Speciale eenheid moet aanslagen voorkomen

Een nieuwe speciale eenheid van de Koninklijke Marechaussee, die op het snijvlak van de politie en het leger opereert, is officieel geïnstalleerd. De marechaussees gaan gebouwen en locaties beveiligen waar een verhoogde kans is op een terroristische aanslag, zoals ambassades of synagogen. Lees meer over de HRB op pagina 1 van dit magazine.

Teruggekeerde jihadreiziger aangehouden

Een 40-jarige jihadreiziger is door de Koninklijke Marechaussee aangehouden bij zijn terugkeer op Schiphol. De man heeft zelf het IS-gebied verlaten en is vorige maand in Turkije aangehouden. Hij is onder begeleiding van de KMar naar Nederland gebracht. De man wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Vreemdelingen in trucks

De Koninklijke Marechaussee heeft tijdens een controle in Hoek van Holland bij de ferry naar Engeland 18 vreemdelingen aangetroffen in 2 vrachtwagens. De groep bestaat uit meerderjarige en minderjarige personen met de Afghaanse nationaliteit. 2 Poolse chauffeurs van 33 en 36 jaar zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel, meldde de Marechaussee.

400 kilo coke in auto

Een 20-jarige man uit Schiedam is bij grensovergang Hazeldonk bij Breda aangehouden met 400 kilo cocaïne in een bestelbus. Dat gebeurde bij een mobiele controle op de A16. De man zit vast en de Marechaussee onderzoekt de zaak. De cocaïne heeft een straatwaarde van ruim 8 miljoen euro.

Extra marechaussees voor Schiphol

Volgend jaar zomer kunnen 135 marechaussees extra worden ingezet voor de bewaking van luchthavens, met name op Schiphol. Het kabinet heeft hiervoor eerder 17 miljoen euro vrijgemaakt. De capaciteit van de Koninklijke Marechaussee staat onder druk. De dienst heeft het de afgelopen jaren extra druk gekregen door onder meer de toestroom van vluchtelingen en de dreiging van terrorisme.

Paspoort vaker vergeten

De Marechaussee op Schiphol moet steeds meer nooddocumenten afgeven aan luchtreizigers die hun paspoort vergeten. "Dat zijn er dit jaar circa 9.000. In 2012 waren het nog 2.000 minder", stelt de woordvoerder. Eén op de 25 Nederlanders komt op Schiphol aan zonder paspoort of ID-kaart. Wie zijn paspoort thuis heeft laten liggen, kan bij de Marechaussee in de vertrekhal een nooddocument halen.

Marechaussee rijdt sloot in tijdens achtervolging

Een wagen van de Koninklijke Marechaussee is in de sloot beland vlakbij Rotterdam The Hague Airport. Dit gebeurde tijdens een achtervolging. Bij het incident raakte niemand gewond. De Marechaussee wilde een man aanhouden, nadat zij hem van een bouwterrein hadden zien komen. Toen ze de man aanspraken, ging hij ervandoor waarop de achtervolging werd ingezet.

Ronselaars en chauffeurs op Schiphol aangepakt

Dat taxichauffeurs op Schiphol het niet al te nauw nemen met de regels was al bekend. Hoe vaak ze in overtreding zijn, wordt goed duidelijk uit de resultaten van een controle onder bonafide en malafide chauffeurs. De Koninklijke Marechaussee, de gemeente Haarlemmermeer en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) schreven 23 bekeuringen uit.

Actie tegen drugssmokkel bij Bonaire

In een gezamenlijke actie van de Koninklijke Marechaussee (KMar), de Kustwacht en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) zijn 2 verdachten aangehouden en een hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen. Bij onderzoek in het vaartuig werd een pakket met daarin vermoedelijk ruim 30 kilogram cocaïne ontdekt.