05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester Chantal en wachtmeester-1 Rick, Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee

De Bereden Brigade KMar is bij het grote publiek vooral bekend om haar ceremoniële taken. Tijdens Prinsjesdag, maar ook bij het aanbieden van de geloofsbrieven aan de Koning, commando-overdrachten, herdenkingen en beëdigingen geeft de brigade acte de présence. Sinds kort worden de executieve ruiters van de KMar ook weer ingezet voor operationele taken, zoals het controleren op ongewilde bezoekers van de militaire oefenterreinen Leusderheide en Oude Kamp.

Opperwachtmeester Chantal en wachtmeester-1 Rick werken bij de brigade Politie & Beveiliging op Schiphol. Als neventaak zijn ze ruiter bij de Bereden Brigade. Dat de KMar en het paard al vanaf de oprichting in 1814 met elkaar zijn verbonden, was voor hun geen reden om te solliciteren bij de Marechaussee. Maar toen ze hoorden dat ze bij de baas hun hobby - die ze van jongs af aan al beoefenden - konden combineren met hun werk, twijfelden ze geen moment. “Ik vind het mooi om met het paard aan de slag te gaan. Samen het werk doen. Een perfecte combinatie met mijn baan op de luchthaven”, vertelt Chantal.

“Prinsjesdag is echt het summum, alle pracht en praal”, vervolgt Rick. Toch heeft hij een voorkeur voor het operationele werk te paard. “Ik vind het uitdagender. Je weet immers nooit wat er gaat gebeuren.” En zo is dat nu ook op de militaire oefenterreinen waar hij samen met Chantal surveilleert. “We ondersteunen de brigade Veluwe”, legt het tweetal uit. “De Leusderheide is niet opengesteld voor publiek. Op Oude Kamp mogen mensen wel komen als ze zich maar aan de regels houden. Je mag daar bijvoorbeeld alleen je hond uitlaten als deze is aangelijnd. Toch zien we dikwijls dat mensen de regels overtreden."

Mountainbikers en motorcrossers vernielen het terrein en loslopende honden jagen de populatie reeën in het gebied de stuipen op het lijf. “Er is een toename geconstateerd in het aantal ongelukken waarbij auto’s op wegen tussen de oefenterreinen met de dieren in botsing zijn gekomen”, weten Chantal en Rick. “Aan ons de taak om samen met bikers van de brigade verbaliserend op te treden als mensen de regels overtreden.” Een paard biedt dan uitkomst. “We zitten hoger en hebben goed overzicht, zijn wendbaar en snel en kunnen overal komen. Bovendien vernielen de dieren de flora in het gebied niet en schrikken reeën ook niet van een paard.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Yoran Christianen | Montage: Karel Polack