Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Mediacentrum Defensie, eigen archief

Buma kan elektronische strijd aan

Elektronische oorlogvoering wordt steeds belangrijker op het hedendaagse slagveld. Een pantservoertuig speciaal uitgerust voor elektronische oorlogvoering is dus een welkome aanvulling. Het eerste exemplaar van de ‘Multirole Electronic Warfare Bushmaster’ is sinds kort in het bezit van 102 Elektronische Oorlogvoering-compagnie.

In deze Buma zitten complete werkplekken met beeldschermen voor de 5-koppige ploeg. Maar waar het echt om draait zijn uiteraard de verschillende aan elkaar gekoppelde EOV-systemen. Daarmee kunnen de specialisten van 102 Elektronische Oorlogvoering-compagnie in een missiegebied radioverkeer en cyberactiviteiten opvangen, analyseren en verstoren.

Samen cyber

De toenemende dreiging van geavanceerde digitale sabotage, verstoring van vitale processen, cybercrime en (economische) spionage vormen een groot risico voor Nederland. Omdat een snelle en gecoördineerde reactie hierop het verschil maakt, gaan de MIVD, AIVD, het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en het Nationaal Cyber Security Centrum nauwer samenwerken. 

Sinds vorige maand slaan deze 5 organisaties de handen ineen in het verband Versterking Samenwerking Cyber. Hierbinnen werken ze bijvoorbeeld structureel samen op 1 fysieke locatie, vanuit een speciale ruimte bij het Nationaal Cyber Security Centrum. Zo kan sneller worden ingespeeld en gereageerd op nieuwe dreigingen en incidenten.

Landmachters op helikopterbasis

De survivalschool op vliegbasis Gilze-Rijen heeft er sinds juni instructeurs bij van zowel landmacht, marine als marechaussee. Opvallend, want voorheen werden cursussen aan de Survival Evasion Resistance and Extraction School (SERE-school) alleen door KLu-personeel gegeven.

Sgt-1 Martin meldde zich als een van de eerste vrijwilligers toen werd besloten ook instructeurs van andere krijgsmachtsdelen op te leiden. Onlangs ontving hij zijn instructeursbadge. “Door de brede opleiding sta ik nu boven de stof. De combinatie van buiten bezig zijn en lesgeven maakt deze baan zo leuk. De elementen zijn elke dag anders, net als de cursisten.”De SERE-school is altijd al een must geweest voor vliegers, maar ook eenheden van andere krijgsmachtdelen kunnen tijdens operaties natuurlijk het risico lopen geïsoleerd te raken in vijandelijk gebied. Sinds 2016 moet bijvoorbeeld een aantal landmachteenheden de cursus op zak hebben voor ze op uitzending mogen.

Nieuwe aanvalsboten naar Roosendaal

Commando’s hebben medio juni namens de landmacht het eerste exemplaar van een flinke serie rubberboten in ontvangst genomen. Naast het KCT gaan de 244 vaartuigen naar genisten en verkenners. Voor het eind van het jaar moeten alle boten, inclusief 25 nieuwe trailers, zijn ingestroomd bij de eenheden.

Het gaat om 3 varianten: aanvals-, verkennings- en werkveiligheids/duikveiligheidsboten. De bijbehorende buitenboordmotoren komen in de varianten 30 pk en 55 pk. De verkenningsboten zijn uitgerust met stille elektromotoren van 0,5 pk. Daarnaast zijn ze kleiner en lichter dan de andere, waardoor ze bijvoorbeeld met gemak op een Fennek passen.

Infrastructuur vernoemd naar gesneuvelde militairen

Het Eerste luitenant Tom Kristviaduct aan de Heukelomseweg in Berkel-Enschot (A65) en het Korporaal Kevin van de Rijdtviaduct in Abcoven (A58). Beide wegoverspanningen dragen sinds medio juni de naam van een in Afghanistan omgekomen landmachter.

De pantserinfanterist Tom Krist zat voor de International Security Assistance Force (ISAF) in Uruzgan. In juli 2007 raakte hij ernstig gewond bij een zelfmoordaanslag op een bazaar in Deh Rawod. Hij werd in kritieke toestand naar Nederland gevlogen en bezweek op 12 juli op 24-jarige leeftijd aan zijn verwondingen in het Centraal Militair Hospitaal. 

Ook Kevin van de Rijdt zat voor ISAF in Uruzgan, maar dan in 2009. Als commando was hij op 6 september betrokken bij een geheime missie in de Helmand-vallei. De patrouillerende militairen liepen er in een hinderlaag en Kevin werd op 26-jarige leeftijd dodelijk getroffen. Met gevaar voor eigen leven haalden zijn kameraden zijn lichaam uit de gevechtszone.

Er zijn ook een viaduct, een ecoduct en een brug genoemd naar kapitein-vlieger Michael Donkervoort (in 2006 op 29-jarige leeftijd in Afghanistan verongelukt met zijn F-16), marinier der eerste klasse Marc Harders en korporaal van de mariniers Jeroen Houweling. Harders werd 23 jaar, Houweling 29. Beide mannen kwamen in 2010 in Afghanistan om het leven bij een bermbomincident. 

Litouwse medaille op Nederlands uniform

Nederlandse militairen die de Rotation Forces-Lithuania medal ontvangen, mogen die voortaan op het uniform dragen. Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten besloten.

De Litouwse krijgsmacht kent de medaille toe aan militairen die deel uitmaken van de enhanced Forward Presence in de Baltische staat. Sinds de annexatie van de Krim in 2014 is het onrustig langs de Europese oostgrens. Door het zorgwekkende optreden van Rusland besloot de NAVO extra militairen naar dit gebied te sturen. Het is een van de ‘geruststellende maatregelen’ voor de Oost-Europese bondgenoten. Defensie levert sinds 2017 een bijdrage aan die versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. Het gaat om 270 militairen voor een multinationale battlegroup. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.