Ons veiligheids-DNA

Als ik het nieuws volg, dan komt het onderwerp bedrijfsveiligheid veelvuldig voorbij. Ook de landmacht wordt daarin vaak genoemd. We hebben de afgelopen jaren flink leergeld betaald en zijn dierbare collega’s verloren. Dat doet pijn. Met klem wil ik samen met u incidenten en onveilige situaties voorkomen.

Ik ga samen met u op zoek naar ons ‘veiligheids-DNA’ waarvan ik zeker weet dat het bij ons aanwezig is. Wij zijn goed in handelen, maar daar hoort ook een portie gezond verstand en luisteren naar je onderbuikgevoel bij. Dus gewoon een goede groepscheck uitvoeren op veiligheidsaspecten voordat we ‘dingen gaan doen’ op de kazerne of in het veld.

Ik vind het essentieel dat iedereen de mogelijkheid heeft het te melden als er zich iets onveiligs voordoet. Deze meldingen moeten dan ook uiterst serieus genomen worden. Indien nodig worden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd om het probleem op te lossen. Dat is heel normaal en professioneel. Het behoort tot onze dagelijkse werkzaamheden. Wij kunnen daar allemaal iets van leren en daarmee stelselmatig onveilige situaties voorkomen voor anderen.

Iedereen is bij ons gedrild op veiligheidsprotocollen, dat zit in ons bloed. Bij een gevoel van onveiligheid op sociaal of fysiek vlak, of het nu gaat om pestgedrag of het voorkomen van ongelukken, mag er gerust, nee moet er ‘stop-stop-stop!’ geroepen worden. Nu nog meer dan ooit!

Ons veilig voelen en veilig werken houdt ons allen ‘combat ready’. De komende periode gaan we als landmacht flink investeren in het verhogen van ons gezamenlijk veiligheidsbewustzijn. Om dat te stimuleren is de Projectgroep Bedrijfsveiligheid CLAS in het leven geroepen. Deze is voortvarend aan het werk gegaan en dat gaan jullie allemaal de komende tijd merken.

Ons team is onze kracht en daar moeten wij zuinig op zijn. In een goed team kun je openlijk elkaar wijzen op een betere veiligheid. Dit maakt ons sterker en professioneler. Als team bouwen wij samen aan de toekomst en beschermen wij wat ons dierbaar is, dus ook elkaar! 

Luitenant-generaal Leo Beulen
Commandant Landstrijdkrachten