Tekst Robert den Hartog
Foto Mediacentrum Defensie

Ondanks drukte geen noemenswaardige incidenten

x

De KMar kijkt tevreden terug op de Luchtmachtdagen 2014. Zowel vrijdag 20 als zaterdag 21 juni deden zich geen grote incidenten voor op de vliegbasis Gilze Rijen. En dat terwijl bijna een kwart miljoen bezoekers afreisden naar het evenement. Kapitein Pascal Wolf van de brigade Brabant Zuid gaf leiding aan de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden in Den Bosch.

OD
Het luchtmachtterrein was verdeeld in verschillende sectoren. Per sector patrouilleerde de KMar in koppels over het terrein.

Wolf: “We zijn met onze ketenpartners al in oktober begonnen met het opstellen van onze calamiteitenplannen. We hebben rond de tafel gezeten met de luchtmacht, de gemeente, de politie en alle andere veiligheidspartners. De plannen voldeden, maar we hebben ze gelukkig niet hoeven toepassen. Alles is beheersbaar gebleven en we zijn niet verrast. Noemenswaardig zijn wel de 25 zoekgeraakte kinderen, die we weer met hun ouders hebben herenigd en 5 aanhoudingen, wegens het niet opvolgen van instructies.” 

OD
De KMar had ook een static show. Kinderen konden zich verkleden als lid van de Bijstandseenheid KMar.

De grootste uitdaging tijdens de Luchtmachtdagen was - naast het handhaven van de orde op het luchtmachtterrein - het beheersbaar houden van de bezoekersstromen, zowel op het terrein als daarbuiten. “Op het luchtmachtterrein is de KMar verantwoordelijk voor een veilig en feestelijk verloop van de dagen, daarbuiten de politie. Omdat de politie geen SGBO had ingericht, was een van onze collega’s wel vertegenwoordigd bij het regelen van de verkeersstromen door de politie. Zo pakten we de verkeersstromen buiten het terrein samen op met de politie. Dat is uniek.”

OD
Ook de motorrijders van de KMar stonden paraat. Onder andere voor het begeleiden van VIP’s.

“En druk was het”, bevestigt Wolf. “Maar dat was in de lijn der verwachting. We hadden een speciaal verkeersplan opgesteld en er was ook een extra treinstation voor de bezoekers.” Maar de drukte in de aanvoer van bezoekers had volgens Wolf ook een voordeel. “Daardoor kwamen de mensen mondjesmaat aan en was er niet een piekmoment in de drukte.” Ook het goede weer droeg bij aan een rustig verloop. “Als het opeens hard gaat regenen, wil iedereen tegelijk naar huis. Gelukkig is dat niet gebeurd en is het ons samen met de ketenpartners gelukt de dagen tot een succes te maken.”

OD
De bikers van de KMar patrouilleerden met de fiets over het terrein.

Wilt u zien hoe de bikers van de Marechaussee de Luchtmachtdagen hebben beleefd? Bekijk dan de onderstaande videoclip.