05

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Mijn Uitrusting – de KKW-wapenhersteller

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Jarno Kraayvanger

Iedereen heeft zijn eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke ‘gereedschappen’ voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij zijn opdrachten uitvoert. Deze keer de Klein Kaliber Wapens-wapenhersteller.

Wanneer jouw persoonlijke wapen niet meer doet wat ‘ie hoort te doen, weet de KKW-wapenhersteller vaak in no time wat de oorzaak is. Hij zoekt het probleem op en – als het even kan – fikst hij het voor je in z’n werkplaats. In vredestijd controleert hij jaarlijks alle wapens van je eenheid, van Glock tot .50. Op missie is de wapenhersteller al helemaal onmisbaar. We laten je zien wat hij zoal in z’n arsenaal heeft.

Gasbuistrekker

Een handig hulpmiddel om de gasbuis snel en veilig uit het wapen te halen, en – misschien nog wel belangrijker – op de goede manier terug te plaatsen. Heeft de wapenhersteller dit gereedschap om wat voor reden dan ook niet bij de hand, heeft hij geen andere keus dan omslachtig met een tang te werken. Het gebruik van de gasbuistrekker scheelt een hoop gemartel en is beter voor het materiaal.

.50

De Browning M2 quick change barrel is een bruut machinegeweer dat wordt gebruikt tegen grond- en luchtdoelen. De 38 kilo wegende krachtpatser verschiet munitie van 12.7mm, oftewel .50 inch. Elke landmachter kent het zware wapen daarom als de .50.

HSD

Hamer, schroevendraaier en doorslag. Het laatstgenoemde item is een soort stalen stift in verschillende formaten, handig om verschillende diktes pennetjes uit een wapen te tikken. Met deze simpele gereedschappen kan de wapenhersteller de wapens al voor een heel groot deel uit elkaar halen.

MAG

De Mitrailleuse d'Appui General (MAG) is een luchtgekoeld, middelzwaar machinegeweer. Het wapen verschiet munitie van 7.62mm, aangevoerd door banden van 230 patronen. Wordt bijvoorbeeld gebruikt zodat de rest van de groep kan springen, maar kan ook worden weggezet om een bepaald punt in de gaten te houden. Ook op de foto staat de kaliberset van de MAG, nodig om de mitrailleur op de goede manier uit elkaar te kunnen halen.

Trekkerdrukmeter

Heeft veel weg van het hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je reiskoffer te wegen. De werking is in zekere zin hetzelfde, ware het niet dat deze geen gewicht aangeeft, maar de druk die de trekker nodig heeft om over te gaan. Het moge duidelijk zijn dat er slechts een bepaalde marge is. Gaat een trekker te snel over of is het juist bijna onmogelijk vuur uit te brengen, is er werk aan de winkel.

Colt

Vanaf 2009 zijn de C7’s en C8’s gemodificeerd. Alle wapens zijn uitgerust met onder meer een telescopische kolf, een aangepaste vuurregelaar, patroonhouderpal en een railsysteem. Op de foto wederom een kaliberset in beeld, met onder meer het zogenoemde looprechtheidskaliber, dat de hersteller door de loop kan laten vallen om te controleren of de loop niet is kromgetrokken. Een gereedschap om te checken of de slagpin nog de juiste lengte heeft mag uiteraard ook niet ontbreken.

Glock 17

Een semiautomatisch 9mm-pistool bedoeld voor de persoonlijke nabijbeveiliging. Het is effectief tot maximaal veertig meter. Dit wapen onderscheidt zich van andere pistolen door de vierkante slede en het ontbreken van een hamer. De loop wijkt ook af. Bij de meeste pistolen heeft de loop groeven die de kogel een draaiing geven: het bekende ‘trekken en velden’. De loop van de Glock 17 is zeshoekig en heeft minder gaslekken.

Labels

Vier soorten kaartjes, waarvan de wapenhersteller er vooral twee vaak gebruikt. Heeft hij bijvoorbeeld de korrel van een wapen vervangen, noteert hij dat zodat de gebruiker meteen weet dat hij z’n richtmiddelen opnieuw moet inschieten. En moet een wapen naar een nóg hoger echelon omdat de red dot van het snelrichtmiddel kapot is, of de loop krom, is daar ook een speciaal label voor.

Korporaal Lukas Alkemade

KKW-wapenhersteller

134 Herstelpeloton, 13 Herstelcompagnie
 

“M’n lievelingswapen? Nou, ik heb er in elk geval wel eentje die niet mijn favoriet is: de .50 want die is log en veel te zwaar. Aan die Browning is het niet echt fijn werken. Nu ik hier wat langer zit, krijg ik de C7 steeds sneller uit elkaar, kan ik ‘m steeds rapper controleren. Dat is gaaf.

Als mijn moeder het vroeger niet had tegengehouden, had ik veel eerder bij de landmacht gezeten. Het kriebelde altijd al en nu zit ik inmiddels een jaar op mijn eerste functie. Ik kom ‘uit de burger’, waar ik heb geleerd om computergestuurd en machinaal metaal te bewerken. Ook daar was de combinatie van maatwerk, kalibers en precisie zeer belangrijk.

Mijn klanten op de Generaal-majoor Kootkazerne zijn verbindelaars, logistiekelingen, staf en herstellers. Omdat we hier geen infanterieclubs hebben, werken we vooral veel met Colt, Glock, MAG en .50. Je zult hier niet zo snel een Minimi of een Accuracy tegenkomen, al zouden we die natuurlijk prima kunnen herstellen.

De meest voorkomende reparatie? Een versleten gasbuis. En het raarste wat ik hier ooit gezien heb, was een veer op een totaal verkeerde plek. De gebruiker had letterlijk te hard zitten poetsen, waardoor zijn Colt niet meer functioneerde. Het was een tijdrovende klus om dat wapen weer schietklaar te krijgen, maar het lukte uiteindelijk wel. Dat gaf natuurlijk een heerlijk gevoel.

Ik mag trouwens niet álles doen met deze wapens. Is bijvoorbeeld een loop ondeugdelijk, krijgt dat wapen meteen een schietverbod en moet ‘ie worden geruild. En door een tekort aan reservedelen kunnen we momenteel ook niets meer met een versleten trekkergroep. Constateren we dat, moeten we ‘m meteen afkeuren. De oudere C7’s hebben het meeste last van slijtage, want die trekkergroepen komen uit de oude Diemaco die jaren geleden nog het standaardwapen van de landmacht was. Ouderdom komt met gebreken...

Of het vakgebied aan verandering onderhevig is? Nou nee niet echt, die wapens veranderen niet, tenzij er kleine modificaties zijn. De C7 hebben we al heel lang, de MAG ook, en de .50 komt in principe uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, dus dat zegt wel genoeg.”