08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 12

KMarKort

Costongs nieuwe commandant LTC

Brigadegeneraal Roger Costongs is sinds 18 december de nieuwe commandant van het Landelijk Tactisch Commando, het operationele hoofdkwartier van de Marechaussee. Hij volgt brigadegeneraal Pieter Simpelaar op die per 1 maart 2020 na een dienstverband van 41 jaar met functioneel leeftijdsontslag gaat. 

Simpelaar blikte in zijn speech terug op de 2 jaar dat hij commandant LTC is geweest en roemde de veerkracht en professionaliteit van alle medewerkers in de operatie. “Het mag duidelijk zijn: hier staat een dankbaar en trots mens. Dankbaar dat ik gezondheid, ruimte en emplooi kreeg binnen de Marechaussee. Trots op wat ik heb mogen doen, betekenen en bereiken. Het is teveel om op te noemen. Iedere periode had zijn charme.” 

Costongs gaf aan zich bevoorrecht en trots te voelen dat hij commandant van het LTC is geworden. Hij blikte vooruit en noemde 3 thema’s waarmee hij de doorontwikkeling van het LTC wil ondersteunen: Leiderschap (persoonlijke en professionele ontwikkeling zijn belangrijk om optimaal te kunnen functioneren), Samenhang (wat is er nodig in de operatie en wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden) en Innovatie (door te weten wat er speelt in de operatie, kunnen betere keuzes gemaakt worden).

Ereteken voor Verdienste in brons voor brigadegeneraal Pieter Simpelaar

Brigadegeneraal Pieter Simpelaar heeft het Ereteken voor Verdienste in brons ontvangen uit handen van Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens. Simpelaar kreeg de waardering voor zijn enorme inzet voor de defensieorganisatie en de KMar in het bijzonder.

Simpelaar ontving het ereteken nadat hij het commando over het Landelijk Tactisch Commando had overgedragen aan zijn opvolger brigadegeneraal Roger Costongs. Simpelaar gaat per per 1 maart 2020 met functioneel leeftijdsontslag.

Frankrijk nieuwe voorzitter Eurogendfor

Nederland trekt niet langer de kar van het multinationale samenwerkingsverband van politiekorpsen met een militaire status. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens droeg het voorzitterschap van de European Gendarmerie Force (Eurogendfor) na 1 jaar over aan Frankrijk. 

Nederland voorzag Eurogendfor van het thema ‘Future, Focus en Flexibility’ en stelde een aantal doelen. Zo maakte het zich hard voor het ontwikkelen van toekomstige inzetscenario’s. Daarnaast legde Nederland de focus op kleinschalige inzet met op maat samengestelde eenheden, zoals voor de missie EUCAP Sahel Niger. Het specialistische team in Niger leidde mobiele grensteams op om terrorisme en illegale migratie te bestrijden. 

Leijtens: “Ik zie steeds meer potentie voor Eurogendfor. Er is een grote behoefte aan tailormade specialized teams, met hoge kwaliteit en snelle inzetbaarheid in crisissituaties. In mijn ogen is Eurogendfor het perfecte platform om in dit soort teams verschillende expertises van de lidstaten samen te brengen.” 


Zichtbaarheid en draagvlak

Een ander doel was het vergroten van de zichtbaarheid en het draagvlak, met name binnen de Europese Unie. Nauwe samenwerking is essentieel voor Eurogendfor. Door het netwerk uit te breiden en samenwerking te verbeteren, is het mogelijk beter voorbereid te zijn op toekomstige dreigingen en uitdagingen. 

Bij de overdracht van het voorzitterschap was ook minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok aanwezig. Hij is van mening dat Eurogendfor heeft getoond dat samenwerken in een internationale context voor meer wendbaarheid en flexibiliteit zorgt. “En dat is wat we nodig hebben om te reageren op de huidige globale uitdagingen op het gebied van veiligheid en andere bedreigingen.” 

Goede doel KMar 2020 - Mont Ventoux

Een team van de Koninklijke Marechaussee gaat op 3 en 4 september 2020 de Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Deelnemers worden uitgedaagd om de 1.912 meter hoge Mont Ventoux hardlopend, lopend of fietsend te bedwingen.

Iedere deelnemer dient € 1.000,- in te zamelen en elke ingezamelde euro gaat naar het goede doel. Spreekt bovenstaande uitdaging je aan en wil je graag een bijdrage leveren aan een goed doel? Dat kan! Op het intranet van de KMar kun je in het nieuwsarchief de contactgegevens van de organisatie vinden. Toestemming van je commandant is vereist. Bij meer aanmeldingen dan plekken zal er een selectie plaatsvinden. Meer informatie: www.grootverzettegenkanker.nl.

Deelnemers gezocht voor Roparun 2020

Team Roparun KMar is op zoek naar hardlopers, fietsers, chauffeurs, navigators en ondersteuners die mee willen doen aan de Roparun 2020, de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Het doel is om op een sportieve manier bezig te zijn met KMar-collega’s en zoveel mogelijk geld op te halen voor stichting Roparun. De Roparun 2020 is van 29 mei tot en met 1 juni.

Als deelnemer verwacht het team ook iets van jou. Zo moet je een lotenpakket afnemen ter waarde van € 100,- en deelnemen aan de teamactiviteiten en -bijeenkomsten. Naar verwachting zullen deze 4 keer plaatsvinden in de periode van januari tot en met mei 2020.

Aanmelden kan tot en met 15 januari 2020. Maak je interesse snel bekend door te mailen naar: team320kmar@gmail.com. Geef hierbij aan waarom je mee wil doen, hoe we jou telefonisch kunnen bereiken en welke rol (of rollen) jouw voorkeur hebben.