07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Achter de schermen

…bij 4 KMar-reservisten

Een reservist is een oud-collega die de Koninklijke Marechaussee heeft verlaten en naast zijn werk in de burgermaatschappij  - op vrijwillige basis - wordt ingezet. Daarnaast kunnen ook mensen die een specifieke deskundigheid bezitten reservist zijn. De KMar gaat het komende jaar verder met het intensiveren van het reservistenbeleid. De organisatie beschikt al over bijna 180 reservisten en dat aantal moet verder omhoog. De ambitie is om in 2020 ruim 400 reservisten te hebben aangesteld.

Er zijn verschillende groepen met reservisten: de Landelijke Ondersteuningsgroep (LOG), de projectofficieren, het Trompetterkorps en de Bereden Ere-Escorte. Het bureau Reservisten en Veteranen KMar is intensief betrokken bij het werven en aanstellen van reservisten voor nieuwe reservistenteams zoals cyber(security), bewaken en beveiligen, grensbewaking Schiphol, analyse en onderzoek (Intell) en het Klantcontactcentrum (OPSCENT). Deze nieuwe teams worden ingezet vanuit de intensivering reservisten. Benieuwd of het wellicht ook iets voor u is om met uw kennis en expertise als ambassadeur voor de KMar op te treden? Lees hieronder de ervaringen van 4 KMar-reservisten.

Geïnteresseerd om reservist te worden? Neem contact op met het bureau Reservisten KMar: 06-23626898 of via e-mailadres: reservisten.02@mindef.nl

Tekst: Djenna Perreijn   |   Foto's: Louis Meulstee

Marechaussee-1 Tim Melis (30), student mensendieck 

'Een uitdagende bijbaan'

"Ik hoefde niet lang na te denken toen ik een brief van mijn oude werkgever kreeg. In juni ben ik aan de slag gegaan als reservist. Ik verliet de KMar in 2012 om Mensendieck te gaan studeren, een therapie waarbij patiënten werken aan hun houding en bewegingsgedrag. Ik had andere bijbanen, maar deze is een stuk uitdagender. Het is goed te combineren met mijn studie en ik heb het gevoel dat ik mij nuttig maak.

Een ander voordeel om als reservist te werken, is dat het beter verdient dan mijn meeste andere bijbaantjes. Daar kon ik bovendien vaak alleen in het weekend werken. Bij de KMar kan ik werken wanneer ik wil. Ik draai 3 of 4 diensten per maand. En kan ik een keer niet, dan is het ook geen probleem. Ik maak meestal onderdeel uit van de beveiliging bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Dat bevalt prima. Soms is het koud, maar dat hoort erbij. Collega's zien me graag komen. Ik vind het leuk weer in teamverband te werken. In de toekomst zou ik graag vaker op Schiphol werken. Ik heb daar, toen ik in vaste dienst was, een hele leuke tijd gehad. Schiphol leeft, er is altijd wat te doen."

Wachtmeester-1 Marcel van der Linden (52), directiechauffeur

'Een nuttige aanvulling op het team'

"Toen ik vorig jaar werd gebeld of ik KMar-reservist wilde worden, hoefde ik geen seconde na te denken. Na 10 jaar miste ik de saamhorigheid. In mijn werk als directiechauffeur zorg ik voor 1 man, hier ben ik onderdeel van een heel team. Ik verliet de KMar in 2005 na 23 jaar. Tegenwoordig ben ik ZZP-er en kies ik ervoor om zo vaak mogelijk als reservist te werken. In de zomer is er minder chauffeurswerk, maar kunnen ze me op Schiphol juist goed gebruiken.

Bij de paspoortcontrole schat ik door goede profiling in welke reizigers meer aandacht nodig hebben. Ik zie mijzelf als een nuttige aanvulling op het team, omdat ik een volledige kracht ben. Als er een lange rij bij de paspoortcontrole staat, neem ik er een balie bij om de rij snel en goed weg te werken. Ik word zonder uitzondering aan het einde van de dienst bedankt. Dat heb je bij een normale baan niet. Het viel me op dat in de loop der tijd veel is veranderd. Zo kreeg ik tijdens het eerste Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT)-moment een mes op mijn keel van een oefenvijand: een man met een 'bomgordel'. 'Wow, de tijd heeft niet stilgestaan', dacht ik."

Wachtmeester-1 Wilke Goessen (32), chef bediening en trainingsacteur

'Niet voor spek en bonen'

"Na een loopbaan van 8 jaar verliet ik de Marechaussee. Maar na een paar jaar begon het toch weer te kriebelen. De Marechaussee kent een bepaalde cultuur die je nergens anders vindt. Het eigen taaltje: soms hard, maar altijd direct en vaak gezellig. Ik wilde weer deel uitmaken van die leuke club. In het dagelijks leven werk ik in een restaurant, waar ik ook de marketing doe en activiteiten organiseer. Daarnaast ben ik actief als trainingsacteur. Door mijn werkervaring merk ik dat ik op het communicatievlak vooruit ben gegaan.

Ik werk iets meer dan de vereiste 20 dagen per jaar bij de KMar als reservist. Daaronder vallen ook de 5 IBT-dagen om gecertificeerd te blijven en 2 opleidingsdagen. Ik word ingezet bij MTV-controles en grensbewaking. Hetzelfde werk als toen, maar ik word ook ingezet voor andere taken. Collega’s weten dat ik er niet voor spek en bonen sta. Ik zie hen niet wekelijks, zoals bij een vaste baan. Ik werk steeds met andere teams en ontmoet veel nieuwe mensen. Je weet totaal niet hoe een dag eruit gaat zien. Welke mensen je treft, wat er staat te gebeuren. Dat vind ik het leukst aan dit werk."

Luitenant-kolonel Dick van Lingen (58), ministerie van Veiligheid en Justitie

'Vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend'

"Toen ik - na mijn vertrek in 1992 - als reservist bij de Marechaussee terugkeerde, kwam ik veel oude bekenden tegen. Geweldig om weer mee samen te werken. Het kameraadschap, dat heb ik in mijn werk de afgelopen jaren nooit in die vorm terug gezien. Samen optrekken, ook als het tegen zit, vind ik mooi. Daar mag Defensie trots op zijn. Ik sta niet meer zo vaak in het 'veld', maar breng bijvoorbeeld advies uit over de nieuwe adaptieve krijgsmacht, de rechtspositie van reservisten en over de rol van de Marechaussee op luchthavens.

De vaardigheden in mijn normale baan op het ministerie van Veiligheid en Justitie kan ik goed toepassen tijdens het werk als reservist. De wereld van veiligheid en integriteit is onlosmakelijk verbonden met Defensie. Als reservist werk ik tussen de 12 en 30 uur in de maand. Defensie doet er goed aan reservisten in te zetten. Ze kennen het bedrijf, zijn fanatiek, kijken met een andere blik naar vraagstukken en zijn bovendien een stuk goedkoper dan inhuur. Het werk is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Als je instemt een klus op te pakken, kun je niet op het laatste moment afhaken. Dan zadel je collega's op met een enorm probleem."