11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Hoe werkt dat eigenlijk?

Exercise Control Room Lowlands Grenade

De aansturing van Lowlands Grenade gebeurde vanuit de Exercise Control Room. Deze ´regiekamer´ vormde het kloppende hart van de training in de Marnewaard. Alle informatiestromen en videobeelden kwamen hier samen . Vanuit deze Exercise Control Room hielden de mannen en vrouwen de ´wacht´ over de oefening. Indien nodig werkten zij het script bij. 4 watchkeepers, elk verantwoordelijk voor 1 Integrated Police Unit (IPU) brachten de commandanten in het veld op de hoogte van de ontwikkelingen. Om de grootte van de training te duiden: 148 pagina’s script en 250 bladzijden met details. Als de regisseurs van Lowlands Grenade het hele script op flap-overs hadden uitgestald, konden ze met gemak 5 sporthallen vullen.

Klik op de cijfers voor meer informatie.

space

Op het Mobile Viewpoint komen beelden uit het Landelijk Operationeel Netwerk binnen. Gekoppeld zijn bijvoorbeeld ‘autovideoregistratie’ en ‘Patrol 3036’ van de politie. Maar ook beelden van een helikopter en het onbemande vliegtuigje Raven zijn te bekijken. Alle beelden worden gedeeld met de KMar- en politie-eenheden.

Het softwareprogramma Joint Exercise Management Module (JEMM) is ontworpen voor het ondersteunen en managen van (grootschalige) oefeningen en trainingen. Alle opdrachten die in het scenario van de training de revue passeren, staan in dit systeem. Waar het JEMM het grote overzicht geeft, kunnen individuele medewerkers in de regiekamer relevante informatie filteren.

Een draadloos camerasysteem voorziet de regiekamer van live beelden. 3 vaste camera’s draaien 24 uur per dag om in Marnehuizen de boel in de gaten te houden. 1 op een Toyota Rav gemonteerde camera kan flexibel worden ingezet.

Om de scenario’s in goede banen te leiden, waren er subject matter experts. Dit zijn experts uit verschillende disciplines, zoals hondentrainers, gender en medische ondersteuning. Zij staan tijdens de training standby en geven advies aan de afzonderlijke IPU’s tijdens het uitvoeren van hun opdrachten.

De watchkeepers houden het script nauwlettend in de gaten. Elke watchkeeper is verantwoordelijk voor 1 IPU. Moet een opdracht voor hun specifieke IPU uitgevoerd worden dan nemen zij contact op met de desbetreffende commandant.

De mannen en vrouwen van Exercise Control hebben de taak om goed in de gaten te houden waar het draaiboek is en hoe het 74-uursscenario zich ontwikkelt. Bij verschuivingen van de tijdlijn of andere ontwikkelingen zorgen zij voor de aanpassingen.