09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Mijn uitrusting: de hoboïste

Tekst Jack Oosthoek
Foto Jarno Kraayvanger

Iedereen heeft zijn of haar eigen uitrusting. Enig idee wat collega’s met zich meezeulen? Welke gereedschappen voor hen onmisbaar zijn? Maandelijks vertelt een landmachter over de essentiële benodigdheden waarmee hij of zij werkt. Ditmaal een muzikaal hoogtepunt met een hoboïste uit de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. 

De KMK ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een professioneel, militair harmonieorkest en treedt op bij bijvoorbeeld de Nationale Dodenherdenking en Prinsjesdag, maar ook bij interlands van Oranje. Eind mei speelde het orkest in Margraten de volksliederen tijdens Memorial Day, vorige maand gaf het acte de présence bij Veteranendag in Den Haag. Door de coronacrisis gebeurde dat met slechts enkele muzikanten. Alle leden van de KMKJWF zijn fulltime muzikant. Hieronder de belangrijkste hulpmiddelen van een van hen; de hoboïste.

Koffer

De hobokoffer voor gebruik binnen en buiten (links). Een hobo kan in slecht weer worden gebruikt, al is het instrument daar niet goed tegen bestand. Toch treedt de KMKJWF dan gewoon op, simpel omdat belangrijke diensten altijd doorgaan. Denk aan staatsbezoeken of het aanbieden van geloofsbrieven door een ambassadeur aan de Koning.

Mondstukken

Iedere hoboïste maakt een riet of mondstuk dat het beste bij haar past. Boven een waterpotje, want als een riet droog is trilt het niet en klinkt de muziek niet zoals het hoort. Links het rietenmes, plus houder. Daarmee werkt een hoboïste een riet af of bij. Onder een stemapparaat. Een van de hoboïsten stemt zijn instrument als eerste, waarna de anderen hun instrument daarop afstemmen.

Bladmuziek

Een muzikant moet een nieuwe partij zelf voorbereiden. Zo neemt Slot elk nieuw muziekstuk mee naar huis om erop te studeren. Thuisstudie door een muzikant heeft grote voordelen, dan kan tijdens repetities volop aandacht worden besteed aan het samenspel.

Tas met riem

Dit tasje hoort bij het ceremonieel tenue Grenadiers van een muzikant van de KMKJWF. Dit kan worden gebruikt om een marsboekje in te stoppen dat met een klemmetje op het muziekinstrument wordt bevestigd. Zo ziet een muzikant tijdens het marcheren welke muziek hij of zij moet spelen. Met de riem bevestigt hij het tasje om het middel.

Berenmuts

De berenmuts van het ceremonieel tenue Grenadiers is van binnen hol, niet zwaar, maar wel warm. Is hij op maat gemaakt, dan valt het gewicht wel mee. Grootste probleem is om de muts bij harde wind in balans te houden. Wanneer hij of zij speelt, kan de muzikant hem niet even recht zetten.

Onderhoudsetui

Hapert een klep, dan moet dit snel worden opgelost. Met de klok mee: vloeitjes om vocht onder een klep mee weg te halen, tape, het onderhoudsetui met daarnaast (links) onder meer een flesje kurkvet. Verder een op een injectienaald lijkende tube met kleppenolie. Rechtsonder een lapje vilt.

Avondtenue

Het concerttenue, ook wel avondtenue genoemd, dat een muzikant van de KMKJWF draagt bij concerten in zalen. Op de linkermouw prijkt het embleem van de militaire muziek.

‘Zou ik afgebeuld worden?’

Korporaal-1 Marije Slot
Hoboïste
Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’

“Ik ben bij een jeugdorkest begonnen op viool en keek constant naar de hoboïst. Die zangerige, soms lyrische en melancholische klank gréép me. Vanaf dat moment wilde ik niets anders dan hobo spelen. 

Bij de KMKJWF ben ik vanwege het klassieke harmonieorkest-repertoire helemaal op mijn plek. Muzikaal gezien word ik uitgedaagd. Vaak speel ik lastige partijen met veel noten. Het mooiste is nog als je met 50 man tegelijk in een soort focus komt en het gevoel van tijd weg is. Je hebt allemaal een bepaald gevoel van concentratie en voelt elkaar goed aan. 

Wat muziek voor mij persoonlijk betekent? Muziek kan mensen raken, verbinden, troost bieden. Muziek is communiceren zonder woorden. Ik kan er mijn gevoel in leggen. Muziek is mijn leven.

Omdat iedereen bij de kapel militair is, volgen we allemaal de basis-militaire opleiding. Daar zag ik destijds best tegenop; wist niet wat ik daarvan moest verwachten. Zou ik afgebeuld worden? Moet ik in de modder in een tentje slapen? Het viel mee. Het was een ‘once in a life time opportunity’. Vooral het marcheren vond ik belangrijk. In de KMKJWF doe je dat ook en het moet er superstrak uitzien.”