Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Chinook terug op ‘oude honk’

Het werkpaard van de luchtmacht, de Chinook type D, is terug op de plek waar het ooit begon. Op voormalig Vliegbasis Soesterberg waar de kist 29 jaar geleden in gebruik werd genomen, is de D-663 sinds deze week te bewonderen voor het grote publiek. Het Nationaal Militair Museum is daarmee het enige museum in Europa met een dergelijke helikopter in de collectie waar bezoekers in kunnen.

In 1995 klonk er een nieuw geronk boven Soesterberg. De eerste Chinook landde, waarmee voor 298 Squadron een nieuw tijdperk aanbrak. Op 12 november 2008 sloot de vliegbasis als gevolg van bezuinigingen, waardoor de Chinooks verhuisden naar hun nieuwe thuisbasis op Gilze-Rijen. Door de jaren heen zijn er ontelbaar veel troepen van alle krijgsmachtdelen mee vervoerd, werden er branden mee geblust en duizenden kilo’s vracht verplaatst.

Vanwege de introductie van het nieuwe type F nam de luchtmacht in 2022 afscheid van type CH-47D. Daarvan is de D-663 aan het museum geschonken en dit exemplaar is niet willekeurig gekozen. Het was dit toestel dat járen geleden als laatste Soesterberg verliet, negen dagen nadat de rest al was verplaatst.

298 Squadron heeft de Chinook de afgelopen maanden zodanig geschikt gemaakt dat bezoekers er veilig een kijkje in kunnen nemen, terwijl de kist in een zo’n origineel mogelijke staat is behouden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nederland moet weerbaarder worden tegen hybride dreigingen

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) roept het kabinet op tot nieuwe maatregelen om de Nederlandse weerbaarheid tegen hybride dreigingen te vergroten. "Cyberaanvallen en desinformatiecampagnes destabiliseren onze samenleving en brengen ons land in een kwetsbare positie." In een rapport doet de raad deze week tien concrete aanbevelingen.

“De aard van conflicten is veranderd en ons land is daarop nog onvoldoende voorbereid. Hybride conflictvoering bedreigt niet alleen onze fysieke infrastructuur, maar kan ook het vertrouwen in onze democratische instituties en sociale cohesie aantasten”, verduidelijkt voorzitter professor Bert Koenders.

Hij benadrukt dat de reactie op een acute dreiging nu veel te reactief is en veelal gericht op schadebeperking. “Een meer proactieve en samenhangende strategie is nodig, waarbij overheid, maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgers betrokken zijn. Onze nationale veiligheid is een zaak van iedereen.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Eerste vernieuwde CV90 uitgerold

Verbeterde bescherming, leidbaarheid (de mate waarin communicatie mogelijk is) en meer vuurkracht. Dat zijn drie van de belangrijkste upgrades aan het ongeëvenaarde CV90-infanteriegevechtsvoertuig dat woensdag in Bunschoten-Spakenburg is uitgerold.

Dankzij de midlife upgrade (MLU) blijven de in totaal 122 voertuigen nog tot 2039 operationeel. Vanaf november kan de landmacht ook de eerste vernieuwde CV90’s inzetten.

De CV90 is onder meer voorzien van een nieuwe toren op het chassis, met daarin toekomstbestendige IT-infrastructuur en waarnemingsmiddelen. Geleide antitankraketten versterken de vuurkracht. Ook is het voertuig dankzij een actief beschermingssysteem beter bestand tegen bijvoorbeeld inkomende projectielen. Het systeem kan deze onder meer detecteren en vernietigen. Daarnaast is het voertuig voortaan een stuk gebruiksvriendelijker.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Een-tegen-een oefenen in Duitsland

Op de Amerikaanse vliegbasis Ramstein in Duitsland vond gisteren voor het eerst de oefening Ramstein 1v1 plaats.

De eendaagse oefening heeft drie doelen. Als eerste nemen vliegers van jachtvliegtuigen het in een een-tegen-een-luchtgevecht tegen elkaar op. Ten tweede leert technisch grondpersoneel andere typen toestellen kennen dan alleen hun eigen. Het derde en belangrijkste volgens de organisatie is het kameraadschap dat ontstaat.

Het is een vriendschappelijke competitie, zo benadrukt de organisatie. Het gaat niet om wie er wint, maar om het aanscherpen van de vliegkwaliteiten en tactieken tijdens het zogeheten basic fighter maneuvring (BFM). Daarbij gaat het om het uitschakelen van de vijand in een dogfight,een luchtgevecht op zeer korte afstand.

De oefening is ontstaan naar het idee van een Amerikaanse generaal die zelf in de jaren tachtig jachtvlieger in Europa was. In die tijd was er veel groter aantal vliegbases. Daardoor kwamen jachtvliegers elkaar in de lucht veel vaker tegen in oefengebieden. Nu moet dat worden afgesproken en daarom is deze oefening opgezet.

