… eerste luitenant Richard, coördinator geprivilegieerde personen
Richard (55) en zijn collega’s Arno en Rob zien er altijd keurig uit. Ze dragen geen operationeel tenue, maar regelmatig een pak met stropdas en hebben zelden een wapen aan de koppelriem. Ze werken op alle Nederlandse vliegvelden, met een focus op Schiphol. Daar krijgt Richard zoal te maken met ambassadeurs, politici, royals en mensen in de meest uiteenlopende categorieën.
Door collega’s op de werkvloer worden ze ‘VIP-co’s’ genoemd; coördinatoren van Very Important Persons. Het kleine team zorgt dat hooggeplaatste en belangrijke personen effectief en efficiënt door alle spreekwoordelijke hoepels op een luchthaven worden geloodst. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met collega’s van de afdelingen Special Operations van Schiphol, Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) en de Brigade Grensbewaking. Richard en zijn collega’s begeleiden de VIP’s onder andere door security, langs de paspoortcontroles en van en naar de gate. “Wij proberen de juiste mensen op de juiste plekken te informeren. Dat is nodig voor een soepele afhandeling”, zegt Richard. “Het is meer dan zomaar met iemand meelopen.”
Door collega’s op de werkvloer worden ze ‘VIP-co’s’ genoemd; coördinatoren van Very Important Persons. Het kleine team zorgt dat hooggeplaatste en belangrijke personen effectief en efficiënt door alle spreekwoordelijke hoepels op een luchthaven worden geloodst. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met collega’s van de afdelingen Special Operations van Schiphol, Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart en de Brigade Grensbewaking. Richard en zijn collega’s begeleiden de VIP’s onder andere door security, langs de paspoortcontroles en van en naar de gate. “Wij proberen de juiste mensen op de juiste plekken te informeren. Dat is nodig voor een soepele afhandeling”, zegt Richard. “Het is meer dan zomaar met iemand meelopen.”
Breed netwerk
De ‘klanten’ zijn bijvoorbeeld voetbalteams of de Nederlandse militaire sporters die onlangs hebben meegedaan aan de Invictus Games in Canada. Maar ze begeleiden ook koeriers van zeer waardevolle spullen of bedreigde politici die een team beveiligers bij zich hebben. “Pas geleden hadden we nog de afhandeling van leden van koninklijke families uit 3 verschillende landen op één dag ”, vertelt Richard. Maar ook andere, high priority zaken komen voorbij. “Denk aan bewijsmateriaal van het Nederlands Forensisch Instituut dat voor een second opinion heel de wereld over wordt gestuurd.”
Eigenlijk heet Richards afdeling Coördinatie Geprivilegieerde Personen en Bijzondere Opdrachten. Het is een zelfstandige eenheid binnen onze organisatie die bestaat uit ervaren collega’s met een breed netwerk en kennis van zaken. Zo begeleidt Richard ook teams van speciale eenheden die naar het buitenland gaan voor een opdracht. Dan is het handig dat hij zelf jarenlang bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) heeft gediend. “Ik kan ze goed vertellen wat er mogelijk is en waar de grenzen liggen voor wat ze bijvoorbeeld mee kunnen nemen. Ik kan ze dan ook uit eigen ervaring uitleggen waarom iets niet kan.”
Vis in het water
Zoals gezegd draagt Richard geen uniform en dat is een bewuste keuze. “Ik loop regelmatig in een net pak met stropdas. Wij werken vaak in een civiele omgeving zoals VIP-rooms en lounges. Als wij daar in uniform rondlopen dan zouden we te veel opvallen. Onze focus ligt op het organiseren van een soepele doorgang van het luchthavenproces wat de veiligheid verhoogt.”
Richard voelt zich in deze functie als een vis in het water. Ooit gaf hij bij de BSB leiding binnen een afdeling. Maar dat betekende veel achter de computer zitten, een manager zijn. “Ik miste de operatie. In deze functie zit ik ook achter een scherm, maar veel minder. Ik ben vaak op pad en organiseer zaken, zodat het soepel loopt. Daarin zit mijn kracht.”
Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?
Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.