Defensie in beeld
De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto's: Diversen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.
Best een beetje krap
Net als in de vorige editie van LENS!, ook dit keer weer een bijzondere minireportage van Sanne Kingma. Naast haar werk als korporaal-1 bij 13 Lichte Brigade pakt ze zo nu en dan haar camera mee om haar eenheid te fotograferen. In dit geval legde ze haar collega’s op de gevoelige plaat vast tijdens de jaarlijkse schietbaanoefeningen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Omdat er een noodzaak is om de infanterie in de toekomst te laten optreden met voertuigen, zijn de militairen voor de oefening uitgeweken naar het Duitse oefenterrein Duitse Bergen-Hohne. Hier kon de club voorwaarts gaan met uitgestegen pantserinfanterie, ondersteund door de Boxer. En met z’n allen in dat pantserwielvoertuig, dat is best een beetje krap.
Voorbereiden op trenchwarfare
Op de Duitse schietbaan konden de fuseliers op compagniesniveau trainen met snipers en de barret .50. Sommige snipers moesten kruipend door ventilatiegaten rondom de loopgraven, om zo bij hun schietposities te komen. Een oefening met de Oekraïense ‘trenchwarfare’ in het achterhoofd.
‘Best tof’
De dame op deze foto is Iris, pantserinfanterist en plaatsvervangend groepscommandant van een uitgestegen Boxer-eenheid. “Best tof”, omschrijft fotograaf korporaal-1 Sanne het. Al vinden wij dat nog zacht uitgedrukt. Dit is toch echt heel gaaf.
Trotse zus
Jennifer fotografeert normaliter kinderen, zwangere vrouwen en baby’s, maar speciaal voor haar zus maakte de fotograaf onlangs een uitstapje. “Eerste luitenant Anne heb ik onlangs in uniform voor de camera gezet. Ze werkt al bijna achttien jaar bij Defensie.” Jennifer benadrukt hoeveel respect ze heeft voor de prestaties van haar zus. “Door de onderscheidingen op haar jasje kun je zien waar ik zo trots op ben, vooral haar inzet in Afghanistan. Dat vind ik zo mooi aan de krijgsmacht, de uniformen waar eigenlijk geen uitleg bij nodig is. De medailles vertellen het verhaal.”
Vertrek missing man formatie
Het weer was wat grijs, maar dat mocht de pret voor Joran Lagendijk niet drukken. Hij fotografeerde op 26 mei het vertrek van F-35’s die een flypast maakten met een missing man formatie boven de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Hier vond de jaarlijkse Memorial Day plaats, waarbij Amerikaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld worden herdacht.
‘Het blijft indrukwekkend’
Even verderop, in Margraten, was Arnoud de Vries onlangs tijdens een vakantie in Zuid-Limburg. Hij bracht, toen het weer nog iets beter was, een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats. “Het blijft indrukwekkend om over het ereplein te lopen. Op deze foto het ereplein met de vijver en de toren waar dagelijks veel bezoekers te vinden zijn.”
Waterige evacuatie
Tijdens een grootschalige evacuatieoefening hebben verschillende hulporganisaties vijfhonderd mensen in veiligheid gebracht. In het scenario moesten de opvarenden van de DFDS-ferry ‘Princess Seaways’ na een ramp weer aan land gebracht worden. Met de LIVEX, die om de vijf jaar plaatsvindt, bereiden hulporganisaties zich voor op een noodsituatie op zee. Ook Defensie was vertegenwoordigd, evenals onder meer de Kustwacht, Rijkswaterstaat en de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij. En om een operatie met twaalf verschillende partijen goed te laten verlopen, is samenwerking en overleg het toverwoord. En dat is precies wat we op deze foto zien, genomen vanuit de commandopost.
Vreemde eend
Harry Hulshof komt Defensie nog wel eens tegen tijdens verschillende evenementen, zo ook eind vorige maand bij Militracks 2024 in Overloon. Het grootste evenement ter wereld voor Duitse voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. “Hier was het Grond-, Weg- en Waterbouwpeloton van 102 Constructiecompagnie aanwezig met hun gloednieuwe kieper.” Niet helemaal wat je verwacht in het thema, maar wel mooi om te zien.
Marineparade in Delfzijl
Diezelfde Harry Hulsof nam tijdens de 148e editie van de Pinksterfeesten in Delfszijl een kijkje in de haven, waar de Koninklijke Marine goed vertegenwoordigd was. “Hier voeren de het duikvaartuig Argus (A851), de mijnenjager Makkum (M857), hydrografisch vaartuig Snellius (A802) en torpedowerkschp Mercuur (A900) voor de bezoekers uit.” Op de foto zien we de laatste twee genoemde schepen.
Chinook van dichtbij te bewonderen
Een beetje een vreemd gezicht, een helikopter op een oplegger achter een auto in plaats van vliegend door de lucht. Maar vliegen… dat doet deze Chinook type D (D-663) niet meer. Manolito Jaarsma zag hoe de ‘Blizzard’ maandag 13 mei arriveerde op voormalig Vliegbasis Soesterberg. Vanwege de aanschaf van het nieuwe type Chinook werd dit exemplaar aan het Nationaal Militair Museum geschonken. Daar is-ie sinds deze week van dichtbij te bewonderen.
Bucketlistmoment
Jantine van Hoorn werkt dan wel niet bij Defensie, ze is wel bovenmatig geïnteresseerd in de krijgsmacht en waardeert en respecteert het werk enorm. “Ga er maar aan staan, zeker in deze verdeelde maatschappij.” Onlangs kwam ze terecht bij een landmachtoefening in Nijmegen, waar ze deze foto heeft gemaakt. “Een bucketlistmoment. Ik vond het beeld zo mooi dat ik hem op canvas heb laten afdrukken voor thuis.”
Optimale voorbereiding op WK
Deze sportieve foto werd ingezonden door oud-genist Johan Plaatsman, die zondag aanwezig was bij de Urban Sports Games in Almere. Je zou denken, wat heeft dit 3x3 basketbaltoernooi met Defensie te maken? Nou, er deden vier teams met militairen aan mee; drie van de landmacht en een team met drie mariniers en een collega van de marechaussee. “De wedstrijd werd gebruikt om de teams optimaal voor te bereiden op het militair wereldkampioenschap basketbal in Servië, later deze maand. Hier doen de best militaire basketballers ter wereld aan mee”, weet sportinstructeur sergeant-majoor van de mariniers Bas.
Defensie heeft geen topsporters die fulltime hun sport kunnen bedrijven. Wel zijn er tientallen militairen die de krijgsmacht, naast hun werk, vertegenwoordigen op internationale (wereld)kampioenschappen. “Defensie biedt hen de mogelijkheid om ook in diensttijd sporten. Hierdoor is het een aantrekkelijke werkgever.”