Tekst Evert Brouwer
Foto Thomas van Oorschot (Studio 38c) en AOO Erik Bijker

Gesneuvelde ‘tijger’ geëerd met Hero WOD

‘The eye of the tiger’ klinkt keihard uit de geluidsboxen op Groot Heidekamp, het sportterrein op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De Charlie Tijgercompagnie 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel, Garde Grenadiers en Jagers, is in z’n geheel aangetreden in sportkleding. Voor een bijzondere Hero workout of the day (Hero WOD): het eerbetoon aan korporaal Cor Strik én de Amerikaanse sergeant Alexander van Aalten.

Beiden sneuvelden op 20 april 2007 door een geïmproviseerd explosief. “Geweldig en ontroerend dat ze dit doen. Het was ook écht iets voor onze Cor geweest. Hij hield ervan om tot de limiet te gaan met sporten”, weet moeder Heidi. Zij is samen met haar man Cor sr. en een aantal maten van Cor aanwezig bij de plechtigheden in Schaarsbergen.

In de sportzaal wordt de banner onthuld van de Hero WOD Cor Strik.

‘Cor maakt onlosmakelijk deel uit van de geschiedenis van de compagnie’

Wespennest

Korporaal Strik kwam om het leven tijdens operatie Furious Pursuit bij Sangin in de provincie Helmand, Afghanistan. De Charlie-compagnie maakte toen deel uit van een internationale coalitie van 1.200 Britse, Canadese en Estse militairen, onder leiding van de Amerikaanse 82 Airborne Division. Zij moesten een bolwerk van de Taliban in de vallei onschadelijk maken.

De schutter lange afstand stapte op een ingegraven IED en stierf onmiddellijk bij de explosie. Sergeant Van Aalten, van Nederlandse afkomst, kwam om bij de poging het lichaam van de Nederlandse militair te bergen. “De Taliban hadden overal mijnen neergelegd die ze buit hadden gemaakt tijdens de Russische bezetting. Het was een wespennest waarin we ons hoofd moesten steken. Bij een belangrijk kruispunt waren de explosieven ingegraven, met houten drukplaten”, weet majoor Marc, destijds compagniescommandant, callsign Tiger Romeo. Hij houdt elk jaar de dag altijd vrij in zijn agenda om bij de herdenking te zijn. “Cor en Alexander maken onlosmakelijk deel uit van onze geschiedenis. De tijgers waren al een sterke eenheid, dit verstevigt de verbondenheid met de Charliecompagnie. Ons motto is niet voor niets ‘eens een tijger, altijd een tijger.”

De Charliecompagnie staat opgesteld, met als altijd mascotte Karelkie in de buurt. Daarna gaat het ‘los’ met de diverse onderdelen van de Cor Strik Hero WOD.

Verwijzingen naar Cor

“Met een aantal tijgers hebben wij de ‘Cor Strik Hero WOD’ ontwikkeld”, zegt compagnies-sergeant-majoor (CSM) Jan. “De banner in de crossfitbox, met de ‘Cor Strik Hero WOD’ erop is een passend eerbetoon”, vindt hij. Het initiatief kwam van jager-1 Rick en sportinstructeur sergeant Quint. “Het idee is ontstaan tijdens onze uitzending naar Curaçao”, vertelt Quint. “We hebben geprobeerd zoveel mogelijk verwijzingen naar Cor in de Hero WOD te verwerken. “De workout is behoorlijk pittig en echt bedoeld om één keer per jaar uit te voeren.”

De Hero WOD vraagt veel van de deelnemers.

De WOD begint met een loop van 1.985 meter – naar het geboortejaar van Strik – en kent daarna een aantal uitputtende oefeningen. Het eindigt met een parcours van nog eens 2.007 meter, naar het jaar dat hij omkwam. “Pittig? Dat is het zeker, je komt jezelf wel een paar keer tegen”, zegt jager-1 Lars na afloop. Niet zijn naam, maar die van korporaal-1 Jordy komt als eerste op een plaquette te staan waarop de winnaar van de jaarlijkse Hero WOD Cor Strik wordt vereeuwigd.

‘Je komt jezelf wel een paar keer tegen’

Meer Hero WOD’s

Binnen de crossfit is de Hero WOD een bekend begrip. Eén van de zwaarste hero workouts is de ‘Murph’ die vernoemd is naar de Amerikaanse luitenant Michael P. Murphy. Dat was een navy seal die tijdens een missie in Afghanistan om het leven is gekomen.

Er zijn al andere Nederlandse Hero WOD’s: de Weijdt – vernoemd naar sergeant Mark Weijdt van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel – , de Kev – in herinnering aan korporaal Kevin van de Rijdt van het Korps Commandotroepen, en de Mark & Dennis,  als eerbetoon aan Dennis van Uhm en Mark Schouwink (45 Painfbat). Ook zij sneuvelden in Afghanistan tijdens het uitvoeren van hun taak.

Traditioneel sluiten de tijgers af met het zingen van ‘De Vlieger’. Sinds de missie in Srebrenica in 1994 is dat hét lied van de Charliecompagnie, afgesloten met hun kreet 'Allez Chasse'.

‘Het is mooi dat Cor niet wordt vergeten’

Appelplaats

“Je ziet hoe deze WOD en herdenking de mannen aangrijpt”, zegt majoor Ralph, in 2007 pelotonscommandant van Cor. Die emotie is zichtbaar als de hele compagnie na de sportprestatie daarvoor staat opgesteld op de ‘appelplaats Cor Strik’, bij het onderkomen van de C-cie voor de herdenking.

De WOD is dus zeker niet het eerste eerbetoon aan de gevallen ‘tijger’. In Amersfoort is een pad naar hem vernoemd vlakbij zijn school, er is een lied ('Zaterdagvoetbal') en een voetbaltoernooi met zijn naam. Op de Oranjekazerne heet de appelplaats van de Charlie-compagnie ‘Cor Strik’, met daarop een gedenksteen voor Cor en Alexander. “Zij zijn beiden onlosmakelijk onderdeel van onze eenheid”, vindt CSM Jan. “Het is mooi dat Cor niet wordt vergeten”, vindt zijn ‘maat’ Cyril. Ook Nicole, de zus van Alexander van Aalten, laat via een bericht weten het initiatief te steunen.

‘Eens een tijger, altijd een tijger’

Die steun bleef niet beperkt tot de Oranjekazerne. Ook in de Verenigde Staten en andere plaatsen in Nederland ging de Hero WOD Cor Strik in première. Sergeant Quint: “De WOD is inmiddels officieel overhandigd aan de crossfitfederatie. Ik weet dat de WOD bij crossfitboxen in Arnhem, Nijkerk en ook op Ibiza is uitgevoerd. Dat gaat de Tijgercompagnie dus vanaf nu ieder jaar doen op 20 april.”

Cor sr. en Heidi Strik kregen het speciale T-shirt dat de compagnie heeft laten maken voor de Hero WOD. Na de herdenking overhandigde kapitein Siebe de commanders coin van de compagnie. Adjudant Paolo, de toenmalige opvolgend pelotonscommandant, reikte de veteranencoin uit.