Duo aangehouden voor betrokkenheid bij mensensmokkel

De Marechaussee heeft een man en een vrouw (beiden 42) uit Haarlem aangehouden voor betrokkenheid bij mensensmokkel. Het duo wordt ervan verdacht zich bezig te houden met de import, opslag en verkoop van goederen die vaak worden gebruikt door mensensmokkelaars om migranten illegaal het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over te laten steken. Het gaat om spullen als rubberboten, zwemvesten en buitenboordmotoren.

Bij de actie zijn bedrijfspanden in Vijfhuizen en Haarlem en 2 woningen in Haarlem doorzocht. Hierbij zijn onder andere auto’s, munitie en meer dan 150.000 euro contant geld in beslag genomen. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met een aantal andere Europese landen en Europol. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

afbeelding van een twitterbericht

Koninklijke Marechaussee breidt uit op vliegveld Eelde

De Koninklijke Marechaussee vestigt haar commandogroep op Groningen Airport Eelde. De militaire dienst is al actief op de luchthaven, maar wil met de vestiging de samenwerking verbeteren en de veiligheid op het vliegveldterrein vergroten.

De commandogroep was voorheen gevestigd bij de Johannes Postkazerne in Havelte. In Eelde denkt de Marechaussee beter te kunnen opereren. "In geval van calamiteiten of incidenten op de luchthaven zijn de lijntjes kort", zegt Arjan Batelaan, brigadecommandant bij de Marechaussee. Groningen Airport Eelde juicht de komst van de brigadeleiding toe. "De Koninklijke Marechaussee investeert hiermee in de veiligheid op onze luchthaven, hier zijn wij erg blij mee", meldt luchthavendirecteur Meiltje de Groot.

afbeelding van een instagrambericht

Man opgepakt voor verkopen valse identiteitsbewijzen

De Koninklijke Marechaussee heeft in de omgeving van Deventer een 19-jarige verdachte aangehouden die honderden valse Europese identiteitsbewijzen zou hebben verkocht. Het is een van de grootste ID-fraudezaken die de Marechaussee ooit is tegengekomen.

Volgens de dienst verdiende de jongeman duizenden euro's met zijn handel in de valse bewijzen, die er kwalitatief goed uitzagen. Hij zou vooral minderjarigen hebben geholpen aan een valse identiteitskaart. Op die manier kwamen ze in aanmerking voor zaken waarvoor je minimaal 18 jaar moet zijn, zoals alcohol of evenementen.

De Marechaussee startte een onderzoek nadat het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten meerdere valse ID-bewijzen had ontvangen die op dezelfde manier gemaakt leken te zijn. De Marechaussee kwam de verdachte op het spoor, die de bewijzen mogelijk verkocht via sociale media. Na zijn aanhouding doorzochten rechercheurs panden in Arnhem en Deventer. Daar vonden zij tientallen valse ID-bewijzen en apparatuur om die bewijzen te maken.

Na zijn aanhouding doorzochten rechercheurs panden in Arnhem en Deventer. Daar vonden zij tientallen valse ID-bewijzen en apparatuur om die bewijzen te maken.

afbeelding van een twitterbericht

Auto's geramd bij wilde achtervolging truck

De Marechaussee en politie hebben de handen vol gehad aan de achtervolging van een vrachtwagen. De chauffeur sloeg in België op de vlucht, kruiste Limburg en werd in Duitsland uiteindelijk gestopt. Tijdens de rit van meer dan 100 kilometer liepen meerdere auto's schade op en reed de vrachtwagen al zijn banden lek.

Volgens de Keulse politie begon het verhaal in België, bij Sint-Truiden. De 38-jarige vrachtwagenchauffeur trapte het gas in om een controle te ontlopen en reed richting Nederland. De Marechaussee en politie probeerden in Zuid-Limburg de vrachtwagen aan de kant te zetten, maar dat mislukte. De truck ramde 2 wagens van de Marechaussee en reed door. Niemand raakte daarbij gewond.

De vrachtwagen vervolgde zijn weg richting Duitsland. Volgens de regionale omroep WDR waren er op de A4 tussen Aken en Keulen 30 politiewagens betrokken bij de achtervolging. Vlak voor Keulen reed de vrachtwagen over een spijkermat, maar zelfs daardoor liet de chauffeur zich niet tegenhouden. Pas 10 kilometer verder, op de ring van Keulen, kon de truck echt niet meer verder. Er zat toen bijna geen rubber meer om de velgen. De A4 bij Keulen was tot 2.00 uur dicht voor onderzoek en schadeherstel.

