Wachtmeester-1 Ralph (links) | Functie: Public Information Officer, MINUSMA

...Bamako, Mali

"Ik verwacht dat er in Bamako weinig mensen kerst zullen vieren. Het merendeel van de bevolking hier is moslim en viert deze feestdag niet. Ik laat mij verrassen. Hier in Bamako gaan we er in elk geval een gezellige avond van maken met een kerstdiner. Hoogst waarschijnlijk zullen we hier samen met Zweedse, Deense en Duitse collega's gaan eten. Omdat we niet op een kamp wonen, maar in de stad een appartement hebben, doen we dat bij iemand thuis. Wat er op het menu komt te staan is nog niet duidelijk, maar dat komt zeker goed.

Het is nooit leuk om tijdens de feestdagen niet thuis te zijn, maar ik heb er vrijwillig voor gekozen om deze missie te doen. Mijn vrouw heeft gezellige dagen met onze zoon en familie en ik hier op het werk. Videobellen is helaas niet mogelijk vanwege het slechte internet. Gelukkig kunnen we chatten en sturen we elkaar foto’s en berichten. We maken er geen halszaak van. Het is niet onze eerste missie en hopelijk niet de laatste. Een fijn vooruitzicht is dat ik begin januari al weer richting huis ga. Dan hebben we ons eigen feestje."

Wachtmeester-1 Gert, opperwachtmeester Angela en eerste luitenant Dennis | Functie: artikel 4-detachement, Capacity Building Mission Iraq

...Erbil, Irak

"Wij vieren de feestdagen dit jaar tussen de collega's van de Landmacht en de Marine. We hebben goed contact met deze collega's en zullen dan ook een aantal festiviteiten samen organiseren. Zo zal er een kerstbrunch zijn en volgt er op oudejaarsavond een internationaal feest in het Nederlandse kamp. Er is hier wel sprake van een bepaalde kerstsfeer. Ook in de regio hier. Er is een grote christelijke wijk en in de shopping malls schenken ze ook aandacht aan de kerst.

De feestdagen ver van familie en vrienden doormaken zal voor ons best even anders zijn. Normaal gesproken is dit de periode in het jaar waarin je juist extra je aandacht op familie richt. De tijd met onze familie en vrienden zullen we in februari wel weer inhalen. Maar de kerstervaring in een land als Irak zullen wij niet snel vergeten. We gaan er in ieder geval een gezellige maand van maken en wensen jullie vanuit hier fijne feestdagen en een goed uiteinde van 2016."

Majoor Herald en adjudant Joop | Functie: commandant (Herald) en coördinator Intell (Joop), Border Security Team

...Chios, Griekenland

"Dit wordt voor mij (Herald) de tweede keer dat ik kerst zonder zijn gezin moet vieren omdat ik in het buitenland zit. Deze keer is het anders omdat ik weet dat ik op 5 januari weer thuis bij mijn gezin ben. De vorige keer zat de kerst aan het begin van mijn uitzending en ik merkte dat dat veel meer impact had. Ik heb mij voorgenomen om met de BST'ers die daar iets voor voelen een gezamenlijk moment te creëren zodat we aandacht aan de kerstgedachte kunnen schenken. Het zal nooit zo worden zoals thuis, dat bewaren we dan maar voor volgend jaar. We gaan er het beste van maken en dat gaat zeker lukken.

Het kerstseizoen in het buitenland doorbrengen is ook voor mij (Joop) af en toe onvermijdelijk. Het is de zesde keer in 34 jaar bij de KMar. Het valt reuze mee. Er zijn vast veel meer mensen die in deze periode niet thuis zijn. Ondanks dat ik weer mijn familie, vrienden, tradities en sfeer zal missen, blijf ik het toch apart vinden om juist dit soort dagen in het buitenland door te brengen en zo nóg een unieke herinnering er bij te krijgen."

Adjudant John | Functie: artikel 4-detachement KMar

...Mazar-e-Sharif, Afghanistan

"Ik ben voor de achtste keer op uitzending en voor de derde keer tijdens de feestdagen. Nu ben ik in Afghanistan van november 2016 tot en met maart 2017. Ik weet dat wij hier niet voor niets zijn en hoop dat onze aanwezigheid het leed verminderd. Kerst is voor mij erg belangrijk. Ik ben deze dagen graag samen met mijn gezin en familie. Het is toch altijd iets waar ik naar uitkijk. Tijdens de kerst mis ik daarom mijn gezin wel het meest. Het is daarom fijn om te weten dat mijn naasten ook met de feestdagen achter mij staan. Ik denk ook vaak terug aan wat er allemaal is gebeurd en denk aan personen in mijn omgeving die zijn overleden.

Op Dutch Mountain wordt door de Nederlandse support eenheid van alles georganiseerd met de kerstdagen. Ook onze internationale partners organiseren rond en met kerst diverse activiteiten. Maar we hebben als Nederlanders hier ook Sinterklaas gevierd. Ik wens alle collega's waar ook ter wereld een fijne kerst en een gezond 2017 toe."

Kapitein Mark, adjudant Elpida, opperwachtmeester Tom en wachtmeester-1 Harm | Functie: artikel 4-detachement MINUSMA

...Gao en Bamako, Mali

"Dit is voor ons (Mark en Tom) de eerste keer dat we de feestdagen en dus ook de kerst niet met onze kinderen kunnen doorbrengen. Een apart gevoel, wat we nog lastig kunnen plaatsen. Als je zo lang van huis bent, besef je pas echt de waarde van het samenzijn met familie en vrienden. In Gao wordt er een kerstdiner georganiseerd en is er een kerstbijeenkomst onder leiding van de geestelijk verzorger. In Bamako kunnen Elpida en Harm aanschuiven bij een kerstdiner en hebben ze een kerstbijeenkomst bij de inlichtingencollega's van All Sources Information Fusion Unit (ASIFU). Vanuit Mali wensen wij alle collega's en hun families fijne feestdagen en een voorspoedig 2017."