12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

De groeten uit...

Victoria, Seychellen

x

“Ik ben sinds eind maart 2014 als intelligence officer (analist) verbonden aan Reflecs3. Reflecs3 is de afkorting van ‘Regional Fusion & Law Enforcement Centre for Safety & Security at Sea’. Reflecs3 heette voorheen RAPPICC (Regional Anti-Piracy Prosecution & Intelligence Coordination Centre). Begin 2012 heeft Nederland een overeenkomst gesloten om deel te nemen aan RAPPICC. Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt tot september 2014 voor 2 keer een half jaar 1 opsporingsambtenaar van de Koninklijke Marechaussee uitgezonden naar de Seychellen.

De naam van het centrum is gewijzigd, omdat ook de scope is aangepast. In het noordelijke deel van de Indische Oceaan en de Golf van Aden is al ruim 1 jaar geen geslaagde kaping meer geweest. Daarom besloot de stuurgroep van RAPPICC (waar ook Nederland deel van uit maakt) het samenwerkingsverband te verbreden. Onder de nieuwe naam Reflecs3 richt het zich nu op alle vormen van transnationale maritieme criminaliteit.

Reflecs3 is gehuisvest op een voormalige kustwachtbasis in de hoofdstad Victoria. Ik verleen analysesteun aan een joint investigation team (JIT) van de Seychelles Piracy Intelligence Cell (SeyPIC) en het Nigeriaanse Criminal Investigation Department (CID). Ik ben daarnaast bezig met het opzetten van een intelligence uitwisselprogramma met de lokale gevangenis waar onder andere Somalische piraten gevangen zitten.  Binnen Reflecs3 zijn naast de KMar ook SeyPIC, EU-NAVFOR, UNODC en Interpol vertegenwoordigd.

Op 29 maart 2014 ben ik aangekomen op Mahé, het grootste van de in totaal 115 eilanden die samen de Seychellen vormen. Ik woon in een appartement op een kunstmatig aangelegd eiland met vooral voor toeristen bedoelde appartementen. Mijn beeld van de Seychellen heb ik inmiddels wel enigzins moeten bijstellen. Ondanks dat het een tropisch eiland is met een schitterende natuur regent het hier best wel vaak. Het grote verschil met Nederland is echter dat het hier warm water regent..."

Eerste luitenant Willem

Intelligence officer Reflecs3
Victoria, Seychellen

groeten_uit