08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Waardering, trots, verbroedering

Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto Remco Lassche (Studio 38c), SM Aaron Zwaal, SGT Gregory Fréni, Phil Nijhuis, Kick Smeets, Gerben van Es, archief Mediacentrum Defensie

Nieuwe draagspeld voor luchtverdedigers

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) heeft sinds deze zomer een nieuwe draagspeld. Het goudkleurige pronkstuk voor op het Dagelijks Tenue (DT) symboliseert de inzet van de luchtverdedigers, afkomstig uit diverse operationele commando’s, over de hele wereld.

En óf de Korpsadjudant Luchtdoelartillerie van het DGLC Peter Menting trots is op het eindresultaat. In zijn handen prijkt een glimmende speld, met aan de onderzijde een banier met de tekst Air Defence. Daarboven staat een schild, dat de verdediging van het luchtruim verbeeldt, met daarin 2 zwarte, gekruiste raketten. Een gouden kroon van het Koninkrijk der Nederlanden aan de bovenzijde maakt de speld af.

De goudkleurige Air Defence-speld, liggend op een houtkleurige ondergrond.
…’voor de wereldwijde inzetbaarheid van het DGLC voor het Koninkrijk der Nederlanden’

“De draagspeld is bedoeld om herkenbaarheid te geven aan onze luchtverdedigers”, legt de adjudant uit. “De bezuinigingen van de voorgaande decennia hebben ervoor gezorgd dat we flink gekrompen zijn. Daardoor werden we letterlijk minder zichtbaar.” De speld zorgt voor verbroedering, maar is bovendien een teken van waardering voor de luchtverdedigercollega’s. “Het derde doel is om met de speld de onderlinge band van luchtverdedigers, afkomstig van diverse krijgsmachtdelen, te versterken.”

Adjudant Peter Menting houdt de ‘Air Defence’-speld vast voor zijn gezicht, staand voor het hoofdkwartier van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Vredepeel.
Korpsadjudant Peter Menting: “Het was misschien een kwestie van een lange adem, maar het proces was zeker de moeite waard.”

Iedereen, ook ondersteuning

Alle militairen werkzaam bij DGLC ontvangen de draagspeld, die wordt gedragen op het DT. In totaal gaat het om zo’n 700 stuks, legt Menting uit. “De speld is voor de collega’s die werken bij de batterijen en de squadrons, maar ook voor iedereen die bijdraagt aan DGLC’s voortzettingsvermogen. Denk bijvoorbeeld aan de collega’s van 133 Herstelpeloton, die officieel onder 13 Lichte Brigade vallen.” 

Vier foto’s van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Te zien zijn een Patriot-luchtverdedigingssysteem in Slowakije, een AMRAAM-raket afgeschoten tijdens een oefening in Griekenland, een Multi Mission Compact Radar en twee militairen met een Stinger Manpad-systeem.
Van manpad-Stingers, AMRAAM-raketten, Multi Mission Radar tot de Patriot: het DGLC beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden tegen dreigingen vanuit de lucht.

Lange adem

Dat laatste is tevens de reden dat de speld even op zich liet wachten. DGLC is een ‘paars’ onderdeel. Naast landmachters, werken er ook luchtmachters en collega’s van de marine bij het commando. 7 jaar geleden nam een van Mentings voorgangers, commando-adjudant Peter Kamphuis, het initiatief om een ‘Air Defence’-pin in het leven te roepen. Verschillende ontwerpen volgden, net zolang tot de decoratie voor alle militaire onderdelen naar wens was. Maar… toen moest de speld nog voldoen aan de protocollen van de 3 verschillende krijgsmachtdelen, allen met hun eigen regels en tradities. Uiteindelijk werd de speld goedgekeurd door de traditiecommissies van de landmacht, de marine, de luchtmacht en zelfs die van de gehele krijgsmacht.

De Air Defence-speld op de groene jas van het Dagelijks Tenue van de landmacht.
De speld heeft een doorsnede van 4 centimeter en wordt gedragen onder het eenheidsembleem, op de rechterzijde van het DT-jasje.

De laatste 3 jaar was Menting betrokken bij de ontwikkeling van de speld. “Het was misschien een kwestie van een lange adem, maar het proces was zeker de moeite waard. Bij het DGLC kenden we enkel het eenheidsembleem en een vaardigheidsembleem.” Die laatste is een bewijs van bekwaamheid in de bediening van de luchtverdedigingssystemen. “Deze ‘Air Defence’-speld is daar een bijzondere toevoeging op.”

De Air Defence-speld op de groene jas van het Dagelijks Tenue van de landmacht, tijdens de commando-overdracht dit jaar.
De ‘Air Defence’-draagspeld werd 1 juli uitgegeven en werd voor het eerst gedragen bij de commando-overdracht van DGLC een maand later.

In de kijker

Nu de dreiging in de wereld toeneemt, richt de krijgsmacht zich meer en meer op de eerste hoofdtaak: het beschermen van het eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten. Reden voor DGLC om flink uit te breiden. Het maakt dat luchtverdediging misschien wel belangrijker is dan ooit. “De trots voor ons vak was er altijd al, maar luchtverdediging staat nu wereldwijd weer op de kaart. Misschien komt de speld daarom nu wel op het perfecte moment.”

De Air Defence-speld op de groene jas van het Dagelijks Tenue van de landmacht, tijdens de commando-overdracht dit jaar.