02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 02

Krijgsmacht in actie voor Oekraïne

Tekst KAP Saminna van den Bulk
Foto ANP, SGT Cinthia Nijssen, SGT Jasper Verolme

Oorlog op de oostflank

Van dreiging en gevaar naar een volledige oorlog. Met de Russische inval is er een grote strijd op Oekraïens grondgebied ontketend, maar wordt ook ons NAVO-verdragsgebied bedreigd. De Landmacht volgt de ontwikkelingen op de voet; hieronder wat er gebeurde bij onze krijgsmacht in een kleine week na de Russische invasie.

Het is het grootste militaire conflict op het Europese continent sinds de Tweede Wereldoorlog. De inval van en de Russische aanvallen op diverse plekken in Oekraïne staan op eenieders netvlies gegrift, maar militair ingrijpen vanuit Nederland en andere NAVO-bondgenoten gaat niet gebeuren. Omdat Oekraïne geen NAVO-lidstaat is, zal het zichzelf moeten verdedigen tegen de Russische agressie. Wel is het zaak ons land en dat van onze bondgenoten te beschermen. Nederland heeft daarom direct op de dag van inval op verzoek van de NAVO F-35’s en F-16’s ingezet boven Polen, om daar te helpen met het bewaken van het luchtruim.

Nederland zet militaire capaciteit in voor de verdediging van ons grondgebied en dat van onze bondgenoten, de eerste hoofdtaak van de krijgsmacht. Daarnaast staan de Nederlandse militairen stand-by voor de NATO Response Force (NRF).

Nederland zet schepen, landmachteenheden en vliegtuigen in voor de NATO Response Force (NRF) als de alliantie dit verzoekt. Na de aanval op Oekraïne is de paraatheid van de deelnemende landen verhoogd. Dat vraag om de nodige voorbereiding, mocht de NRF worden ingezet. Zo wordt er momenteel op het Groupagepunt Landmacht op Kamp Soesterberg keihard gewerkt om alle reserve-onderdelen voor landmachteenheden in containers te plaatsen en gereed te maken voor transport.

Op het Groupagepunt Landmacht op Kamp Soesterberg wordt met man en macht gewerkt om reserveonderdelen voor de KL gereed te maken voor de NRF.

Oefenen en opstellen

Ook bekijkt het kabinet momenteel de mogelijkheid om gezamenlijk met Duitsland een NAVO Battlegroup in Slowakije te ondersteunen met een Patriot-luchtverdedigingseenheid. Daarnaast is er een oefening van 11 Luchtmobiele Brigade verplaatst. Eigenlijk zouden 150 rode baretten helikopteroperaties en schietoefeningen ontplooien in Duitsland. Op verzoek van de NAVO is deze training met Roemenen en Amerikanen verplaatst naar Roemenië, dat grenst aan Oekraïne.

Rode baretten onderweg naar Roemenië voor een oefening met Roemenen en Amerikanen.

Geen inzet, wel actie. Ten eerste om een duidelijk signaal af te geven. De NAVO vormt een hecht bondgenootschap. Onze sterk beschermde oostflank moet de Russen afschrikken. Een aanval op een van ons is immers een aanval op ons allen. Ten tweede is de inzet bedoeld als geruststelling voor onze bondgenoten op de oostflank, die vrezen voor de Russische agressie nabij hun territoriaal gebied.

Nederlands materieel wordt met onder meer een C-17 naar Oekraïne vervoerd.

Materieel

Nederland ondersteunt Oekraïne in hun strijd tegen Rusland. Ons land transporteerde tot dusver onder meer Panzerfaust 3-antitankwapens met raketten, Stinger luchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren met bijbehorende munitie naar de regio. Dat geldt ook voor helmen en scherfvesten, metaaldetectoren, mobiele gevechtsveldbewakingsradars en draadgeleide onderwaterdetectierobots.

Op de voet volgen

De ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Kijk voor een actueel overzicht van de situatie en de inzet van de krijgsmacht op defensie.nl.