‘We worden gehoord’

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMar Magazine met hem mee en geven we een inkijkje in zijn werkzaamheden. Deze maand: de klankbordgroep CKMar in Arnhem op 5 december.

“Ik weet niet alles en vind het juist daarom belangrijk te weten wat er speelt zodat ik op basis daarvan verdere stappen kan zetten. Daarom zijn we vandaag bij elkaar.” Het waren de openingswoorden van luitenant-generaal Hans Leijtens tijdens de klankbordgroep-sessie in militair tehuis Bronbeek.

Een open en eerlijk gesprek met elkaar voeren, dat is de bedoeling van de 10e klankbordgroep-bijeenkomst, die voor het eerst plaatsvond in 2016 en werd opgericht om de commandant op een laagdrempelige manier in gesprek te laten gaan met een doorsnee van de werkvloer en visa versa. Alles is bespreekbaar. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over kwaliteit, spullen, werktijden en toekomstperspectief.

De totale groep bestaat inmiddels uit ruim 70 collega’s van de Marechaussee, van marechaussee tot overste, van jong tot oud. Ongeveer 4 keer per jaar komt de klankbordgroep bij elkaar. Per keer sluiten zo’n 20 collega’s uit diverse ‘windrichtingen’ van de KMar aan om samen met CKMar in gesprek te gaan over wat er allemaal leeft op de werkvloer. Bijvoorbeeld zoals vandaag over de vele nieuwe collega’s die instromen en de kwaliteit die daarbij hoort. Tijdens de open gesprekken wordt duidelijke taal niet geschuwd.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Ik vond het een geslaagde bijeenkomst. Het was goed en fijn om op deze manier in gesprek te zijn met een brede vertegenwoordiging van collega’s. Ik sprak nu met mensen uit delen van de organisatie waar ik nog niet op werkbezoek was geweest. Ik vind het belangrijk om alles op tafel te leggen en te kijken wat er nu leeft en hoe dingen worden ervaren, dat kan hier. Ik ervaarde vandaag een open dialoog zonder beperkingen en het is goed om te horen dat zoveel collega’s ervoor willen gaan. De eye opener vandaag was voor mij de roep om maatwerk. In plaats van te kijken naar wat er niet kan, wil ik juist eerst kijken naar wat er wel kan. Niet alles wat ik hoor, kan vanaf morgen anders. Maar dit soort momenten helpen mij. Voorbeelden die ik vandaag gehoord heb neem ik mee en gebruik ik tijdens gesprekken die ik voer over het werk en over wat we nodig hebben. Voor mij zijn dit soort bijeenkomsten daarom extra waardevol. Een gesprek met elkaar zoals vandaag werkt goed, maar ik wil nog wel experimenteren met de werkvorm. Ik zou de leden bijvoorbeeld wel in mijn positie willen zetten en hen de vraag stellen: ‘wat zou jij doen als je CKMar was?”’ 

Wachtmeester-1 Doron Wallin, opleidingsinstructeur bureau Training en Vorming:

“Ik vond het leerzaam. Het was een goede bijeenkomst waar de nodige punten de revue passeerden. Ik wilde graag van CKMar horen wat zijn missie en visie zijn. Die legde hij heel helder uit. Dat gaf mij een goed gevoel. Het is belangrijk voor mij om me verbonden te voelen met de organisatie. Dit soort intervisiemomenten zijn ontzettend belangrijk, denk ook aan de kruisbestuiving tussen de brigades. En voor mezelf heb ik er ook punten uit gehaald die ik weer kan ventileren naar mijn directe collega’s. Mijn tip voor de volgende keer is om de topics te bundelen. Gezien het tijdsbestek kwam nu niet iedereen aan het woord en ging het soms van de hak op de tak. Toch had ik het gevoel dat alles gezegd mocht worden. Ook al waren we kritisch, we werden gehoord.”