Voor het tellen van klein kaliber wapens (KKW) gaat Defensie werken met Radio-Frequency IDentification technologie (RFID). De wapens worden voorzien van een RFID-houder met een geïntegreerde RFID-chip en een Unique IDentifier nummer (UID). Dit alles volgens de richtlijnen van de NAVO. Alle 82 defensielocaties met een wapenopslag gaan over op de RFID-technologie, waarmee een tijdswinst tot 95% op tellingen te behalen is. Naar verwachting zijn eind 2025 alle wapenkamers voorzien van RFID KKW.
Herinneringsmedailles voor Artikel-4-detachement
Collega’s die in Litouwen het Artikel-4-detachement vormden, kregen donderdag 4 april in Gorinchem een Herinneringsmedaille Internationale Missies uitgereikt. Wanneer Nederlandse militairen in het buitenland werken, is doorgaans ook een detachement van de Koninklijke Marechaussee aanwezig voor de artikel 4 Politiewet: het uitvoeren van de politietaak voor de Nederlandse krijgsmacht. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontving de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen was er de speciale kindermedaille.
Succesvolle NAVO-bijeenkomst BSB
De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten organiseerde begin april een bijeenkomst met 45 collega’s uit 23 verschillende NAVO-landen. Zij deelden gedurende een week hun werkervaring, met als doel het ontwikkelen van een NATO Military Police Close Protection Doctrine. Bij de start van de week stond een presentatie over het werving- en selectieproces bij de BSB centraal. De tweede helft van de week stond in het teken van hoe techniek kansen en bedreigingen biedt aan een Close Protection Team.
Meld je aan voor Marechausseedefilé Nederlandse Veteranendag
Tijdens de Nederlandse Veteranendag zet onze organisatie graag haar actief dienende veteranen in het zonnetje met een eigen detachement. Interesse? Meld je uiterlijk dinsdag 30 april aan door een mail te sturen naar evenementen.kmar@mindef.nl onder vermelding van ‘NLVD 2024’. De Veteranendag vindt zaterdag 29 juni 2024 vindt plaats in Den Haag. Het exacte programma en de precieze tijden volgen zo snel mogelijk.
AI Symposium: kansen en bedreigingen
Het eerste Artificial Intelligence Symposium van de Marechaussee vond woensdag 27 maart plaats in Utrecht. Zo’n 200 aanwezigen werden een dag lang meegenomen in de laatste technologische ontwikkelingen op dit gebied. Onder meer bedreigingen en kansen van AI kwamen via paneldiscussies en toespraken aan bod. Initiatiefnemer en gastheer, kolonel Joost Wezemer: "De AI-dag bood een inspirerende verbinding tussen de betrokken disciplines. Zo heb ik data-mensen zien spreken met operationele collega’s, analisten en leidinggevenden. We hebben duiding gegeven aan dit belangrijke onderwerp, dat ons allemaal raakt."
Tenuevoorschrift in nieuw jasje
Het tenuevoorschrift van de Marechaussee is in een modern jasje gestoken. Voorheen konden collega’s een groot tekstdocument raadplegen. Sinds begin april is een bij de huisstijl passende vormgeving met foto’s van de tenues beschikbaar. Deze bestaat uit 9 hoofdstukken waarin onder meer wordt uitgelegd wat toegestaan is in het operationeel tenue, waar het ceremonieel tenue aan moet voldoen en welk tenue je draagt als je nog in opleiding bent. In veel hoofdstukken staan ook foto’s hoe een tenue aan de voor- en achterzijde eruit hoort te zien. Bij de bikers en motorrijders ontbreken die foto’s nog; die komen in een volgende update van het tenuevoorschrift.
Medische zorgketen in kaart gebracht
Collega’s van de sectie Gezondheidszorg en programma MP hebben deelgenomen aan een Table Top Exercise (TTX) Operationele Gezondheidszorg. Een week lang werd de operationele gezondheidszorg uitgebreid geanalyseerd met als streven dat Defensie, en dus ook de Marechaussee, klaar is voor de uitdagingen op gebied van militaire gezondheidszorg.
Gedurende de week simuleerden alle partijen hun samenwerking op een enorme kaart van Europa (table top). Op die kaart werd, in een hoofdtaak 1-scenario (bescherming van eigen land en NAVO-bondgenoten), de medische keten tegen het licht gehouden. Zo werd gekeken of de keten voldoende op elkaar aansluit, zodat iedere militair voldoende zorg krijgt op moment dat dit nodig is.
Militaire Politie
De hele week kwamen meerdere disciplines bijeen. Zo waren onder meer stafartsen, commandanten van medische eenheden, medische planners en operationele planners van de krijgsmachtdelen aanwezig. Naast de sectie Gezondheidszorg sloten ook collega’s vanuit het programma MP aan. De Marechaussee maakt in een ‘hoofdtaak 1-scenario’ met het eskadron MP namelijk deel uit van de medische zorgketen, bijvoorbeeld in de vorm van combattanten met een geneeskundige neventaak (medics) of bij zorg van krijgsgevangen.
Unieke gebeurtenis
De samenkomst van disciplines, expertises en afdelingen komt op zo’n grote schaal niet vaak voor. In dat opzicht was de table top behalve noodzakelijk, ook uniek. Conclusie na afloop was dat (inter)nationale samenwerking onmisbaar is: ieder onderdeel en ieder land heeft haar eigen inbreng en expertise binnen de medische keten.