Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Hille Hillinga, Henriette Guest, SM Aaron Zwaal, Louis Meulstee, sectie Communicatie 11 Luchtmobiele Brigade
Met de maatschappij op zoek naar ruimte
Wat zijn de beste plekken om activiteiten van de krijgsmacht uit te breiden? En wat de minste? Defensie onderzoekt hiervoor sinds eind 2023 locaties. Dat gebeurt binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Over die plannen voerde de krijgsmacht onder meer gesprekken met gemeenten en provincies. Het laatste overleg was op 24 oktober in Groningen.
Defensie wil zo transparant mogelijk zijn. Daarom waren er de afgelopen maanden in het hele land informatiebijeenkomsten. Want op de locaties die Defensie in beeld heeft, leven veel vragen bij bewoners. De krijgsmacht wil hen zo goed en eerlijk mogelijk informeren. Niet alleen over de zoektocht, maar ook over het onderzoek naar effecten op milieu, natuur en omgeving.
Staatssecretaris Gijs Tuinman spreekt zijn waardering uit voor de manier waarop de gesprekken verlopen. “Omwonenden en lokale en regionale bestuurders zijn hier echt bij betrokken. Tijdens de gesprekken zijn zorgen gedeeld, vragen gesteld en ook kansen besproken. De input die uit deze gesprekken is gekomen, nemen we mee in onze volgende fase van de zoektocht. Samen met de omgeving kijken we naar de beste locaties voor uitbreiding van Defensie.”
Behind enemy lines
Na een intensieve periode van 8 weken mochten 25 luchtmobiele infanteristen vorige maand de felbegeerde Ranger Tab in ontvangst nemen. Hiermee werd bevestigd dat ze voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld aan de luchtmobiele Ranger.
Tijdens de opleiding werden diverse aspecten van het Ranger-optreden behandeld. De opdrachten – waaronder urban operaties – waren afwisselend en veeleisend. Ook leerden de krijgers om te overleven achter vijandelijke linies. De opleiding werd afgesloten met een uitdagend scenario waarin alle aangeleerde vaardigheden op de proef werden gesteld. De tab staat symbool voor de toewijding en veelzijdigheid die van een Ranger worden verwacht.
Stevig staaltje Host Nation Support
Maar liefst 2.000 Amerikaanse pantservoertuigen, wielvoertuigen en containers komen deze dagen aan in ons land. 3rd Armored Brigade Combat Team vervoert zijn militair materieel vanuit de Verenigde Staten via de havens in Vlissingen en de Eemshaven via Duitsland naar Polen. Voor de doorvoer door Nederland levert Defensie ondersteuning.
De VS heeft militaire eenheden in Polen gestationeerd. Die wisselen om de paar maanden. Deze keer roteert het 3rdArmored Brigade Combat Team van de 1st Armored Division in. Hoewel Nederland ruime ervaring heeft met Host Nation Support, is deze klus toch een ‘broodje speciaal’. Het is namelijk voor het eerst dat er buitenlands materiaal in Groningen wordt aangevoerd. De doorvoeroperatie is dan ook gelijk een test voor beide landen op het gebied van militaire mobiliteit. In totaal arriveren er meer dan 2.000 containers en voertuigen in Vlissingen en Eemshaven. De operatie duurt tot en met 20 november.
Nederlandse militairen richting Indo-Pacific
Defensie neemt vanaf januari 2025 met 3 militairen deel aan de United Nations Command (UNC) in de Republiek Korea (Zuid-Korea). Ons land draagt zo bij aan de bevordering van de internationale rechtsorde in de Indo-Pacific. De multinationale militaire missie staat onder leiding van de Verenigde Staten.
UNC is in 1950 opgericht om de Republiek Korea (Zuid-Korea) te ondersteunen tijdens en na de Koreaanse oorlog. De voornaamste taak van het UNC is het handhaven van de voorwaarden van de wapenstilstandsovereenkomst. De Nederlandse inzet duurt tot en met eind 2026. Gedurende deze 2 jaar rouleren de militairen. Met de deelname hoopt Nederland, samen met internationale partners, de veiligheidssituatie in de Indo-Pacific te vergroten. Dit gebied vormt een belangrijke economische groeiregio in de wereld. Daarnaast is het een steeds groter geopolitiek zwaartepunt vanwege de toenemende spanningen.
Werken met de snelheid van het licht
Wifi voor datacommunicatie en de assemblage van munitie: het is geen goede combinatie. Maar Light Fidelity, LiFi, bestaat tegenwoordig ook. De lichtgolven zijn niet te detecteren en leiden niet, zoals bij WiFi, tot ontsteking van de munitie. Op 23 oktober werd op de munitieopslag in Beetgumermolen een lichtend voorbeeld gegeven.
