05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

Mijn Uitrusting – de munitiewerker

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Phil Nijhuis

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Ditmaal korporaal Jordy, plaatsvervangend stukscommandant van de Pantserhouwitser 2000NL.

Geen enkel ander wapen bij de landmacht presteert wat de PzH2000NL wél kan: vijand uitschakelen die zich vijftig kilometer verderop buiten schootsbereik waant. Dit 155mm-krombaangeschut schiet niet alleen ver, maar ook nog eens heel snel. Bij een fire mission is het geen uitzondering dat er binnen enkele minuten een dozijn granaten richting tegenstander gaat. In zo’n situatie speelt de munitiewerker een essentiële rol. We laten je zien wat hij zoal in z’n arsenaal heeft.

Panzerfaust 3

Op de ‘gun’, zoals de houwitser binnen de eenheid genoemd wordt, is nabijbeveiliging erg belangrijk. Om vijandige tanks, pantservoertuigen of lichte bunkers uit te schakelen heeft elke houwitserbemanning twee van deze draagbare, terugstootloze antitankwapens bij zich. Iedereen op de PzH2000NL is basisschutter op dit krachtige wapen waarmee verschillende soorten munitie kan worden verschoten.

Tankcap en overall

De tankcap biedt goede bescherming vanwege zijn harde kevlar. Daarnaast heeft de plaatsvervangend stukscommandant deze helm nodig om binnen het stuk (maar ook over het pelotonsnet) te communiceren. De overall is brandvertragend en heeft sleepkoorden om personeel snel uit de gevarenzone te krijgen.

155-mm granaat

Op deze foto staat exercitiemunitie, maar als de nood hoog is laden de artilleristen natuurlijk echte bommen. Afhankelijk van de missie kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor High Explosive-munitie, springrook of licht. Naast de exercitiemunitie staat een tempeertoestel. In de basis tempeert de PzH2000NL de buis zelf. Als die om wat voor reden dan ook een foutmelding geeft, neemt de bemanning die taak over. Ze ‘voedt’ dan als het ware het projectiel met de juiste data, zoals detonatiepunt of vertraging.

Korte afvuurkoord

Een item wat - als alles goed gaat - onaangeroerd blijft. Echter, hapert het afvuurmechanisme, dan is dit simpele touwtje ineens onmisbaar. Met behulp van het korte afvuurkoord kan de bemanning te allen tijde handmatig vuur uitbrengen.

MAG en Minimi

De MAG meet 1,37 meter, weegt ruim tien kilo en verschiet 7.62mm-patronen. Dit boordwapen, met een effectieve dracht van pakweg 600 meter, staat tijdens verplaatsingen en fire missions bovenluiks paraat. De Minimi is het persoonlijke wapen van een van de munitiewerkers. Handig tijdens bijvoorbeeld het verkennen van een munitiedump. Stuit je op veel vijandelijke weerstand, heb je toch net even iets meer in handen dan alleen je C8.

Thermometer

Hoe warmer het kruit, hoe groter de explosie die er vanaf komt. Meten is weten, en die temperatuur is dus van belang om onder meer de elevatie van de schietbuis uit te kunnen rekenen. Aan alles is gedacht om ervoor te zorgen dat de bommen exact op de juiste plek vallen.

Kardoes met primer

De primer is eigenlijk niets minder dan een patroon die, indien afgevuurd, de kardoes doet ontbranden. Een kardoes is een verzameling van een of meerdere kruitzakken die er op hun beurt weer voor zorgen dat de granaat uit de schietbuis knalt.

Doorvoerafvuurpatroon

Als vanwege een storing projectielen handmatig moeten worden geladen, slaat de munitiewerker bepaalde klemmen vast. Daar is niet alleen brute kracht voor nodig, maar ook de doorvoerafvuurpatroon.

Korporaal Jordy 

Plaatsvervangend stukscommandant

A-batterij, 41 Afdeling Veldartillerie, VuursteunCommando, Operationeel Ondersteuningscommando Land

“In onze houwitser zijn teamwork en concentratie ontzettend belangrijk. Werk je niet goed samen, dan gaat de snelheid eruit waardoor je de tegenstander tijd geeft te verplaatsen. En ben je niet scherp, kunnen er ongelukken gebeuren. Handelingen, zoals het plaatsen van granaat en kardoes, kennen een volgorde waarbij ik me absoluut geen fouten kan permitteren.

Ik voel wel een gezonde druk als die granaten eruit moeten. Je gaat dan meteen op ‘aan’, zeg maar. Dat gaat gepaard met een flinke stoot adrenaline. Wat echt een kick geeft, is een fire mission draaien en er in no time twaalf granaten uit hebben.

Bij onze batterij moet je vaak ineens aan het gas. Sta je voor je gevoel een eeuwigheid verdekt opgesteld in de bosrand, krijg je ineens een fire mission van vijftien bommen. En neem van mij aan dat die granaten zwaar zijn. Bij een storing moet je ze handmatig uit het magazijn halen, in gebogen houding. Daar komt zoveel kracht bij kijken dat zelfs onze sportinstructeur er in zijn programma rekening mee houdt. Hij zoekt work-outs die het beste aansluiten bij ons werk.

Gelukkig geeft dit werk heel veel voldoening en hebben we een geweldige kameraadschap binnen de eenheid. Als je iets dwarszit, thuis of privé, dan kun je dat altijd aan elkaar kwijt. Sommige collega’s zien elkaar niet alleen op de kazerne, maar ook na werktijd. Toevallig ben ik net met drie collega’s op wintersport geweest. Allemaal dezelfde mindset, overdag lekker rammen en ’s avond een biertje. ‘k Heb zo hard gelachen dat ik nog steeds zere buikspieren heb. Dat is toch goud?”