08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Leesvoer voor landmachters

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam”. Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Ditmaal hebben we totaal uiteenlopende publicaties voor jullie onder de loep genomen, met de focus op WOII. Zo lazen we intrigerende verhalen over de bevrijding van West-Europa, namen we een kijkje op het laatste slagveld van Nederland en verraste Sarah Rose ons met het spannende D-Day Girls.

Sarah Rose – D-Day Girls

Churchill richtte tijdens WOII de Special Operations Executive op. De spionnen van deze geheime dienst waren tot het uiterste getraind, van radiotelefonie tot scherpschieten. Maar met nagenoeg alle mannen aan het front werd de dienst gedwongen over te gaan tot een ongeëvenaarde stap: het rekruteren van vrouwen. 39 dames lieten hun geliefden achter en meldden zich aan…dit meeslepende boek is hun verhaal.

Karakter Uitgevers, 400 pagina’s, ISBN 9789045218670, €27,99

Lyanne Paskamp – Ze hoorden mijn schreeuwen niet

Lyanne Paskamp wordt in 1992 als chauffeur uitgezonden naar Sarajevo. Echtgenoot Erik komt als marechaussee op dezelfde plek terecht. Als de oorlog in alle hevigheid losbarst, zien ze zich gedwongen om onder voortdurende beschietingen naar Belgrado te vluchten. Als dan na terugkeer in Nederland dan in de privésituatie ook nog eens heftige situaties ontstaan, raakt Paskamp in steeds grotere geestelijke nood. Toch knokt ze zich terug.

Quo Vadis, 288 pagina’s, ISBN 9789492435149, €19,92

Frans Matser – De bezuinigingsgeneraal zwaait af

Voor de lezers van de Militaire Spectator is Frans Matser een bekende. Met kennis van het beleidsniveau rond Defensie en veel gevoel voor wat er leeft op de werkvloer schrijft hij jarenlang columns met een flinke dosis ironie en humor. Zonder een onderwerp te schuwen maar altijd met respect voor de mensen in de organisatie. Geliefde onderwerpen zijn de ontwikkelingen binnen de krijgsmacht, het defensiebeleid, uitzendingen, bureaucratie en bezuinigingen.

White Elephant Publishing, 160 pagina’s, ISBN 9789079763283, €19,95

Serhii Plokhy – De alliantie van wantrouwen

Plokhy neemt de lezer mee naar Moskou, eind 1943. De invasie van Normandië is al in volle gang, maar de Amerikanen hopen hun Russische bondgenoten te overtuigen van een tweede operatie: een Amerikaans luchtfront op Russisch grondgebied. Begin 1944 geeft Stalin toe. Ondanks de gezamenlijke vijand is het wederzijdse wantrouwen groot: Russische geheim agenten houden elke Amerikaanse zet nauwkeurig in de gaten. Op meesterlijke wijze onthult Plokhy de onoverkomelijke geschillen tussen beide partijen die een voorbode bleken van de Koude Oorlog.

Spectrum, 400 pagina’s, ISBN 9789000371419, €29,99

Chris de Bouter – Een stille held

Dit intrigerende verhaal beschrijft het leven van Garrelt van Borssum Buisman, een cavalerieofficier die op de Grebbeberg vocht. Hij bereikte in 1942 via een lange weg Groot-Brittannië. Opgeleid tot geheim agent werd hij in Nederland gedropt waar hij een groep verzetsmensen leidde die zorgde voor radiocontact tussen het verzet en de regering in Londen. Hij werd gearresteerd en ter dood veroordeeld, maar ontsnapte door uit een rijdende trein te springen. Na de bevrijding werd hij benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Tijdens de Koude Oorlog werkte hij in een van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Walburg Pers, 255 pagina’s, ISBN 9789462494725, €24,99

Eric Lee – Opstand van de Georgiërs op Texel

Texel leek de oorlogsjaren vrij rustig te zijn doorgekomen maar april en mei 1945 kwamen te boek te staan als de bloedigste oorlogsmaanden in de geschiedenis van het eiland. In de nadagen van WOII kwam een groep Georgische krijgsgevangenen in opstand. Er volgde een intens bloedige strijd die duurde tot na de officiële capitulatie van Duitsland en onder andere 120 Texelaars het leven kostte. In dit boek schetst Eric Lee een fascinerend beeld van een van de laatste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

Karakter Uitgevers, 223 pagina’s, ISBN 9789045218182, €27,99

Egbert van de Schootbrugge – De bevrijding van West-Europa

Dit schrijven is een chronologisch opgebouwd boek over de 11 maanden durende bevrijding aan het westelijke front. Het schakelt voortdurend tussen bevrijd en bezet gebied, tussen de geallieerden en de nazi’s. D-Day, operatie Cobra, de bevrijding van Parijs, de Slag om de Schelde, operatie Market Garden, het Hürtgenwald, Dolle Dinsdag, de ontzetting van Zeebrugge, de Hongerwinter en het Ardennenoffensief komen allemaal aan bod. Het verhaal wordt ondersteund door afbeeldingen, kaarten en kaderteksten waarin hoofdrolspelers en grote gebeurtenissen worden uitgelicht.

Omniboek, 224 pagina’s, ISBN 9789401916868, €28,50