Defensie past al langer LiFi (zie ook dit verhaal) toe als alternatief voor radiosignalen zoals WiFi en kabels bij datacommunicatie. Een tegenstander kan radiosignalen immers makkelijk onderscheppen. Kabels uitrollen is zwaar en tijdrovend. En het is soms niet eens mogelijk vanwege terreinomstandigheden, infrastructuur of gevechtshandelingen. LiFi is dan een oplossing. Het maakt gebruik van een onzichtbare lichtbundel die als transportmiddel voor data werkt. Dat gebeurt met een beperkte afstand tussen zender en ontvanger, en in een rechte lijn. Hierdoor is onderschepping en opzettelijke verstoring van het signaal vrijwel onmogelijk en kun je in stilte razendsnel communiceren.
Nu krijgt LiFi dus ook een toepassing bij de munitieopslag en -assemblage. WiFi is daar uit den boze, omdat de ontsteking van munitie gevoelig kan zijn voor elektromagnetische radiogolven. Maar er is wél snelle datacommunicatie nodig voor het personeel. Bij de assemblage gebruiken ze bijvoorbeeld flinke handleidingen. Dat moest altijd op papier, met informatie die vaak wijzigt. Veilige LiFi zorgt voor tijdsbesparing en de informatie is altijd up-to-date.
Generaals op troepenbezoek in Irak
Militaire en civiele adviseurs voorzien het Iraakse ministerie van Defensie van training en advies. Dat gebeurt voor de NAVO-missie in Irak, met als doel de veiligheidssector te versterken. Ook Nederland draagt daar aan bij. Voor CDS generaal Onno Eichelsheim en CLSK luitenant-generaal André Steur reden zich eind oktober te laten bijpraten over de voortgang van de missie. De adviseurs van de alliantie staan onder leiding van luitenant-generaal Cas Schreurs, Force Commander van de NAVO-missie.
Eichelsheim hoorde in Bagdad tijdens zijn gesprek met Iraakse partners lovende woorden. “Goed om hier zelf te zien en te horen dat de gezamenlijke inzet vruchten afwerpt”, aldus Eichelsheim. Naast gesprekken met internationale partners gingen Eichelsheim en Steur naar de ‘eigen troepen’. Ze spraken met luchtmobiele infanteristen van de Force Protection in Bagdad, die de NAVO-adviseurs tijdens hun werk beveiligen. Tevens reisden beide generaals naar Al-Asad Air Base, zo’n 200 kilometer verderop. Vanaf daar levert een luchtmachtdetachement luchttransport met Chinook-transporthelikopters. Ook doorgunners van 11 Luchtmobiele Brigade maken daar deel van uit.
Militairen zien af bij de Saramacca
Ongeveer 250 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers zijn in Suriname voor een Jungle Warfare Course. Vorige week ging die van start.
In de Jungle Warfare Course leren de militairen werken onder extreme omstandigheden. Denk aan gevaarlijke planten en dieren, hitte, dichte begroeiing en extreem hoge luchtvochtigheid. De Nederlanders werken samen met het Nationale Leger van Suriname. Zo ondernemen ze gezamenlijk acties op onder meer de Saramacca-rivier en doen de Surinamers dienst als oefenvijand. Symbolisch voor de samenwerking geeft Defensie de Ayoka-kazerne een facelift. De training duurt tot medio december. De Jungle Warfare Course vindt jaarlijks plaats, met telkens een andere partij als organisator. Dit jaar is dat 11 Luchtmobiele Brigade, vorig jaar was dat het Korps Mariniers.
Amerikanen hebben oog voor Nederlandse defensie-innovaties
De Verenigde Staten zien veel potentie in samenwerking met Nederland op het gebied van defensie-innovaties. Dat is eind oktober gebleken tijdens een bezoek van Heidi Shyu, de Amerikaanse portefeuillehouder voor innovatie van het Pentagon. Staatssecretaris Gijs Tuinman ontving haar.
Er is een zogeheten Terms of Reference overeengekomen. Dit ‘groeidocument’ is vooral bedoeld om een dialoog op gang te brengen over het uitwisselen van informatie op het gebied van kennis en technologie. Beide partijen kunnen hiervan profiteren. Nederland heeft de Amerikanen laten zien waarin het excelleert: onder meer op gebied van intelligente systemen, sensoren, nieuwe materialen, semiconductors, ruimtevaart en kwantumtechnologie. De Amerikaanse delegatie ging langs bij verschillende bedrijven en kennisinstellingen die op deze vlakken actief zijn.
Staatssecretaris Gijs Tuinman: “De oorlog in Oekraïne laat zien dat we moeten innoveren en samenwerken om te kunnen en blijven leveren. De samenwerking op het gebied van kennis en technologie geldt als goede stap in die richting. Mooi ook dat de Nederlandse industrie hiervan mee kan profiteren. Deze bedrijven kunnen hun opgebouwde kennis internationaal laten toetsen.”