08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

NSS-controles leveren veel op

Vanwege de Nuclear Security Summit in Den Haag heeft de KMar van 14 tot 28 maart grenscontroles (lucht, water en weg) uitgevoerd. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven rapporteerde onlangs de resultaten van die extra controles aan de Europese Unie.

De KMar en betrokken ketenpartners controleerden ongeveer 44.500 personen, verdeeld over 14.000 voertuigen, 338 treinen en bijna 300 vluchten. Ruim 180 personen zijn aangehouden omdat zij geen geldig verblijfsbewijs konden overleggen. Ook arresteerde de Marechaussee een honderdtal personen voor onder meer mensensmokkel en mensenhandel. Volgens Teeven hebben de grenscontroles bijgedragen aan een beter inzicht in de secundaire migratiestromen naar Nederland.

lijntje

Nieuwe voorzitter Defensie Vrouwen Netwerk

Jeanet Pijpker is de nieuwe voorzitter van het Defensie Vrouwen Netwerk (DVN). Ze werkt bij de Koninklijke Marechaussee als adviseur bij het cluster Integrale Plannen & Advies van het Kabinet. Het DVN biedt vrouwen binnen de organisatie de kans om te netwerken met andere defensievrouwen en om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Als nieuwe voorzitter van het DVN wil Pijpker het ledenaantal flink omhoog brengen. “Vrouwen vervullen een belangrijke rol die meer en beter benut kan worden. In uitzendgebieden spelen vrouwen bijvoorbeeld een positieve rol als bemiddelaar en zijn onmisbaar in contacten met vrouwen in missiegebieden, vooral als het gaat om civiel militaire taken en humanitaire hulpverlening”, aldus de nieuwe voorzitter.

De toekomstplannen worden nader uitgewerkt. Ideeën voor het DVN kunt u inbrengen bij de voorzitter: J.Pijpker-Westervoorde@mindef.nl of bij de vice-voorzitter: DFM.Leidelmeijer@mindef.nl.

Pijpker
lijntje

Contactdag voor KMar-veteranen en oud-personeel

Dit jaar is er in het kader van 200 jaar Koninklijke Marechaussee een speciale Contactdag KMar. De contactdag vindt plaats op vrijdag 3 oktober 2014 op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Het motto is ‘Koninklijke Marechaussee: al 200 jaar als het erop aankomt’. De contactdag KMar bestaat uit twee delen: in de ochtend staat het programma in het teken van de 15de Veteranendag KMar met kranslegging en nasimaaltijd. Vanaf 14.00 uur start de reünie voor alle oud-KMar-medewerkers.

De postactieve veteranen ontvangen de aanmeldstrook op de adresdrager van het veteranenblad Checkpoint dat eind juli verschijnt. De veteranen in actieve dienst kunnen het aanmeldingsformulier opvragen op het e-mailadres veteranendag.kmar@mindef.nl. Om 14.00 uur vangt de reünie aan voor iedereen die ooit bij de KMar heeft gewerkt als militair - de dienstplichtigen en het beroepspersoneel dat een bepaalde tijd heeft gediend - of als burger. Het aantal deelnemers is gelimiteerd. Belangstellenden kunnen het aanmeldingsformulier digitaal opvragen op e-mailadres contactdag.kmar@mindef.nl. De reünie is om 17.30 uur afgelopen.

contact
lijntje

Mutaties in de top

De komende maanden vinden er in de top van de Marechaussee en dus ook de Marechausseeraad 5 functiewisselingen plaats. 3 periodieke functiewisselingen, 1 afscheid en 1 nieuwe benoeming.

Plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hillie Beentjes wordt per 15 augustus 2014 directeur Begrotingszaken / plaatsvervangend directeur-generaal Rijksbegroting bij het ministerie van Financiën. Brigadegeneraal André Peperkoorn wordt per 1 juli 2014 de eerste commandant Landelijk Tactisch Commando van de Koninklijke Marechaussee.

Districtscommandant West, kolonel Jaco Oussoren, heeft zijn functie overgedragen aan kolonel Marty Messerschmidt. Commandant DLBE kolonel Hans Molenaar wordt waargenomen door luitenant-kolonel Harm IJzerman. Kolonel Egon Hoppe (OTCKMar) geeft het stokje door aan kolonel Jan Roede.

beentjes
lijntje

NCO: met trots naar de toekomst

De Nationale Conferentie Onderofficieren (NCO) van de Koninklijke Marechaussee staat weer voor de deur. Op vrijdag 19 september 2014, openen de poorten van de luitenant-kolonel Tonnetkazerne (’t Harde) zich voor de onderofficieren van de KMar. De kazerne zal het toneel zijn van verschillende interactieve sessies, waarbij de focus ligt op de toekomst. Ontdek wat de KMar u in de toekomst heeft te bieden, wat uw nieuwe werkplek wordt en wat het PTTC voor u op de werkvloer betekent.

Ieder jaar organiseert de KMar de NCO. Dit jaar is het voor de 10de keer dat de onderofficieren bij elkaar komen, om ideeën uit te wisselen. Dit jaar bestaat de Koninklijke Marechaussee 200 jaar. De geschiedenis is bekend, maar interessanter is de toekomst. Het thema dat daarom centraal staat gedurende de dag is: ‘met trots naar de toekomst’. Op de ‘marktplaats’ zijn verschillende partners te vinden waar de Marechaussee veel mee samenwerkt, zoals de Bundespolizei uit Duitsland. Ook zijn er delegaties van leden van het European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR) uitgenodigd.

Opgeven voor de NCO 2014 kan via uw eigen brigadeadjudant of districtsadjudant.

NCO