Schietende marechaussee vrijgepleit na aanhouding met val van balkon
Militairen van de Koninklijke Marechaussee hebben geen schuld aan het ongeval waarbij een man die zij wilden aanhouden vanaf een balkon op de derde verdieping van een Haags appartementencomplex naar beneden viel. Dat constateert de Rijksrecherche.
De aanhoudingseenheid van de Koninklijke Marechaussee ging op dinsdag 2 mei 2023 naar de portiekflat in de Haagse Stuwstraat (Laakkwartier) om daar een man ‘buiten heterdaad’ - dus niet direct na een strafbaar feit - aan te houden. Terwijl de militairen aan de voorzijde het pand binnenvielen, positioneerde een marechaussee zich aan de achterzijde van het gebouw om de woning en het balkon in de gaten te houden. Op die wijze moest een mogelijke vluchtpoging voorkomen worden.
Toen de verdachte inderdaad op het balkon verscheen, reageerde hij niet op opdrachten van de militair en rende juist in de richting van het balkon van de buren. Daarop schoot de militair met zijn hagelgeweer verschillende beanbags in zijn richting. De verdachte zette zijn vluchtpoging voort en viel vervolgens van het balkon op de derde verdieping. Hij kreeg eerste hulp van de aanhoudingseenheid en is vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd.
Geen strafrechtelijk verwijt
Uit onderzoek van de rijksrecherche, in opdracht van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, ‘zijn geen aanwijzingen gevonden dat de man daadwerkelijk is geraakt door de beanbags’, schrijft justitie. ‘Er is geen relatie te leggen tussen het afschieten van de beanbags en de val van het balkon. Het Openbaar Ministerie concludeert dat de gevolgen van de val ingrijpend zijn voor de man, maar dat het lid van de aanhoudingseenheid geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden.’
De rijksrecherche doet standaard onderzoek als bij inzet van de politie of een aanhoudingseenheid (zwaar)gewonden of dodelijke slachtoffers vallen, of als er door hen een vuurwapen wordt gebruikt.

Man wil bekenden ophalen op Eindhoven Airport, maar moet mee met Marechaussee
Een 23-jarige man is woensdag 5 februari aangehouden op Eindhoven Airport omdat hij een vals Portugees rijbewijs toonde aan marechaussees. De Arnhemmer liep bij een controle op de luchthaven tegen de lamp.
De man was niet van plan om op reis te gaan, maar kwam in plaats daarvan bekenden ophalen van het vliegveld. Toen hij een identiteitsbewijs moest tonen aan de marechaussees, haalde de Arnhemmer het rijbewijs uit Portugal tevoorschijn. ‘Een vals exemplaar’, schrijft de Marechaussee Brabant-Zuid op Instagram.
Daarop werd de 23-jarige aangehouden. Tijdens een verhoor gaf hij een bijzondere verklaring: het valse rijbewijs was gekocht tijdens een reis in Portugal. De man uit Arnhem zei verder dat hij met de verkoper in contact was gekomen via Facebook. Daar denkt de Marechaussee het zijne van: ‘Een rijbewijs bestel je niet via Facebook’.
‘Na verhoor is aan de verdachte een dagvaarding uitgereikt’, stelt de Marechaussee. De man moet zich later verantwoorden bij de rechter. Het is niet bekend waarom hij op het vliegveld werd gecontroleerd, terwijl de man alleen mensen kwam ophalen.

https://www.instagram.com/p/DF5wzypsCaA/
Defensiemedewerker gewond bij ongeluk op A4
Een van de slachtoffers van het ongeluk 29 januari op de A4 is een medewerker van Defensie. Om die reden leidt de Koninklijke Marechaussee het onderzoek naar het ongeluk waarbij in totaal 3 gewonden vielen.
Het ongeluk gebeurde rond 10.20 uur in de richting van Amsterdam en ter hoogte van Schiphol. Direct na het ongeluk werd de snelweg afgesloten.
Omdat één van de betrokkenen bekneld zat in een autowrak, werd behalve politie, ambulance en traumahelikopter ook de brandweer opgeroepen. De traumahelikopter landde op de vluchtstrook.
Wrak opengeknipt
De brandweer heeft de auto opengeknipt om het slachtoffer te bevrijden. Uiteindelijk zijn drie gewonden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Rond 14.30 uur ging de A4 richting Amsterdam weer open en kwam de omleiding via de A5 en A9 te vervallen.
Behalve naar getuigen is de Marechaussee ook op zoek naar dashcam-beelden waaruit blijkt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Voor zover bekend waren er 3 auto's betrokken, maar dat kan de woordvoerder niet bevestigen.
Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat betrokkenen onder invloed waren van alcohol of verdovende middelen.
Marechaussee houdt 23-jarige man aan wegens dragen groot mes
Medewerkers van de Marechaussee troffen maandag 10 februari tijdens een controle op het lichaam van een 23-jarige man een groot mes aan. Deze man droeg het voorwerp naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen.
De man werd ter hoogte van aankomsthal 3 aan een controle onderworpen, nadat hij volgens de Koninklijke Marechaussee verdacht gedrag had vertoond. Toen bleek dat de man nog een aantal boetes had openstaan, werd hij meegenomen naar bureau Plaza.
Eenmaal daar biechtte hij op een mes bij zich te dragen. De Marechaussee trof het mes, met een lemmet van 35 centimeter, aan in de broekband van de verdachte. Hij gaf aan het mes ‘voor zijn eigen veiligheid’ te dragen, aldus een verklaring van de Marechaussee.
De persoon is aangehouden en in de loop van de middag weer vrijgelaten. Zijn dossier wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Auto met opmerkelijk kenteken: 'Met één druk onzichtbaar'
Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben op Schiphol een auto ontdekt met een frauduleus kentekenmechanisme. De bestuurder had een glazen plaat over de kentekenplaat bevestigd, waarmee het nummerbord met één druk op de knop onzichtbaar kon worden gemaakt.
Tijdens een controle viel het de marechaussees op dat er iets niet klopte aan de achterzijde van een voertuig. Bij nader onderzoek bleek dat de kentekenplaat kon worden afgedekt door zo'n geautomatiseerd systeem. Dit soort technieken worden vaak gebruikt om camera’s te omzeilen.
De Koninklijke Marechaussee deelde beelden van het systeem op X. Daar schrijven zij ook dat het voertuig in beslag is genomen voor onderzoek. Tegen de bestuurder van de auto is proces-verbaal opgemaakt.
