01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Marechaussee scoort met Lowlands Grenade

Tekst Robert den Hartog
Foto Louis Meulstee en sergeant Sjoerd Hilckmann

5 vragen, een video en foto's van Lowlands Grenade

Eupst

Martin Albani werkt bij de Dienst Instrumenten Buitenlands Beleid bij de Europese Commissie. Hij is namens de Europese Commissie projectmanager van EUPST en is in die rol nauw betrokken bij Lowlands Grenade 2014. Albani bezocht de oefening in de Marnewaard. Een mooie gelegenheid om hem wat vragen te stellen.

Wat is de reden dat de EUPST-trainingen worden georganiseerd?

“EUPST is een 3-jarig project (2011-2014), voornamelijk gefinancierd door de Europese Commissie. Het wordt uitgevoerd door het EUPST-consortium dat bestaat uit Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië, Spanje en de Europese Politieacademie (EPA). EUPST heeft als doel de civiele crisisbeheersingscapaciteit te versterken door de internationale politievaardigheden van 2.400 politieagenten uit de EU, niet-EU en Afrikaanse landen te trainen. De nadruk ligt op de concrete inzetbaarheid van het getrainde personeel voor stabilisatie in crisislanden. Er wordt getraind op alle verschillende niveaus volgens de hoogste professionele normen. Mensenrechten en de genderproblematiek staan centraal.”

Wat is de toegevoegde waarde van de EUPST-trainingen?

LLGN
Martin Albani is namens de Europese Commissie projectmanager van EUPST.

“De vraag naar politie-expertise in civiele missies is nog steeds overweldigend. Training op dit gebied is zeer gespecialiseerd en nationale tradities zijn gevarieerd. Maar in een gezamenlijke politiemissie moet personeel met verschillende nationaliteiten en opleidingen soepel kunnen samenwerken. Om deze uitdaging aan te gaan, streeft de EU naar een gemeenschappelijke Europese aanpak door gezamenlijke oefeningen te organiseren. Dit zal de samenwerking in de toekomst bij civiele missies ten goede komen. Een tweede meerwaarde is de versterking van het partnerschap tussen de EU en de Afrikaanse Unie. De EU wil de capaciteit van politie- en gendarmeriekorpsen van de Afrikaanse landen vergroten, zodat ze deel kunnen nemen aan civiele stabilisatiemissies van de VN of de Afrikaanse Unie.”

Hoe ervaart u de samenwerking met de Marechaussee?

“We zijn tot nu toe zeer tevreden over de samenwerking met de Marechaussee. De strikte planning van Lowlands Grenade 2014, de aanzienlijke investering van het marechausseepersoneel en middelen in deze oefening en de inspanningen om deelnemers uit derde landen te betrekken, in het bijzonder van de Afrikaanse Unie, worden zeer gewaardeerd. Ik ben onder de indruk van het grote aantal deelnemers, de openheid en het brede scala aan expertise en input, zowel in de voorbereiding als tijdens de training. Van de benadering van de training was ik onder de indruk: niet focussen op 1 beste manier van werken, maar altijd kijken of een probleem niet anders opgelost kan worden. Leren en kennis delen dus.”

Wat vindt u van de Nederlandse aanpak en het unieke 74-uursscenario?

“Ik heb namens de EU met grote belangstelling 24 uur van het 74-uursscenario bijgewoond. Het heeft ons beter inzicht gegeven in de geschiktheid van een dergelijk scenario. Het zag er op papier goed uit en ook in de praktijk bleek het een goede simulatie van wat de realiteit van een veeleisende missie op de grond is.”

Komt er een vervolg op de EUPST-trainingen?

“Er wordt nog overwogen om de capaciteitsopbouw voor de politie en gendarmeriekorpsen voor internationale missies volgend jaar op het actieprogramma van de EU te krijgen. De EU onderzoekt momenteel verschillende mogelijkheden voor het voortzetten van haar steun.”

Een overzicht en korte toelichting van de 12 mooiste foto’s van Lowlands Grenade staan hieronder.

Glock-instructie

Een KMar-trainer geeft instructie over de Glock.

Internationaal

Aan Lowlands Grenade deden 350 deelnemers mee uit 27 landen

Aanhouden en verdedigen

Ook het trainen van de zelfverdedigings- en aanhoudingstechnieken ontbrak niet.

Community Policing

De lokale bevolking weet wat er speelt in het dorp. Om informatie in te winnen wordt Community Policing toegepast.

Crowd & Riot Control

Verschillende landen oefenen met elkaar het Crowd & Riot Control.

74-uursscenario

Tijdens het 74-uursscenario moeten de deelnemers ook ’s nachts optreden om de orde te bewaren.

VIP

In een nabijgelegen restaurant wordt de beveiliging van een VIP getraind.

Samenwerken

Tijdens de scenario’s werken de verschillende nationaliteiten zo veel mogelijk samen.

Explosieven opruimen

Ook andere defensieonderdelen leveren een bijdrage aan Lowlands Grenade. Hier toont de Explosieven Opruimingsdienst Defensie op welke manier ze te werk gaat.

Wie is de dader?

Ook de forensische opsporing krijgt een aantal pittige zaken om op te lossen.

Figuranten

Aan Lowlands Grenade doen ongeveer 300 figuranten mee. Een groot deel volgt de VeVa-opleiding.

Subject matter experts

Een van de grote gebeurtenissen in het scenario is de ontdekking van een massagraf. Dit wordt onderzocht door forensische onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut en de Koninklijke Marechaussee.