Aan deze editie deden 37 vliegtuigen uit negen landen mee: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Een Canadese firma die in Duitsland met jachtvliegtuigen als oefenvijand optreedt, was te gast en doet mogelijk een volgende editie mee. Het is namelijk de bedoeling van de organisatie dit vaker, hopelijk jaarlijks te doen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Tieners met vuurwapens aangehouden bij Rotterdam The Hague Airport

De Koninklijke Marechaussee heeft vorige week vrijdagavond twee tieners aangehouden bij Rotterdam The Hague Airport. In het voertuig waarin ze zaten, werden twee vuurwapens aangetroffen.

Omstreeks 20:45 reed het tweetal een verkeerscontrole binnen op de luchthaven. Bij de doorzoeking van het voertuig werden de wapens aangetroffen, waarop het duo is aangehouden. Na onderzoek van de Forensische Opsporing bleek het te gaan om revolvers met ‘scherpe’ munitie. De achttienjarige man zit vast voor onderzoek en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De zeventienjarige vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Noors parlement verhoogt defensiebudget tot boven NAVO-norm

Noorwegen gaat het defensiebudget de komende twaalf jaar verhogen tot zo’n drie procent van het bruto binnenlands product. Dat is hoger dan de gewenste NAVO-norm van twee procent.

Het parlement stemde unaniem in met regeringsplannen om het budget met elf miljard kronen te verhogen. Hiermee komen de totale defensie-uitgaven over die periode op 611 miljard kronen, omgerekend zo'n 53,21 miljard euro. Het nieuwe plan zal op 11 juni worden goedgekeurd.

Het geld wordt direct goed besteed, want de regering heeft in april al de aanschaf van vijf nieuwe onderzeeboten voorgesteld. Het parlement voegt daar een extra onderzeeër en een luchtafweersysteem aan toe.

Het NAVO-lid grenst in de poolcirkel aan Rusland. De Russische aanval op Oekraïne heeft het Scandinavische land doen concluderen dat hogere defensie-uitgaven noodzakelijk zijn om eventuele agressie het hoofd te kunnen bieden.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Mooie brugslag in Sneek

Zo’n veertig genisten van 102 Constructiecompagnie hebben deze week een tijdelijke brug gebouwd in het hart van Sneek. Voor de militairen een waardevolle oefening, voor de deelnemers aan de Avondvierdaagse een bijzonder tafereel.

De brug over de gracht aan de Prins Hendrikkade werd gebouwd op verzoek van Avondvierdaagse Vereniging die hiermee haar gouden jubileum groots wilde vieren. “En voor ons een mooie gelegenheid om in de bebouwde wereld eens een brug te leggen”, aldus een van de betrokken militairen. De niet alledaagse overgang over de stadsgracht is dinsdag weer gedemonteerd en mee teruggenomen naar de thuisbasis in Wezep.

Bron: Grootsneek

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Diepe rouw om verlies marechaussee collega

Defensie is diep geschokt door het plotselinge en gewelddadige overlijden van marechausseecollega adjudant Toon Brood. Vorige week vrijdag- op zaterdagnacht werd hij op Curaçao het slachtoffer van een woningoverval. Brood was op het eiland geplaatst.

“De adjudant was een toegewijde, gerespecteerde en geliefde onderofficier, bekend om zijn professionaliteit en onvermoeibare inzet. Hij laat een grote leegte achter in onze gelederen. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en directe collega's. In deze moeilijke tijd staan wij hen bij en bieden wij hen alle mogelijke steun aan in de hoop dat zij de kracht vinden om dit enorme verlies te dragen”, laat commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Annelore Roelofs weten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Zoektocht mannen in Caribische Zee gestaakt

De Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied heeft de zoektocht gestaakt naar drie te water geraakte mannen die werden verdacht van drugssmokkel.

De opvarenden van een go-fast kwamen in zee terecht, nadat twee FRISC-boten erop afgingen. Dat deden ze omdat het trio werd verdacht van drugssmokkel. Het drietal reageerde agressief en kwamen op hoge snelheid op de militairen af. Uit zelfverdediging werd de go-fast beschoten. Er ontstond een explosie waarna het vaartuig zonk.

Woensdag werd door eenheden van marine en de Kustwacht Caribisch Gebied gezocht tot de zon onderging. Geen van de personen is gevonden.

Bron: Defensie | Foto: Marine (beeld gemaakt tijdens de zoektocht)

Man aangehouden voor mensensmokkel via veerdienst

De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft dinsdagmiddag een 43-jarige man uit Zuid-Holland aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De verdachte zou Albanese vreemdelingen in trailers van nietsvermoedende vrachtwagenchauffeurs hebben geplaatst.

De marechaussee kwam de man op het spoor nadat verschillende vreemdelingen werden aangetroffen in trailers op maritieme doorlaatposten naar het Verenigd Koninkrijk. Uit onderzoek bleek dat zij hulp kregen bij het inklimmen. Op verschillende parkeerplaatsen langs Nederlandse snelwegen werden openingen in trailers gemaakt, waarna de verdachte deze vreemdelingen in de trailers plaatste om de grenscontrole te omzeilen.

De marechaussee doet onderzoek in deze zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron: Defensie