Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Levend hondje in prullenbak

KMar-collega’s op Schiphol ontdekten een levend hondje in een prullenbak op Schiphol. Het beestje was daar achtergelaten door zijn baasje, omdat het dier niet zou zijn toegelaten bij het hotel achter de paspoortcontrole. Via camerabeelden werd de eigenaar achterhaald. Hij deed uiteindelijk afstand van het hondje en nam de kosten voor het asiel voor zijn rekening.

Bron en foto: Brigade Grensbewaking, KMar Schiphol

Klopjacht op jongen die ‘oorlogje’ speelt in bos

Een klopjacht in Wekerom door de Marechaussee en politie met 10 tot 15 voertuigen vanwege een melding van mannen in camouflagekleding met vuurwapens. Een politiehelikopter werd ingezet en marechaussees en agenten op de grond droegen kogelwerende vesten. Het liep uiteindelijk allemaal met een sisser af. De speurders vonden een minderjarige jongen op de oude vuilnisstort in de buurt van Wekerom. Hij was in het natuurgebied ‘oorlogje’ aan het spelen.

Honderden wapens in beslag genomen op Eindhoven Airport

Onwetendheid, opzet of gewoon ‘verkeerd gegokt’: op Eindhoven Airport nam de Marechaussee bij reizigers vorig jaar 245 wapens in beslag. Op Schiphol waren het er nog veel meer: 1.040, zo blijkt uit het jaarverslag van de Koninklijke Marechaussee dat in Eindhoven is gepresenteerd. De ‘buit’ varieert van imitatie vuurwapens tot boksbeugels, stanleymessen maar ook keuken- en slagersmessen, pepperspray én gadgets in de vorm van een handgranaat.

Wilde achtervolging door weiland, man aangehouden

Een uitstapje dwars door een weiland bij Wehl was voor een automobilist niet genoeg om te ontkomen aan de marechaussee. Verbaasde omstanders filmden de achtervolging. Eén van de betrokkenen bleek nog 15 boetes open te hebben staan. Het ging in totaal om een bedrag van € 6.700,-.

Marechaussee maakt einde aan actie van Greenpeace op Schiphol

De Marechaussee heeft een einde gemaakt aan een actie van Greenpeace op Schiphol. 11 actievoerders bezetten een uur lang de Aalsmeerbaan om te protesteren tegen de miljarden euro's aan steun die de luchtvaartsector krijgt om de coronacrisis door te komen. NH Nieuws had een livestream en zond een interview met de directeur van Greenpeace uit.

Marechaussee: Minder overlastgevers in vliegtuig in 2019

Vliegtuigpassagiers op Schiphol lijken zich op veel fronten steeds beter te gedragen. Zo nam het aantal incidenten van overlast door passagiers in toestellen vorig jaar flink af en hoefde de Marechaussee nog maar 77 keer op te treden na landing, waar dat een jaar eerder nog 115 maal moest gebeuren. Er zijn wel meer mensen geweigerd bij de paspoortcontrole.

René Parijs gooit Marechausseemuseum Buren weer open

In de 3 jaar dat vestigingsdirecteur René Parijs (59) aan het roer staat, maakte hij van het Marechausseemuseum een publiekstrekker. Nu wacht de uitdaging om de smalle gangen van het Burense weeshuis vanaf dinsdag 2 juni weer open te stellen, inclusief een tijdslot en nieuwe exposities.

Veiligheid Schiphol bedreigd door infiltraties drugscriminelen

De veiligheid van de burgerluchtvaart op Schiphol wordt bedreigd door infiltratie van drugsorganisaties. Die conclusie trekken criminologen van Bureau Beke. Zij hebben in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer het afgelopen jaar de ondermijning op Schiphol in kaart gebracht. De bevindingen staan in een rapport dat openbaar is gemaakt. Uit interviews met mensen van de douane en de marechaussee concluderen de onderzoekers dat “zich onder operationele Schipholpashouders enkele prominente ‘mollen’ bevinden”.

Dronken automobilist beledigt en bedreigt marechaussees op de A20

Een automobilist die onder invloed was van alcohol heeft zaterdag op de A20 opsporingsambtenaren van de Koninklijke Marechaussee beledigd en bedreigd. De man werd gecontroleerd, omdat hij slingerde en met een lage snelheid over de snelweg reed. Het gaat om een 31-jarige man uit Vlaardingen. Hij is aangehouden voor rijden onder invloed, belediging en bedreiging.