09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Ready, set… click!

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, KPL-1 Harm Mooibroek, KPL-1 Barend Westerveld, SLD-1 Hilbert Buter

Je bladert door de laatste Landmacht van 2021. Ook in het afgelopen jaar maakten we weer veel foto’s van unieke momenten op bijzondere plekken. Op deze pagina een greep uit dat brede assortiment. Een ‘ode aan de kiek’.

Een sniper van 11 Luchtmobiele Brigade in opperste concentratie tijdens het beoefenen van de stalkprocedure in het Zweedse Arvidsjaur. De scherpschutter moet zijn doel heimelijk naderen en uitschakelen.

Tijdens de mental exercise aan het einde van oefening Tenacious Engineer staat voor 11 Pantsergeniebataljon een wateroversteek op het programma. Uitdagend is dat niet bij 25 graden… eerder een aangename verrassing.

Nooit eerder kwam het voor, dat tijdens Falcon Leap uit helikopters werd gesprongen. Dit jaar wel, zowel met static line als vrije val. Voor de Nederlandse para’s een eye opener.

De verbindingsoefening Signal Challenge had dit jaar twee gezichten. Eentje van voor en eentje van na de vrieskou. Een extra uitdaging dus voor de verbindelaars die hun nieuwe apparatuur en systemen twee weken lang grondig testten.

Een diep dreunend geluid klinkt als de tanks van 414 Tankbataljon uit de Litouwse bosrand opdoemen. Iedereen gaat opzij voor zestig ton staal.

Personeel van het duikerpeloton 105 Geniecompagnie Waterbouw gebruikt tijdens oefening Engineer Victory de Kraaijenbergse Plassen om de vaardigheden op peil te houden en aan te scherpen.

Op aanwijzingen van de spotter stelt de schutter zijn Heckler & Koch .417 in voor het perfecte schot. Naast scherpschuttersgeweer zou de militair deze HK ook kunnen gebruiken als volautomatisch aanvalswapen.

Nederlandse pathfinders openen het bal van de Joint Forcible Entry Romania. De start van de multinationale oefening is sowieso een Nederlands feestje, want het is een C-130 van 336 Squadron die de rode baretten in het operatiegebied brengt.

Infanterie en genie van 43 Gemechaniseerde Brigade werken zich tijdens een OVG-setting een slag in de rondte om de gebouwen in de Marnewaard zo snel mogelijk te zuiveren.