08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Achter de schermen

…bij het team Internationale Militaire en Politietaken

Collega’s die op uitzending gaan worden door het team Internationale en Militaire Politietaken (IMPT) voorbereid op hun missie. Van contact drills in het bos tot omgaan met nucleaire gevaren. “Wij zijn er om te zorgen dat iedereen weer veilig thuiskomt.”

Wie op uitzending gaat, krijgt – uiteraard -  niet alleen een ticket,  een slaapadres en een werkplek toegewezen. Elk land is anders, iedere missie heeft zo zijn bijzonderheden. Om collega’s goed voorbereid op pad te sturen, is de sectie Internationale Militaire en Politietaken (IMPT) opgericht.

Scroll naar beneden voor een kijkje achter de schermen bij dit team op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn.

Tekst: Michael Simon | Foto’s: sergeant-majoor Barend Westerveld, Rob Gieling

Basisvaardigheden

Teamleider kapitein Robert: “Het Landelijk Tactisch Commando (LTC) stuurt collega’s naar ons door en in samenspraak met het Bureau Buitenlandmissies zorgen wij dat ze worden bijgespijkerd op het gebied van Militaire Basisvaardigheden (MBV) en de juiste schietopleidingen krijgen.” 99 procent van de mensen die de sectie IMPT opleidt, zijn collega’s van het LTC. Maar af en toe komt er ook marinepersoneel voorbij, meestal van de vloot. Zij komen met name voor opleiding op het persoonlijk wapen en een stukje militaire basisvaardigheden."

A-, B- en C-module

Adjudant Simon legt uit hoe die opleidingen eruitzien. Als senior instructeur is hij verantwoordelijk voor onder meer innovatie, kwaliteit en het up-to-date houden van de cursussen. “Heb je geen ervaring met wapens, dan begin je met de A-module. Binnen 2 weken leiden we je op tot geoefend schutter op de Glock 17. Daarna kun je doorstromen naar de B-module, de ongewapende module. Hierin word je opgeleid op het gebied van Zelfhulp Kameraden Hulp, Ammunition Awareness, Situational Awareness, reanimatie, AED en CBRN: Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleaire dreigingen.”

Schiettrainingen

“Ga je naar een gebied waar wapens nodig zijn, dan volg je onze C-module”, vult instructeur opperwachtmeester Jarno aan. “Deze duurt bijna 7 weken. Hierin worden collega’s onder meer opgeleid op de Colt C7/C8. Daar horen ook drills in het bos bij. Rond je dit alles succesvol af, ben je klaar om naar het buitenland te gaan.” Althans, bijna. “Voordat je gaat, verdiep je je nog in artikel 4; de militaire politietaak. Daarbij beoefenen we bijvoorbeeld de procedure bij ‘kiawia’; killed in action, wounded in action. Maar ook: wat doe je bij een verkeersongeval of een ongewild schot? Hoe ga je om met de politie in een ander land? Dat soort dingen.”

Daarnaast is er overigens ook een nieuwe D-module: deze draait momenteel voor het eerst. Waar de C-module opleidt tot geoefend schutter, is module D juist bedoeld om op te leiden tot basisschutter op de Colt. Deze opleiding duurt slechts 3,5 week, maar hiermee wordt voor de meeste inzetten voldaan aan de aanwijzing A700 van de Commandant der Strijdkrachten: de eisen voor gereedstelling van de individuele militair.

Tot slot verzorgt de sectie IMPT nog de artikel 4-opleiding: een 2-weekse module gericht op opsporingshandelingen en -bevoegdheden in het buitenland. Deze volgt na de algemene MBV en is logischerwijs alleen voor personeel van de Marechaussee dat voor een artikel 4-taak op missie gaat.

Veranderende mindset

Het IMPT-team bestaat uit zo’n 18 collega’s. Robert: “16 (opper-)wachtmeesters en 2 collega’s van het Korps Mariniers. Zij zijn bij ons aangesloten vanwege hun expertise op het gebied van contact drills en ammunition awareness.” Nu de nadruk binnen Defensie steeds meer op hoofdtaak 1 komt te liggen, verandert er veel. Zo ook voor de sectie IMPT. Robert: “We leiden nog steeds 'gewoon' collega’s op voor de buitenlandopleiding, maar je merkt dat mensen zich er bewuster van zijn waar ze naartoe gaan. Voorheen moesten we collega’s nog weleens uitleggen waarom we dit werk doen, nu ziet iedereen de urgentie er wel van in.”

Vergroening

Gevraagd naar de grote uitdagingen in de nabije toekomst noemt het trio onder meer de oprichting van 101 Marbat. Simon: “In augustus draaien we de eerste opleiding. Daarvoor hebben we een nieuwe opleidingsgroep MP opgericht, die naast de huidige IMPT-groep komt te bestaat. Dit gaat om 2 opperwachtmeesters en 10 wachtmeesters.” Een flinke verandering voor het team, legt Robert uit. “Als wij uiteindelijk om en nabij de 600 man moeten opleiden, in- en uitstroom meegerekend, zullen we zeker tegen een aantal uitdagingen aanlopen.”

Vreemde eend in de bijt

“Wij zorgen ervoor dat mensen zo goed mogelijk voorbereid op missie gaan”, besluit Simon. “Je bent als marechaussee toch vaak een vreemde eend in de bijt. Als je de ‘groene’ kennis paraat hebt, vind je beter en sneller aansluiting bij de club waarmee je op pad bent. Maar dat is niet de enige reden dat we dit doen natuurlijk. Ik wil graag een collega wegsturen waar ik zelf in inzetgebied 100 procent op zou vertrouwen, die weet dat er moet gebeuren.”

Iedereen veilig thuis

En dan is er tot slot uiteraard nog het thuisfront, benadrukt Jarno. “Wij leiden mensen op om ze ook weer terug te laten komen. Zo staat iedereen erin en dat is waarom het team is opgericht. Belangrijk om in de oren te knopen: we zijn er niet om te plagen of om de vervelende militair uit te hangen. Wij zijn er om te zorgen dat iedereen weer veilig thuiskomt.”

Download afbeelding (3,1 MB)