07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Landmacht stoomt roeiers klaar voor oceaantocht

Tekst Jack Oosthoek
Foto John van Helvert ׀ video: Broekhuizen Wirtz

Afzien bij Urk

“Succes jongens.” Ogenschijnlijk onder de indruk slaat een personeelslid van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij de twee roeiers gade die hun opvallende ‘walvissloep’ bij het KNRM-station Urk gereedmaken voor een training op het IJsselmeer. De Zwolse docenten Tristan Sim en Aidan Scherpbier doen in december mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, een roeiwedstrijd van 5.000 kilometer van de Canarische Eilanden naar Antigua in de Caribische zee. Instructeurs van de landmacht stomen Team Migaloo fysiek en mentaal klaar voor de duivelse tocht.

Landmachtinstructeurs kijken toe hoe Tristan Sim en Aidan Scherpbier zich voorbereiden op hun tocht over het IJsselmeer.
Op weg naar Lemmer.

Met een bries uit het westen, een half bewolkte hemel en een temperatuur van twaalf graden Celsius lenen de omstandigheden zich prima voor wéér een training. Instructeur adjudant Jan Versnel van het Land Training Centre staat Tristan (44) en Aidan (40) opnieuw met raad en daad ter zijde. Geholpen door collega’s en deskundigen van 43 Geneeskundige Compagnie en de LO/Sportorganisatie.

Als donderslag bij heldere hemel geeft Versnel het duo een opdracht: roei naar Lemmer, een tocht van circa zes uur. Moraal van het verhaal: op de oceaan komen ze óók voor onverwachte uitdagingen te staan.

Serieus mis

Terwijl ze uit het zicht verdwijnen vaart de reddingsboot van het KNRM-station Urk uit. Alsof hij voor een andere klus op pad gaat laat de schipper Tristan en Aidan links liggen. Dan wendt hij onverwacht de steven en vaart met hoge snelheid langs Team Migaloo, hoge golven producerend. In de stuiterende walvisboot laten Tristan en Aidan het glimlachend over zich heenkomen. Op de Atlantische Oceaan zal het nog wel wat harder spoken.

Plaagstootje van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Hoge golven rollen op de walvissloep af.

Wanneer Tristan en Aidan hun weg naar Lemmer na een oefening met een reddingsvlot vervolgen gaat het mis. Serieus mis. Hun boot strand in ondiep water en raakt beschadigd. Einde training. Er zit niets anders op: terug naar Urk, sloep repareren. Tristan en Aidan balen. Maar het voorval onderstreept de risico’s van de Atlantic Challenge: het kan van de ene op de andere minuut fout lopen.

Een instructeur van de KNRM gaat te water om Tristan en Aidan uitleg te geven over werken met een reddingsvlot.

Onder de indruk

Het contact tussen de twee en de landmacht dateert van enkele jaren geleden, wanneer Tristan aanklopt bij oude bekende Jan Versnel.  ‘Hoe kunnen Aidan en ik ons fysiek en mentaal voorbereiden op de Atlantic Challenge?’ De adjudant is onder de indruk van het plan. “Ik dacht: met de binnen het Land Training Centre aanwezige kennis kunnen we ze helpen. Ook is het een kans te laten zien dat wij die graag delen om een goed doel te steunen.” Want Tristan en Aidan roeien ook daarvoor en wel voor The Ocean Movement, een stichting die microbiologen steunt bij hun onderzoek naar micro- en nanoplastics in de Noord- en Waddenzee. 

Wat gebeurde er allemaal in Urk? Check de clip!

‘Met de binnen het LTC aanwezige kennis kunnen we ze helpen’

Adjudant Jan Versnel wacht de onfortuinlijke Tristan en Aidan op na de stranding bij Urk.

Extreme omstandigheden

Voorafgaand aan de (loodzware) CLAS-training krijgen Tristan en Aidan twee oefendagen met theorie voorgeschoteld op de Bernhardkazerne in Amersfoort. De belangrijkste ingrediënten: het voorkomen van hitte- en koudeletsel en uitdroging, persoonlijke hygiëne, voeding, slaapdeprivatie, rust/slaapmanagement. Aan bod komt ook de psychologische kant van de oversteek. Hoe behandelen twee verschillende karakters elkaar wanneer ze lange tijd op een klein oppervlak en in extreme omstandigheden moeten samenwerken? Verder komen zaken naar voren als de dagelijkse routine aan boord, of zoals Versnel het uitdrukt: het ‘battle rythm’. En wat te denken van de medische kant…? Tot slot herbergt het programma sportieve krachtmetingen in combinatie met sessies over ‘denkkracht’. “Als je moe wordt neemt die af”, weet Versnel.

‘Als je moe wordt neemt je denkkracht af’

Tijdens de CLAS-training kwam ook het ‘battle rythm’ aan bod.
Hoewel een extreme klus, zullen Tristan en Aidan de overkant van de Atlantische Oceaan volgens adjudant Jan Versnel wel halen.

Niet al te snel

De adjudant toont zich tevreden over de bereikte resultaten. “Hun mindset is professioneel, wat niet wegneemt dat ze straks in de moeilijke omstandigheden onvermijdelijk botsen en zich door morele breakdowns moeten worstelen. Maar ze gaan het best redden, al zal de tocht waarschijnlijk niet al te snel verlopen. Een Nederlands team in de Atlantic Challenge van 2020 deed er ongeveer achttien dagen over, een tot dusver ongeëvenaard record. Maar dat bestond dan ook uit door en door getrainde atleten. Bij Tristan en Aidan gok ik voorzichtig op veertig. In elk geval verschijnen ze uitstekend voorbereid aan de start. De winst zit hem hopelijk in de militaire mindset die wij ze hebben bijgebracht.”

‘Ze zullen zich straks door morele breakdowns moeten worstelen’

“Waardevolle ervaringen meegekregen”

“Landmacht, ongelooflijk bedankt. Jullie spaarden kosten noch moeite om ons zo goed mogelijk aan de wedstrijd te laten beginnen. We behoren fysiek en mentaal tot de best voorbereide teams, al kunnen er altijd dingen beter.” Tristan Sim steekt zijn dankbaarheid voor de hulp van het CLAS niet onder stoelen of banken. De (sport)instructeurs hebben Aidan en hem ‘waardevolle ervaringen’ meegegeven, maakt Tristan de balans op. “Je kunt alles natuurlijk in een boekje lezen, maar iets ondergaan is de beste manier om wat te leren zoals de ‘verlaat schip’-oefening bij Urk. Op het mentale vlak heeft de landmacht ons eveneens veel geleerd. We dachten nooit: ‘dit is te zwaar, we kappen ermee.’ Wel vragen we ons soms af waaraan we begonnen zijn. We zullen in de Atlantic Challenge keihard moeten dóórpakken.”