles verliep volgens plan. De systemen draaiden zoals ze het behoren te doen. Wel zijn we tegen kleine problemen aangelopen. Zo hadden we vlak voor de nucleaire top begon enkele ‘situaties’ op buitenlocaties. Dat had voornamelijk met het weer te maken. Al is zo’n wereldtop in Den Haag bijzonder, wij hebben hier géén bijzonderheden.”

x