06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

KMarKort

Beveiligers op bezoek bij premier Rutte

Een afvaardiging van de brigade Den Haag Beveiliging heeft een bezoek gebracht aan minister-president Mark Rutte. De ontmoeting in het zogenoemde Torentje stond in het teken van 'de verbinding zoeken'. De premier kreeg uitleg over de taken van de marechausseebeveiligers. Ook kreeg Rutte het onlangs verschenen boek 'VEILIGHEID, Security Risk en Intelligence Management in de 21ste eeuw' uitgereikt.

Voor de marechaussees was het een unieke kans om kennis te maken met de minister-president voor wiens bewaking en beveiliging zij dagelijks medeverantwoordelijk zijn. Den Haag Beveiliging beveiligt onder andere het Catshuis, de representatieve ontvangstruimte van de minister-president en het kabinet. Daarnaast treffen zij de premier regelmatig bij ceremoniële aangelegenheden.

Ruim 5.000 euro voor Serious Request

De deelnemers aan de KMar Run-Bike-Run voor 3FM Serious Request hebben hun tocht van Apeldoorn naar Breda met succes volbracht. Elk jaar vragen de radiozender en het Nederlandse Rode Kruis aandacht voor een stille ramp en proberen ze zoveel mogelijk geld in te zamelen. Dit jaar wordt de strijd aangegaan met longontsteking. Het KMar-team overhandigde - na het afleggen van 126 kilometer - een cheque van 5.440 euro aan de dj's.

Het Run-Bike-Run-team van de KMar bestond uit ongeveer 30 collega's. Zij vertrokken dinsdag 20 december rond 8.00 uur vanaf de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. De loopetappes waren 10 kilometer lang en de fietsetappes 25 kilometer. De route werd afgelegd onder begeleiding van een motorrijder van de KMar. Het team kwam rond 17.00 uur aan bij het Glazen Huis in Breda.

Stagebank KMar actief

De KMar is voor studenten een interessante organisatie om stage te lopen. Om een beter overzicht te krijgen hoeveel en waar HBO-en WO-stagiaires binnen de KMar werken, is het nu alleen nog maar mogelijk om stagiaires te werven via de internetpagina Stagebank Defensie: werkenbijdefensie.nl/stagebank.

Potentiele stagiaires kunnen zich voortaan alleen via de stagebank aanmelden voor een gepubliceerde stage. Medewerkers die rechtstreeks worden benaderd door een potentiële stagiaire verwijzen deze kandidaat door naar de site. De stagebank is voor iedereen die binnen de KMar een onderzoek (stage) wil doen (ook collega's en NLDA-studenten). Eenheden of functionarissen die gebruik willen maken van een stagiaire voor een bepaald onderzoek melden dit bij de brigade- of sectorcommandant of sectie- of clusterhoofd. Zij zijn bevoegd om dit met standaard formulieren aan de sector Kennis van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar door te geven.

Herdenking Keienmonument

Naast de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn heeft de jaarlijkse herdenking bij het Keienmonument plaatsgevonden. Bij deze herdenking worden de gebeurtenissen rond 28 november 1944 herdacht. 3 verzetsstrijders, J. 'Frank' van Bijnen, S. 'Paul' Esmeijer en H. Verschoor voerden op die datum een verkenning uit ter voorbereiding op de bevrijding van een aantal verzetstrijders uit de Koning Willem III-kazerne, het huidige Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee.

De verkenning van het drietal leidde tot een vuurgevecht met Duitse soldaten waarbij Esmeijer om het leven kwam. Van Bijnen overleed twee dagen later aan zijn verwondingen, Verschoor overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp. Om te voorkomen dat het bevrijdingsplan alsnog uitgevoerd zou worden, brachten de Duitsers 12 gevangen verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot ter dood.

Ter nagedachtenis aan hen is het Keienmonument opgericht waarop alle namen vermeld staan. Sinds begin jaren '80 worden de gebeurtenissen jaarlijks herdacht. De namen van Esmeijer en Van Bijnen leven voort in de naamgeving van de Samuel Esmeijer corridor (Nederlandse Politie Academie) en de Koning Willem III/Frank van Bijnenkazerne.

Extra functies voor grensbewaking op luchthavens

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een kamerbrief verzonden over de aanhoudende druk op de Koninklijke Marechaussee en de Schengenevaluatie. In de brief wordt aandacht gevraagd voor de veranderingen in de wereld en maatschappij die zorgen voor de opgelopen druk op de KMar.

Er wordt onderkend dat de grenzen van flexibiliteit en het opschalingsvermogen van de KMar-organisatie zijn bereikt. Zo staat er in de brief: 'Door de toegenomen werkdruk wordt ingeboet op de flexibiliteit en het opschalingsvermogen voor de KMar.' Het kabinet heeft voor de korte termijn incidenteel geld (17 miljoen) vrijgemaakt. Hiermee worden voor twee jaar 135 extra VTE geworven voor de grensbewaking op de luchthavens. Daarnaast investeert het kabinet verder in techniek, zodat de capaciteit slimmer en flexibeler ingezet kan worden.