De vrachtwagenchauffeur is aangehouden en zit nog vast. De Duitse politie zegt dat hij na zijn arrestatie een verwarde indruk maakte. Mogelijk had de man wiet gerookt. Persbureau DPA schrijft dat Nederland om zijn uitlevering heeft gevraagd en een strafrechtelijk onderzoek naar de chauffeur is begonnen.

afbeelding van een instagrambericht

47 illegale vreemdelingen in vrachtwagen

De Marechaussee heeft in een vrachtwagen bij een reguliere controle 47 illegale vreemdelingen gevonden. De chauffeur is een Nederlander, hij is aangehouden voor mensensmokkel en zit voorlopig vast. De vrachtwagen stond op het punt om vanuit Hoek van Holland met de veerboot naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. De Marechaussee vond de tientallen mensen met hulp van een speurhond die getraind is in het herkennen van menselijke geuren.

Bij het openen van de trailer bleek een deel van de migranten verstopt te zijn onder en tussen goederen die in de vrachtwagen stonden. De groep bestond uit mannen, vrouwen en kinderen met verschillende nationaliteiten. De 47 mensen gaan het vreemdelingentraject in en kunnen eventueel asiel aanvragen. De recherche van de Marechaussee doet verder onderzoek.

Afbeelding van een facebook

Man (64) aangehouden voor diefstal van iPhones

Een 64-jarige man is aangehouden in verband met de diefstal van een lading smartphones met een waarde van 1,7 miljoen euro. De Koninklijke Marechaussee kwam de verdachte op het spoor dankzij verschillende tips na een uitzending van Opsporing Verzocht.

De Koninklijke Marechaussee heeft laten weten dat de man op woensdag 29 november - een dag na de uitzending van Opsporing Verzocht - is aangehouden in de omgeving van Delft. In de nacht van zaterdag 28 oktober werd een grote lading iPhones gestolen bij een vrachtbedrijf op Schiphol door een man. Dit kreeg hij voor elkaar aan de hand van vervalste papieren. Ook zou de truckbestuurder een flinke hoeveelheid elektrische onderdelen hebben buitgemaakt.

Op de in Opsporing Verzocht getoonde beelden was een man te zien die een nerveuze indruk maakte en weinig ervaring leek te hebben als vrachtwagenchauffeur. De vrachtwagen waarmee hij zijn buit vervoerde, bleek te zijn gestolen en werd de avond van de diefstal teruggevonden in de omgeving van Lelystad.

afbeelding van een instagrambericht

Automobilist richt ravage aan om aan controle te ontkomen

Een auto met 2 inzittenden heeft op de A16 ter hoogte van Hazeldonk enkele auto's geramd. Volgens de Koninklijke Marechaussee probeerde het tweetal een controle te ontvluchten. Ze zijn aangehouden. Niemand raakte gewond.

De auto met daarin 2 mannen werd rond 14.00 uur staande gehouden voor een controle. Volgens een woordvoerder van de Marechaussee leken de mannen hier in eerste instantie aan mee te willen werken. Na een tijdje sloegen ze echter op de vlucht. Ze reden met een snelheid van tot 190 kilometer per uur over de A16 en raakten daarbij zeker 3 voertuigen, die daardoor schade opliepen.

De mannen hadden de Roemeense nationaliteit en reden in een auto met kentekenplaten uit Oostenrijk, zegt de woordvoerder. De Marechaussee vermoedt dat het om valse kentekenplaten gaat en doet onderzoek.

10 vluchtelingen gevonden in zeiljacht op Noordzee

Op een zeilboot bij IJmuiden heeft de Kustwacht 10 vluchtelingen gevonden. 2 Nederlanders die ook aan boord waren, zijn aangehouden voor mensensmokkel. Eén verdachte (39) komt uit Den Helder. Het jacht zou zijn vertrokken uit Den Oever.

De Kustwacht spotte op 2 december tijdens een reguliere patrouillevlucht het zeiljacht, zo meldt de Koninklijke Marechaussee. Het 'verdachte bootje' voer toen ongeveer 55 kilometer ten westen van IJmuiden. Hierop is het schip van de Kustwacht erop afgegaan. De bemanning trof 2 mannen aan op het jacht. Een 39-jarige uit Den Helder en een Nederlander (29) zonder vaste woon- of verblijfplaats. Onder een luik naar de kajuit bleken nog eens 10 mensen te zitten. Het gaat volgens de autoriteiten om vluchtelingen van Albanese en Vietnamese afkomst. Allemaal meerderjarig.

Uit onderzoek blijkt dat het zeiljacht vermoedelijk was vertrokken uit Den Oever. En het is ook waarschijnlijk dat de mensen onderweg waren naar het Verenigd Koninkrijk. "De meesten boten die wij aantreffen gaan naar Engeland", zo zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee tegen NH.

Alle 12 mensen zijn onder begeleiding naar IJmuiden gevaren. De 10 vluchtelingen uit de kajuit zijn opgevangen en het zogeheten vreemdelingentraject ingegaan. Het is nog niet bekendgemaakt waar de mensen precies vandaan komen en hoe oud ze zijn. De 2 Nederlanders zijn opgepakt en inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. In afwachting van verder onderzoek zitten zij nog vast. De recherche onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.