HRB-pelotons officieel gereedgesteld
In de hoogste versnelling, al anderhalf jaar lang; het is een ultrakorte samenvatting die slaat op de pelotons Hoog Risico Beveiliging. 2017 belooft minstens zo interessant te worden.
Voor de forenzen die van Den Haag Centraal richting de binnenstad wandelen, zijn ze inmiddels een bekend fenomeen: de mannen en vrouwen van de Hoog Risico Beveiliging (HRB). Met een waakzame blik houden ze de omgeving en mensenstroom in de gaten, klaar om in te grijpen mocht een terrorist het in zijn hoofd halen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie aan te vallen.
Druk
Qua bewaken en beveiligen was het een druk jaar voor het HRB-eskadron. Naast de genoemde ministeries beschermde de eenheid overheidsinstellingen en synagogen tegen mogelijke terreuraanvallen. Maar er waren ook spoedklussen zoals afgelopen zomer toen HRB'ers werden ingezet nadat er een signaal was binnengekomen over Schiphol en, meer recent, de dreiging op Rotterdam The Hague Airport.
Verschil maken
De specialisten in bewaken en beveiligen hebben op de luchthavens, samen met andere marechausseecollega's, een verschil gemaakt, aldus majoor David Boomkamp, commandant van de HRB. "We konden snel en effectief extra veiligheid bieden en veel mensen kozen ervoor, ondanks de verhoogde dreiging, de luchthavens niet te mijden."
16 december
Afgelopen vrijdag was een mijlpaal in het jonge bestaan van de eenheid. Het zesde peloton was klaar met de opleiding en de hele eenheid werd officieel gereedgesteld tijdens een ceremonie op de Frederikkazerne in Den Haag. Deze dag was een moment van trots voor Boomkamp. Binnen anderhalf jaar is er een goed getrainde eenheid opgebouwd, opgeleid en ingezet. Natuurlijk waren er enkele kinderziektes, maar die zijn snel opgelost. Zo is er tijdens de opleiding meer tijd gekomen voor de schietvaardigheid, waardoor het slagingspercentage boven de 90 procent ligt.
Blaffen en bijten
"We zijn zichtbaarder in de maatschappij en ik hoop dat deze zichtbaarheid preventief werkt", sprak Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Harry van den Brink tijdens de ceremonie. "En dat we, als dit nodig is, proactief kunnen ingrijpen. We hopen dat het nooit zover komt, maar we kunnen ook snel handelend optreden. Anders gezegd; wij blaffen en als het nodig is, bijten we ook."
Vol energie
Het dreigingsniveau blijft onverminderd hoog en de roep om veiligheid verstomt niet. Door de hoge werkdruk was er niet altijd genoeg tijd voor sport en oefenen, aldus Boomkamp. "In 2017 verwachten we dat er ruimte komt om meer te sporten en trainen. Het is belangrijk dat we dat allemaal doen, óók de commandant. Dat past nou eenmaal bij de eenheid."
Nieuwe ontwikkelingen in 2017
- Uitwisselen kennis en ervaring met Europese partners, die bezig zijn met de oprichting van HRB-achtige eenheden.
- Stroomlijnen van het vakgebied van bewaken en beveiligen: dezelfde opleidingen, trainingen en tactieken.
- Meer balans tussen inzet en training.
- Doorontwikkeling van de basisopleiding, meer tijd voor skills en drills.
- Doorontwikkeling inzet concepten met oog op verhogen flexibiliteit en onvoorspelbaarheid van het optreden.