nieuwsflits

Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: KMar arresteert 24 klimaatactivisten op Schiphol

De Marechaussee heeft in de stationshal van Schiphol 24 klimaatactivisten gearresteerd. Eerder op de dag zaten zo’n 200 mensen in de hal van de luchthaven in een poging een klimaatplan van Schiphol af te dwingen. Het merendeel van de demonstranten is volgens de Marechaussee ‘bestuurlijk verplaatst’ naar locaties ver buiten Schiphol, onder meer naar station Santpoort-Noord ten noorden van Haarlem. De afgevoerde actievoerders hebben een gebiedsverbod van 48 uur gekregen.

Bron: NRC
Foto: MCD

KMar treedt op tegen illegale crossers

De Koninklijke Marechaussee heeft opgetreden tegen illegale crossers op 2 militaire oefenterreinen. Het gaat om de oefenterreinen van Defensie in het natuurgebied Weerter- en Budelerbergen. Mensen hadden daar in de afgelopen weken geklaagd over illegaal crossen en overlast. 

Koffer met € 50.000,- barst open

De Koninklijke Marechaussee heeft een 30-jarige Albanees op Schiphol aangehouden voor witwassen. Tijdens de bagageafhandeling op het platform sprong de koffer van de man ineens open. Een onbekend geldbedrag werd door de wind weggeblazen. De eigenaar van de koffer had geen verklaring voor de herkomst van het geld. Hierop is hij aangehouden voor witwassen.

Het perfecte plaatje

4 bekende hobbyfotografen doken voor het RTL-programma Het Perfecte Plaatje in de geheime wereld van de BSB, het elitekorps van de Koninklijke Marechaussee. Zij hielden zich onder andere bezig met opsporing en bewijsmiddelen aandragen. En dat gebeurde deels door undercover te gaan en te fotograferen vanaf grote afstand.

Burgers inzetten voor grenscontroles in havens

De Marechaussee werft burgers om de grensbewaking in de havens van Hoek van Holland en IJmuiden te versterken. Een dergelijk project liep al op Schiphol en de vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven, maar wordt nu uitgebreid met 2 Nederlandse zeehavens. De burgermedewerkers gaan wel paspoorten controleren, maar krijgen geen wapens.

Verdacht pakketje op Eindhoven Airport

De Marechaussee heeft een verdacht pakketje onderzocht dat was gevonden op Eindhoven Airport. Passagiers die aankwamen op de luchthaven werden via een nooduitgang weggeleid. 2 toegangsdeuren naar de luchthaven werden afgesloten. De Koninklijke Marechaussee liet weten dat er geen explosief was gevonden.

Bulgaar krijgt jaar cel voor mensensmokkel

Een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur heeft 1 jaar gevangenisstraf gekregen voor mensensmokkel. Nikolay S. werd vorig jaar met 3 Albanezen in zijn trailer betrapt toen hij in Hoek van Holland de veerboot naar Engeland op wilde rijden. De 3 zaten in de trailer van de vrachtwagen in een ruimte die was vrijgelaten tussen de lading en het kopschot. Aan het dak, het zeil en aan de onderkant van de trailer zaten geen beschadigingen. De trailer was niet verzegeld. 

Broekers neemt extra maatregelen tegen asielzoekers uit Moldavië

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid neemt extra maatregelen tegen de groeiende instroom van asielzoekers uit Moldavië. Vorige maand kwamen opvallend veel Moldaviërs naar Nederland. Op 18 november stopte er een touringcar in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. De Koninklijke Marechaussee houdt sinds vorige maand specifieke controles aan de grens, gericht op Moldaviërs.