Tekst KAP Jaap Wolting
Foto MCD

Gele rijders vieren verjaardag

Het Korps Rijdende Artillerie bestaat 225 jaar. De ‘Gele Rijders’ vierden hun jubileum op 28 februari met een bijzonder oprichtingsappel in het centrum van Arnhem.

Foto's: korporaal Shane Winsser

Op het Gele Rijders Plein gaf burgemeester Marcouch het formele startschot van het jubileumjaar. Het Korps defileerde daarna via de Bovenbeekstraat en Koningsstraat naar de Grote Markt. Hier kon het publiek kennis maken met de militairen, hun uitrusting en voertuigen. Arnhem was meer dan 100 jaar de garnizoensstad van de ‘Gele Rijders’.

x

Het ijs op in Litouwen

Litouwers en buitenlandse collega’s laten kennismaken met het oer-Hollandse schaatsen en de aanwezigheid van de NAVO laten zien. Dat was de opzet van de openbare schaatsmiddag die sportinstructeur sergeant Wouter samen met zijn Litouwse collega’s in Rukla hield.

Vergezeld door de lokale bevolking bonden ook Duitse, Franse en Kroatische militairen van NAVO’s enhanced Forward Presence Battlegroup de ijzers onder. In zijn beste Engels verzorgde Wouter schaatslessen: “Schaatsen is niet alleen een manier om in beweging te komen met deze kou. We willen graag aan de Litouwse bevolking laten zien dat de NAVO solidair met hen is.”

Mortiersimulator doet intrede

De landmacht beschikt sinds kort over 4 simulatoren voor opleiding en training op het 81 mm mortier. Nummer een werd gepresenteerd bij het VuursteunCommando in ’t Harde. De andere 3 gaan naar de brigades in Havelte, Oirschot en Schaarsbergen.

Het gaat om een proceduretrainer, waarbij de gebruikers alle handelingen tot en met het schot kunnen oefenen. De simulator is aangesloten op Mulan en opereert binnen het virtuele programma Virtual Battle Space. Een instructeur kan dankzij slimme sensoren, de software in de ‘granaten’ en via een videocamera alles tot in detail achter zijn scherm - ook in audio - volgen. Dus als de verkeerde lading wordt gekozen of een foute volgorde, dan staat dat volledig geregistreerd. Deze simulator is zeer realistisch, zorgt voor meer veiligheid en bespaart bovendien veel geld. "De gebruikers zullen zich bij hun eerste echte schot veel vertrouwder voelen met het mortier”, weet projectleider namens de Defensie Materieel Organisatie Sharif Imambuks.

Militair sportvrouw van het jaar

Sergeant-majoor Renate van der Hoek mag zich militair sportvrouw van het jaar noemen. Ze ontving de J.C. Maassenprijs tijdens de Jaardag van het Bureau Internationale Militaire Sport.

Hoofdinstructeur sport bij de landmacht Van der Hoek maakt zich al 20 jaar sterk voor de vijfkamp. Eerst als atleet en sinds 2009 als trainer-coach van de vrouwenploeg.

In 1978 bepaalde J.C. Maassen dat de jaarlijkse opbrengst van zijn obligaties moesten dienen als de J.C. Maassenprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een militair, een nationale militaire equipe of een militaire instelling die bijzondere prestaties heeft verricht. 

NAVO-medaille voor inzet Afghanistan

Militairen van de Force Protection, de Medical Task Force en het Nationaal Support Element ontvingen in Mazar-e-Sharif de NAVO-medaille voor hun bijdrage aan de missie Resolute Support, die het Afghaanse veiligheidsapparaat verstevigt.

“Iedereen heeft de medaille meer dan verdiend en heeft het recht hem met trots te dragen”, aldus kolonel Mietta Groeneveld. De Senior National Representative benadrukte het belang van Resolute Support en noemde het nut van de toenemende Duits/Nederlandse samenwerking binnen de NAVO-missie. Nederland neemt met ongeveer 100 man deel aan Resolute Support. Na de uitreiking droeg Groeneveld haar functie over aan ranggenoot Edwin Lookermans (te zien op de foto).

Eerste overleg voor Europese militaire snelweg

Militair transport in Europa moet gemakkelijker en sneller. Minder bureaucratie, maar eventueel ook bouwkundige aanpassingen aan wegen en bruggen. Om deze militaire snelweg te bereiken, kwamen begin maart vertegenwoordigers uit 24 EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees defensieagentschap bij elkaar.

Het overleg vond plaats in Den Haag en werd georganiseerd door Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het was de eerste van een reeks overleggen die uiteindelijk moet leiden tot een akkoord over ‘military mobility’ in Europa. De aanzet hiertoe vond tijdens dit eerste overleg in de hofstad plaats. 

'Uruzgan was niet voor niets'

“De wederopbouwmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan was niet voor niets”, concludeert fotograaf en architect Jan Willem Petersen die hiernaar onderzoek deed. Hij maakte er de tentoonstelling 'Uruzgan Nu/Now' over, die tot en met 18 juni is te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Het is 8 jaar geleden dat Nederlandse militairen vertrokken, maar de oorlog is nog steeds aan de gang. “Daardoor ontstaat de indruk dat de missie een mislukking was”, stelt Petersen. Hij liet z’n baard groeien, trok lokale kledij aan, leerde de lokale taal een beetje en reisde achterop een brommer wekenlang door Uruzgan. Op zoek naar projecten die door de Nederlanders zijn opgezet en het resultaat ervan.  

“Van sommige projecten is niets over. Zo is de meisjesschool in de Dorafshan-vallei een ruïne. Maar de technische school in Tarin Kowt is een groot succes. Daar zijn honderden mensen opgeleid tot bijvoorbeeld elektricien. In de tentoonstelling staan deze projecten centraal.”